Kars'ta Öğretmenler Günü kutlandı

Kars'ta Öğretmenler Günü kutlandı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, 24 Kasım 1928’de Millet Mektepleri Başöğretmeni unvanını verilmesi nedeniyle, 1982 yılından beri kutlanan ‘Öğretmenler Günü’ Kars’ta kutlandı.

Tacettin DURMUŞ

Kars Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen anlamlı kutlama programında duygulu anlar yaşandı.

Vali Türker Öksüz’ün Hizmet Şeref Belgesi verdiği Atatürk İlkokulu emekli öğretmeni Mehmet Gökçe’nin duygulu konuşma yaptığı kutlama programında, mesleğe yeni başlayan genç öğretmenler Türk Bayrağına el basarak meslek yemini etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay’ın Hükümet Konağı önündeki Atatürk anıtına çelenk sunmasının ardından, öğretmenler Sümeyra Yüksel ve Kadir Taştan’ın sunduğu kutlama programında, Kars Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili öğretmen ve öğrencilerinin İstiklal Marşı’na eşlik etmeleri dikkat çekti.

Kars Valisi Türker Öksüz ve Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay’ın Öğretmenler Gününün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptığı program akışı şu şekilde gerçekleştirildi. Gazi Kars Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojisi Öğretmeni Duygu Yöndem’in hazırladığı ‘Öğretmenler Günü’ konulu sinevizyon gösterisinin ardından aday öğretmenlerden Kübranur Günay, ‘Ziller Çalacak’ adlı şiirini okudu. Ardından da Atatürk İlkokulu emekli öğretmeni Mehmet Gökçe duygularını dile getirdi. Mesleğe yeni başlayan Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi rehber öğretmenlerinden Ayşegül Ilgar bir konuşma yaptı. Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin Türk Bayrağına el basarak meslek yemini etmesinin ardından resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceğe giren öğrenci ve öğretmenlere ödülleri Vali Türker Öksüz, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Amanvermez, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay tarafından verilmesinin ardından kutlama programı sona erdi.

VALİ ÖKSÜZ, “KÜLTÜRÜN VE MEDENİYETİN TEMELİNİ EĞİTİM-ÖĞRETİM OLUŞTURUR VE ONUN YAPICISI DA ÖĞRETMENLERDİR.”

Kutlama programında konuşma yapan Kars Valisi Türker Öksüz, öğretmen ve öğrencilere seslendi. Vali Öksüz konuşmasında; 1981 yılından bu yana öğretmenler günü olarak kutlanmakta olan bu onur gününde değerli öğretmenlerle bir arada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Tüm öğretmenlerin öğretmenler gününüzü en içten dilekleriyle kutladığını da belirten Vali Öksüz, “Bu vesile ile görevi başında şehit olan ve ahirete intikal eden öğretmenlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Büyük fedakârlıklarla öğrencilerimizi yetiştiren emekli öğretmenlerimize ve sizlere sağlıklı, başarılı, mutlu, huzurlu, uzun bir ömür diliyorum.

Bu anlamlı günü, bizlere emek veren siz öğretmenlerimize olan sevgi ve saygımızı ifade etmemize vesile olması, aynı zamanda öğretmenlik mesleğinin her geçen gün artan önemini bizlere hatırlatması ve bir farkındalık yaratması bakımından önemsediğimizi belirtmek istiyorum.

İlk emri; “Oku!” olan bir dinin, asil bir milletin mensupları olarak bizim için öğrenmenin ve öğretmenlerimizin büyük bir önemi bulunmaktadır. Öğretmen, öğretme ve eğitme görevi üstlenen ideal insandır. Bundan dolayıdır ki öğretmenler, insan yetiştirmek gibi üzerindeki ağır sorumluluğun bilinci ile hareket etmeli, mesleğini en güzel şekilde yerine getirmeye gayret göstermelidir diye düşünüyorum.

Kültürün ve medeniyetin temelini eğitim-öğretim oluşturur ve onun yapıcısı da öğretmendir. Öğretmenlik; onurlu, emek, özveri ve sabır temelleri üzerinde icra edilen, bilgi ve tecrübeyle çocuk ve gençlerimizi hayata hazırlama mesleğidir, bir gönül işidir, bir sevgi işidir. Bu yüzdendir ki öğretmenlik, en saygın ve en kutsal meslek olarak kabul edilmektedir. Bu onurlu mesleğin malzemesi de insan olduğu için göreviniz daha da büyük bir önem arz etmektedir.

Bireylerin yetişmesinde büyük rol üstlenen, ilim ve irfanı, bilgi ve teknolojiyi genç dimağlara işleyip, onları geleceğe hazırlama konusunda her türlü fedakârlığı gösteren siz öğretmenlerimize ülke olarak, millet olarak minnettar olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. 

Bu kadar ulvi ve önem arz eden öğretmenlik görevini ifa ederken siz öğretmenlerden beklentimiz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder”, “Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözlerinden hareketle genç nesillere çağın gerektirdiği bilgi donanımını kazandırıp, onları içinde bulundukları çağı anlayıp yorumlayabilecek bilgi düzeyine ulaştırmak, evrensel değerleri gözetip, milli ve manevi değerlerimizi özümseyen, bilgi ışığında, çok okuyan ve sorgulayan nesiller yetiştirmenizdir.

İlimizin lise ve üniversiteye girişteki başarı düzeyini daha üst seviyelere taşımak, hem Kars olarak hem de ülke olarak ileriye gitmek zorundayız. Hedefimiz; son yıllarda ilerleme kaydettiğimiz eğitim altyapısını daha da güçlendirerek ilimizin akademik başarı düzeyini yükseltmek, eğitim ve öğretim kalitesinde bir başarı hikâyesi yazmaktır. Bu hedefin en önemli unsuru elbette ki öğretmenlerimizdir. 

Eğitimde başarının ölçüsü, akademik başarı olarak kabul edilir. İyi bir eğitim vererek, öğrencilerin iyi bir meslek sahibi olmalarını sağlamak elbette önemlidir. Ancak; ondan daha da önemlisi iyi insan yetiştirmektir. Siz değerli öğretmenlerimizin müfredattaki derslerin ve akademik başarının dışında öğrencilerimizin kalbine, ruhuna dokunmanızı, yüksek karakterli ve ahlaklı, milli-manevi değerlerimizi ve insani değerleri en üst düzeyde benimsemiş olarak öğrencilerinizi yetiştirmenizi bekliyoruz.

Öğretmenlerimizin üstün gayretleri ve bizlerin de Valilik olarak her türlü desteği ile karşılaşılabilen sorunları aşacağımıza, eğitim-öğretimin kalitesini daha yüksek seviyelere birlikte ulaştıracağımıza gönülden inanıyorum. 

Görevinizi bu bilinçle yürüteceğinize, sorumluluklarınızı bu mesleğin gerektirdiği değerlere uygun bir şekilde yerine getireceğinize, kendinizi sürekli olarak yenileyerek geliştireceğinize olan inancımız tamdır.

Millet için, vatan için, toplumsal huzur ve mutluluğumuz için, sağlıklı, güvenli bir toplum için, daha güçlü ve refah düzeyi yüksek bir devlet ve millet için, yarınların lider Türkiye’si için en büyük görev elbette ki sizlere düşmektedir. Sizlere güveniyoruz, inanıyoruz.

“Aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller” yetiştirerek, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefte yürümekte olan ve güzel ülkemizin gelecek nesillerini yetiştirmek amacıyla çalışan, gayret gösteren tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.

Şehit öğretmenlerimize ve ebediyete intikal eden öğretmenlerimize bir kez daha Yüce Allah’tan rahmet, gazi öğretmenlerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Göreve yeni başlayan ve bugün temsilen yemin edecek olan öğretmenlerimizin nezdinde tüm öğretmenlerimize başarılar diliyorum.” dedi.  

AYDIN ACAY “ÖĞRETMENLİK, İNSANLIK TARİHİNİN EN ANLAMLI VE ÖLÜMSÜZ MESLEĞİDİR”

Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay da yaptığı konuşmada, eğitimim öneminde değinerek, öğrenmenin insanoğlunun dünyaya gelişinden ölümüne kadar devam eden uzun bir süreç olduğunu söyledi.

Öğretmen ise hayatın belirli bir bölümünde bu öğrenme yolculuğuna kılavuzluk eden saygıdeğer bir kişi olduğunu da dile getiren Müdür Aydın Acay, şu ifadeleri kullandı:

“Öğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı ve ölümsüz mesleğidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v): Ben ancak bir muallim olarak gönderildim” diyerek öğretmenlik mesleğinin kutsallığına vurgu yapmıştır. Her insanın ayrı bir dünya olduğu, topluma mutlaka kazandırılması gereken bir cevher olduğu bilinciyle öğrenciye yaklaşan, öğrencilerinin kalplerini kazanarak gönüllerine giren, onlara bir şeyler öğretme adına her fırsatı değerlendiren, her zaman sorunun değil çözümün bir parçası olmayı ilke edinen öğretmelerimiz, şüphesiz ki toplumun temel taşıdır. Bunun için öğretmenlik mesleği hem toplumsal yaşamda hem de insanların gönlünde önemli bir yere sahip olmuştur.

Büyük ilim insanlarını, alimleri, bilim adamlarını da yetiştiren yine öğretmenlerdir. 2 Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk: ‟Ordularımızın kazandığı zafer, sizin eğitim ordularınız için yol açtı. Gerçek zaferisiz, öğretmenler kazanacaksınız. Bunu başaracağınızdan kuşkum yoktur. Sizin karşılaştığınız tümengelleri kıracağız." Diyerek eğitime verdiği önemi bir kez daha vurgulamıştır.

Kıymetli Öğretmenlerimiz, Bir ulusun millî, ahlaki ve kültürel yönden güçlü ve medeniyet bakımından kalkınmış olması üstün çalışmalarınıza bağlıdır. Milli birlik ve beraberliğimizin teminatı sizlersiniz. Hayatımızın her alanında yer alan teknoloji son yıllarda eğitim alanında da gelişim göstermektedir. Bunun için kendimizi yenilememiz, gelişmeleri yakından takip etmemiz bizlerin dolayısıyla geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin çağa uygun yetişmesine vesile olacaktır. Ancak bunun yanında öğrencilerimizi; çalışkan, dürüst, ahlaklı, merhamet sahibi, vicdanlı ve ülkesini seven birer birey olarak yetiştirmek en büyük gayemiz olmalıdır. Sizler bu ülkenin geleceğisiniz, Sizler bu ülkenin sevgi, saygı, merhamet elçilerisiniz. Her birinizin göstermiş olduğu özverili, azimli, onurlu ve takdire şayan çalışmalarınızla gurur duyuyorum.

Değerli Arkadaşlarım; Her çocuk şanslı bir ailede doğmayabilir ancak her çocuk onun kendisini keşfetmesine ve ayakları üzerinde durabilmesine yardımcı olabilecek bir öğretmenle karşılaşma şansına sahiptir. Yani mesleğimiz çocuklarımızın ve gençlerimizin kritik dönemlerini yanlarında olan bir meslektir. 3 Memleketin her köşesinden gelen siz değerli öğretmenlerimiz, buralara gelmek için gece gündüz emek verdiniz, karşılaştığınız zorluklara rağmen yılmadınız, pek çok sınavdan alnınızın akıyla çıktınız. Bugün hepinizde aynı heyecanı görüyorum. İçinizdeki bu öğretme heyecanının her zaman bugünkü gibi kalmasını temenni ediyorum. Seneler boyunca eğitim camiasına sayısız hizmetlerde bulunan, her türlü fedakârlığı yapan, eğitim adına sağlam bir temel oluşturan eğitimin yapı taşları emekli öğretmenlerim bıraktığınız iz ve eserlerle hep beraber olacağız. Yaşamınızın devamında sizlere sağlıklı, huzurlu, mutlu günler geçirmenizi temenni ediyorum.

Kıymetli Misafirler, Sahada en ücra köylerimizde görev yapan fedakâr öğretmenlerimize ziyaretlerde bulunuyoruz. Öğretmenlerimizin gösterdiği samimiyeti, çabayı bizzat görüyoruz. Özellikle son yıllarda öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin sahip oldukları fırsatlar ve imkânlar arasındaki farkları azaltmak amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde, Milli Eğitim Bakanlığımızca yürütülen ve ilimizde de Sayın Valimiz Türker Öksüz’ün önderliğinde tamamlanan ve takip edilen projeler ile okullarımızın daha iyi imkânlara sahip olması için büyük çaba içerisindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehit öğretmenlerimiz olmak üzere, ebediyete irtihal eden tüm öğretmenlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum. Bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü en içten ve samimi duygularımla kutluyorum, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler