“Kendi işinizin patronu olun”

“Kendi işinizin patronu olun”

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş kurmak, işini büyütmek, finansman sıkıntısını gidermek isteyenlerin yardımına yetişiyor.

Volkan KARABAĞ

KOSGEB, 2019 yılı itibari ile uygulamaya koyduğu Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında geleneksel girişimcilere 60 bin, ileri girişimcilere 370 bin liraya kadar destek sağlıyor.

Programın Amacı

-Girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve becerilerini geliştirmek,

-Başarılı iş planlarını/iş modellerini ödüllendirmek, girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörler arası işbirliğini arttırmak,

-Yeni kurulan işletmelerin en kırılgan oldukları dönemde hayatta kalma oranının arttırılmasına katkı sağlayacak yapıların ve ulusal plan ve programlar doğrultusunda yeni işletmelerin kurulmasını ve sürdürülmesini sağlamak.

Destek programından yararlanmak isteyen Girişimcilerin KOSGEB’in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılarak Katılım Belgesi alması gerekiyor. Eğitimi tamamlayan girişimcilerin E- Devlet üzerinden sunacakları İş Modeli proje başvurusu, KOSGEB tarafından  kabul edilirse Geleneksel Girişimcilere 60 Bin TL’ye kadar destek verilebiliyor. Girişimci, KOSGEB’in belirlemiş olduğu İleri Girişimcilik Tablosu’nda yer alan imalat sektörlerinden birinde işyeri açarsa; teknoloji düzeyine göre 100 Bin ila 300 Bin TL aralığında Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği’nden yararlanabiliyor. Bu konu örnek verilerek açıklanacak olursa; diyelim ki girişimci konsantre meyve suyu üretmek istesin öncelikle bu konunun İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu’nda yer alıp almadığına bakıyoruz. Girişimcinin iş fikri görüleceği üzere aşağıda yer alan İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları arasında yer almaktadır ve Teknoloji Düzeyi Düşük olarak belirlenmiştir. Bu girişimci KOSGEB’den 100.000 TL’ye kadar Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği alabilecektir. Girişimci eğer Kolonya İmalatı yapmayı düşünseydi. 200.000 TL’ye kadar Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteğinden yararlanabilecekti. Girişimci eğer Bilgisayar programlama faaliyetleri ile ilgili bir işletme açmayı düşünseydi 300.000 TL’ye kadar Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği alabilecekti. Burada belirtilen desteklere ilaveten girişimcilere kuruluş desteği, çalıştırdıkları personel sayısına göre performans desteği ve mentörlük desteği başlığı altında ayrıca 70 bin TL’ye kadar destek verilebilmektedir.

İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu

İmalat Kodu**

Teknoloji Düzeyi

Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği Üst Limiti

Destek Oranı

10.32.02 Konsantre meyve ve sebze suyu imalatı

Düşük

100.000 TL

%75*

20.42.02 Kolonya imalatı

Orta-Yüksek

200.000 TL

%75*

62.01.01 Bilgisayar programlama faaliyetleri (sistem, veri tabanı,network, web sayfası vb. yazılımları ile müşteriye özel yazılımların kodlanması vb)

Yüksek

300.000 TL

%75*

* Destekleme kararı verilen makine, teçhizat ve yazılımın; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 13/09/2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SGM 2014/35 sayılı Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınmış ve fatura tarihi itibariyle güncel yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, destek oranına %15 ilave edilir.

**Burada yer alan imalat kodları örnek olarak verilmiştir. İleri Girişimcilik Destek Programı Faaliyet kodlarının tamamına www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

KOSGEB’in bu program haricinde işletmelerin yaralanabileceği başka programları da mevcut, mesela Ar-Ge, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri kapsamında projesi olan ve bu projesi uygun görülen işletmelere 4 farklı destek verilebiliyor. Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon projelerine 750 Bin Lira, Endüstriyel Uygulama Projelerine 818 Bin Lira, KOBİ Teknoyatırım-KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım ile Stratejik Ürün Destek programlarına ise 5'er milyon liraya kadar destekler verilebiliyor.

Bunların yanında KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı ile işletmelerin projeye gerek duyulmaksızın yararlanabileceği Yurt İçi Fuar, Yurt Dışı İş Gezisi ve Nitelikli Eleman İstihdam Desteği gibi 9 farklı desteği bulunuyor. İşletmelerin birbirleriyle veya büyük işletmelerle ortak çalışma kültürünün geliştirilmesine ve karşılıklı fayda ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki işbirlikleri için KOSGEB, İşbirliği Destek Programı ile 10 Milyona kadar destek verilebiliyor. KOSGEB’in çağrı esaslı ve yine imalatçı işletmelerin başvuru yapabileceği 300.000 TL’ye kadar hibe ve 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli destek kalemlerinin bulunduğu KOBİGEL Destek Programı da işletmelerin yararlanabileceği destekler arasında yer alıyor.

Destekler ile alakalı ilimizde faaliyet gösteren KOSGEB Kars Müdürlüğü’nden ve KOSGEB kurumsal web sitesi www.kosgeb.gov.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.

İleri Girişimcilik Destek Programı Faaliyet kodlarının tamamına erişebilmek için tıklayabilirsiniz.

https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Girisimciligi%20Gelistirme%20Destek%20Programi/2-TAB.15.02.02_(00)_Tablo_2-I%CC%87leri_Giris%CC%A7imci_Program%C4%B1_Kapsam%C4%B1ndaki_Faaliy....pdf

“kendi-isinizin-patronu-olun”-(1).jpg“kendi-isinizin-patronu-olun”-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler