Külliye o caddenin çehresini değiştirecek

Külliye o caddenin çehresini değiştirecek

Kars’ta yapımı devam eden Sultan Alpaslan Külliyesi, yaklaşık 500 araçlık kapalı otopark, cami ve sosyal donatılarıyla birlikte Faikbey Caddesinin çehresini değiştirecek.

KARS HAKİMİYET

Yaklaşık 50 milyon TL’ye mal olan külliyenin önümüzdeki yılsonuna doğru açılması bekleniyor.

Kars milletvekilleri 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Kars Sultan Alpaslan Külliyesi inşaatında incelemelerde bulundu.

Çok sayıda iş makinesinin çalıştığı ve toplam 18 bin metrekare alan üzerine inşa edilmeye başlanan Kars Sultan Alpaslan Külliyesi inşaatında incelemede bulunan Arslan, Kılıç ve Çalkın, Kars Sultan Alpaslan Külliyesi Proje Müdürü Atıf Baştuğ tarafından çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Tamamlandığında Karslılara çok amaçlı olarak hizmet verecek olan Sultan Alparslan Külliyesi’nin altında yaklaşık 500 araçlık kapalı otopark, cami ve sosyal donatıların da bulunacağını söyleyen Baştuğ, çalışmaların aralıksız devam ettiğini ifade etti.

Sultan Alparslan Külliyesi’nin Kars için çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Kars’ın önemli bir yatırımı, insanımızın önemli bir beklentisi, bu külliye inşaatında şu anda birlikteyiz. Kars’ın bugüne kadar belki de alan olarak en devlet yatırımları içerisinde bile en geniş alana yapılan inşaat olacak bu. 3 bin 600 kişinin aynı anda namaz kılabileceği, ibadet edebileceği alan ortaya çıkacak, 500 araçlık bir otoparkta ortaya çıkacak. Faikbey Caddesinde şu anda 80 araç park edebiliyor. 500 araçlık otoparkın önemini anlamak açısından bunu söyledim. Yani 6 - 7 kat Faikbey Caddesinde park edecek kadar araç buranın altında hiç görünmeden, şehre bir kalabalık oluşturmadan, yük oluşturmadan şehrin otoparkı olacak ve Kars’ın kışın ağırlığını düşünecek olursanız bu kapalı garaj, kapalı otopark bizim için ne kadar anlamlı olduğu ortada. O yüzden bu da çok büyük kazanım, yani cami, külliye alanımız ile beraber alanımızda beraber, otopark problemi ne de bir çözüm bulunmuş oluyor. Merkezde çünkü aynı zamanda iş yerlerinin bulunduğu en kalabalık alan burasıdır” dedi.

Sultan Alparslan Külliyesi ile ilgili kentte birileri tarafından çıkarılan dedikoduların asılsız olduğunu ifade eden AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, “Burası 4 bin 500 metrekare iken daha bunun üçte biri küçüklüğünde iken biz bu projeyi başlatırken, buranın çok dedikodusu yapılıyor. Bunun altını çizmek istiyorum. Buranın yüklenicisinde ve yapımında devletin tek kuruşu yoktur. Burası bir devlet yatırımı değildir. Burası hayırseverler tarafından yapılıyor. Bunun altını tekrar çizmek istiyorum” diye konuştu.

Ahmet Arslan ise, “Burası Kars’ın merkezinde bir yer, elbette ki Kars’ın merkezindeki bir yerin Kars’ı değer katmasını düşündüğümüz için burası depreme dayanaksız dendiğinde de çok kişi çok şey söyledi. AVM olsun, bina olsun, gelir getirsin, Özel İdareye gelir getirsin, şehre gelir getirsin. Bunların hepsi mümkün, hepsinin elbette ki faydası var. Ancak biz o gün kafa kafa vererek, bu tip maddi faydalardan ziyade şehre değer katacak, şehre katkı verecek bir yapı olması çok önemliydi. Her zaman şehir merkezinde böyle bir alan bulamazsınız. Konut yapmak için, AVM yapmak için birçok yer bulabilirsiniz. Fakat şehrin merkezinde bir alan bulmak mümkün değil. Bu kadar güzel bir alanı bulmuşken, bunu şehir adına değerlendirmek gerekir dedik. O gün karar aldık. O gün karar aldık ve bugün bu karar hayata geçiyor. Bu memnuniyeti bir kere daha ifade etmek isteriz ve o günden bugüne destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle şehrin tam merkezinde 500 otoparklık kapalı bir alan çok çok önemli, 500 otoparklık bir alan şehrimize kazanım sağlayacak. Caddelerimizin otopark olmasından çıkması, görüntü kirliliği oluşturması engellenmiş olacak. Elbette ki şehrimizde camiler var, ibadet yerleri var, rabbim rahmetiyle muamele eylesin, ancak bin yıllık camilere sahip olan bir şehir olarak tamda buna sahip çıkmak önemliydi. Zira 1072’de Anadolu’da Türklerin yaptığı ilk camidir Menuçehr Cami, Menuçehr Cami mimarisiyle şehirde cami yaptırmakla, hem tarihimizi bilmek, hem kültürümüzü bilmek hem de onu geleceğe taşımak açısından çok önemliydi. İşte buradaki cami o mimariyle hazırlandı, emin olun ki Türkiye’nin her yerinden hatta dünyadan insanlar, ‘Kars’ta çok farklı bir cami yapılmış, o mimariyi gidip görelim’ diyip buraya gelecekler” şeklinde konuştu.

kulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(1).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(2).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(3).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(4).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(5).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(6).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(7).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(8).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(9).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(10).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(11).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(12).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(13).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(14).jpgkulliye-o-caddenin-cehresini-degistirecek-(15).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler