Kars’ta şap hastalığı bitme noktasına geldi

Kars’ta şap hastalığı bitme noktasına geldi

Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, hayvansal üretimde yoğun ve sistemli çalışmalar sonucunda, üreticilerin korkulu rüyası olan şap hastalığının, son yıllarda neredeyse hiç görülmeyecek seviyede azalmış olduğunu söyledi.

Tacettin DURMUŞ

Müdür Düzgün, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Suni Tohumlama Uygulamaları İle Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi’nin tanıtım programında yaptığı konuşmada, dile getirdi.

Düzgün, konuşmasında son yıllarda üreticileri sıkıntıya sokan antraks koyun keçi vebası ve çiçek hastalığı gibi hastalıkların yoğun aşılama çalışmalarıyla Kars’ta rastlanılmayacak hastalıklar haline gelmiş olduğunun müjdesini verdi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Hüseyin Düzgün’ün sevindirici açıklaması, tanıtım programına katılan Kars Milletvekilleri 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz, ilgili oda başkanları, köy muhtarları ve hayvan yetiştiricileri tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Serhat şehri Kars’ın, bölgede olduğu kadar Ülkemiz genelinde de hayvansal ve bitkisel üretimde hep üst sıralarda yer almış olduğunu ve buna paralel olarak hayvan hastalıklarının ortadan kalkmasının da bir o kadar önemli olduğu ifade etti.

Kars’ın büyük baş hayvan varlığında Türkiye genelindeki 5’ini sırayı koruduğunu da konuşmasında belirte Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün; “İlimizin toplamda tarımsal üretim değeri açısından ülkemiz içindeki sırası 34’tür. Büyükbaş hayvan varlığı olarak ülkemizin 80 vilayetine besilik kurbanlık hayvan sağlayan önde gelen iller içinde olması yanında, küçükbaş varlığı olarak da azımsanmayacak bir değere sahiptir. Ayrıca ülkemiz sıralamasında gerek sayısal olarak gerekse işlenmiş kaz varlığı olarak açık ara birinciliği, arılı kovan varlığı olarak da ilk 15’lerde bulunarak ülkemiz hayvancılığına değer katmaktadır. Hayvansal üretimin yanında bitkisel üretimde de ciddi bir potansiyele sahiptir. 375 bin hektar tarım alanında hayvan yetiştiriciliğinin en fazla girdisi olan başta yem bitkileri olmak üzere diğer bitkisel üretim çeşitlerini de içeren ürün yelpazesi her geçen yıl artarak devam etmektedir. Ülkemiz sıralamasında Fiğ üretiminde birinci, yulaf üretiminde 2. , korunga üretiminde 5. Sırada; ayrıca kayısı üretiminde 11’inci, arpa üretiminde 20. Sırada yer alan bir üretime sahiptir. Son yıllarda yerelde yapılan projelerle ürün deseni değişikliğine gidilmiş kavılca tritikale yem bezelyesi gibi ürün değeri yüksek ürünler ilimizde hızla artışı sağlanmıştır.”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler