Kılıç, “Kars’ta besiciliği geliştiriyoruz”

Kılıç, “Kars’ta besiciliği geliştiriyoruz”

Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars'ta besiciliği geliştirmek anlamında Organize Besi Bölgesi ve modern Kesimhane yaptıklarını söyledi.

Tacettin DURMUŞ

Milletvekili Kılıç, 65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın Karayollarında düzenledikleri basın toplantısında besiciliğine Kars için öneminde değindi.

Kars’ta yapımı tamamlanan Organize Besi Bölgesinin çok kısa zamanda hizmet veremeye başlayacağını söyleyen Kılıç, Adalet Bakanlığı tarafından hizmete sokulacak olan kesimhane ile birlikte Karlıların besicilikten ve yetiştiricilikten hak ettiği verimi alması gerektiğini de ifade etti.

Kars’ın yem üretiminde 70’inci, hayvan varlığı bakımında ise Türkiye sıralamasında 5’nci olduğunu da hatırlatan Milletvekili Yunus Kılıç, batıdan gelen bazı hayvan alıcılarını yetiştiricileri sömürdüğünü ve dolandırdığına dikkat çekti.

KARS VE ÇEVRESİNDE 7 YILDA BİR KURAKLIK OLUR

Kars’ta 7 yılda bir kurak yaşandığını da belirten Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Tarım ve hayvancılık şehri olan Kars’ta yem üretiminde son sıralardayız.  Türkiye genelinde temde üretim açısından 70’inci, hayvan varlığımız bakımından 5 sıradayız.  Bu kadar yemle bu kadar hayvana nasıl bakacağız? Böyle sıkıntılı kuraklık senelerinde özellikle bizim üreticimiz bütün birikimini yem parası olarak veriyor ve seneye fakirleşmiş olarak başlıyor. Birkaç yıl kendisini toparlıyor. Genel olarak Kars ve çevresinde ikilim bakımından her 7 yılda bir kulaklık olur. Köylümüz 7 yılda bir fakirleşiyor. Buna bir çözüm bulmamız ve tedbir almamız lazım. İnsanımızın kırsalda kalması ve köyünde üretim yapmasını sağlayarak yaşam standardı yükseltmek için çözüm bulmamız lazımdır. Bunun çözümü şudur;  sulanabilir arazilerimizi sulayarak, dağınık arazileri toplulaştırmalıyız. Dağınık araziler ekilmiyor. Toplulaştırma sonucu köylümüzün tek bir arazisi olmalı ki rahatlıkla sulayabilsin iyi ürün alsın. Hükümetimizin bunun için ciddi sulama projeleri var. Barajlar ve toplulaştırmalar yaptırıyoruz. Diyelim ki hayvanlarınızı besleyecek durma geldiniz ama besi yapamıyorsunuz. Kars’ta besi yapamayınca da hayvanınız en karlı zamanında satmak zorunda kalıyorsunuz. Batıdaki insan gelip malınızı alıyor ve onlar kazanıyor. Sen yeniden dana yetiştirmeye çalışıyorsun.

ORGANİZE BESİ BÖLGESİ YAPTIK

Çünkü yetiştiricilik çok zor. Bunu ortadan kaldırmak için Organize Besi Bölgesi yaptık. Yetiştiricimiz gelsin burada hem modern besiciliği öğrensin. Hayvancılığın en karlısını yapsın. Cebi de daha fazla para görsün. Böylece de Kars’ta kalsın, göç etmesin. Şimdi diyeceksiniz ki Besi Organize Sanayi Bölgesi var ama kesimhane yok. Bildiğiniz gibi Kars’ta Ortadoğu'nun en güzel kesimhanesi vardı. Ama bizim iktidarlarımızdan önce sattılar ve birilerine peşkeş çektiler, birlerine yedirdiler ve çarçur ettiler. Şu ana kadar tarım ve hayvancılık şehri olan Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinde kesimhane yok.

MODERN KESİMHANE HAZIR

Ama artık Kars’ta Adalet Bakanlığımız son derece modern bir kesimhaneyi tamamladı. En kısa sürede açılışını yapacağız. Türkiye'de ilk defa bir kesimhanenin yanına besihane de yaptık. Türkiye'de hiçbir kesimhanenin yanında besihane yoktur. Bunu da benim mesleğim olduğu için yaptırdık. Çünkü Kars'ta modern besicilik yapılmıyor. Karslı modern besiciliğin çok zor bir şey olduğunu zannediyor ve genellikle besicilikten uzak duruyor ve kaçınıyor. Organize Besi Bölgesini Kars’ta yaptırdık ki hayvan sahiplerimiz gelsinler ve görsünler ve burada bir deneme sahası ve laboratuar olsun. Orada görsün ona model olsun ve gitsin kendisine besicilik yapsın. Orada besicilik yapmaya karar veren hemen tepeye çıkacak ona tam teşekküllü besihane vereceğiz. Yeter ki yapmak istesin.

BESİCİLİK YAPMAYA NİYETİ OLANLAR DOSYALARINI HAZIRLASINLAR

Besicilik yapmaya niyeti olanlar dosyalarını hazırlasınlar. TKDK ‘ya münacat etsinler. Biz onlara da orada destek vereceğiz ve yani üst yapılarını da en az yüzde 50 hibe ile bazen 160’da kadar desteklenecek. Yani TKDK desteğiyle yapabilecekler. Burada besicilik yapanlar zamanı geldiğinde de kesimhaneye getirerek hayvanlarını kestirecekler.  Aynı zaman da Kars’a yapılan kesimhanenin bir güzelliği ise bildiğiniz gibi Adalet Bakanlığı yaptırıyor.  Adalet Bakanlığı cezaevlerinde ve kendi kurumları için ciddi bir et alıcısıdır. Bakanlık kestiği anda, eti kendi tüketiminde kullanacağı için ödeme ve bekletme problemi olmayacak.  Besicimiz hayvanını kesime verdikten sonra hemen kapıdan parasını peşin olarak alacak. Ve bu iş devlet güvencesi altında olacak. Yoksa Karslı yıllarca emek verir hayvanını yetiştirir. Daha sonra da batıdan bir tane üç kağıtçı gelir, dolandırır ve insanımızı ekmeğe muhtaç eder. “ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler