“Medya ve Mülteciler Basın Buluşması”nda mülteci kavramı tartışıldı

“Medya ve Mülteciler Basın Buluşması”nda mülteci kavramı tartışıldı

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından Ankara’da düzenlenen “Medya ve Mülteciler Basın Buluşması” toplantısı ikinci gününde devam etti.

Ercüment DAŞDELEN

Kars Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyeti (KKDGC) Başkanı Ercüment Daşdelen ile birlikte Kars Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Şahin ve Yönetim Kurulu üyesi A. Erbil Hüryurt’un da katıldığı toplantıda yazılı ve görsel basında mülteci kavramı tartışıldı.

SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, toplantıda yaptığı konuşmada, halk arasında çok sık kullanılan ‘mülteci’ kavramının özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında meydana gelen hareketlilik sonrasında ülkelerin bir araya gelip 1951 Cenevre Mülteci Sözleşmesi ile ortaya çıkan bir olgu olduğuna dikkati çekti.

Türkiye’nin bu sözleşmeye coğrafi sınırlandırma koşulu ile imza attığı ifade eden Kavlak, şöyle konuştu: “Türkiye, ‘Ben Avrupa Konseyi üyesi ülkelerden gelen kişilere mülteci derim’ demiş. Yani Avrupa dışından gelenlere baktığımızda Irak, İran, Suriye ve Afganistan gibi birçok ülkeden gelen kişilere, Türkiye kendi mevzuatı açısından mülteci demiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin kendi mevzuatı açısından bu kişilere mülteci denilemiyor. Bizler Uluslararası terminolojiye göre mülteci diyoruz ama bu kişilerin farklı farklı statüleri bulunmakta. Ülkeler mülteci sorununa ilişkin 3 temel kalıcı çözüm ortaya koydu. Birincisi kişilerin tüm sorun kalktığında ülkelerine kalıcı olarak dönmeleri. İkincisi, üçüncü bir ülkeye yerleştirme. Üçüncüsü de yerel bütünleşme. Yani kişiler sığındıkları ülkelerin dilini, kültürünü yapısını öğrendikten sonra hayatlarına devam ederler.”

Habertürk Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya da konuşmasında şunları ifade etti: “Türkiye’de mülteci, sığınmacı diye nitelendirebileceğimiz 3,5 milyon kişi yok, 12 milyon kişi var. Biz ne çabuk unuttuk Somali’den, Afganistan’dan gelenleri. Eskiden bazı illerimizde Afgan mahalleleri vardı. Koca bir köy kurmuşlardı. Afganlar şuan aramıza karıştı. Şuan hiç Afgan kalmadı. Bizim bu dili değiştirmemiz gerekiyor. Devlet yazışmalarında bile sığınmacı değil, mülteci kavramı kullanıyoruz.”

Toplantıda, Reuters Haber Ajansı Foto Muhabiri Ümit Bektaş, Kanal D Ankara Temsilcisi Ercan Gürses, UNFPA Türkiye İletişim Uzmanı Çelik Özüduru ve İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşad Güdekli de mülteci sorunuyla ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

“medya-ve-multeciler-basin-bulusmasi”nda-multeci-kavrami-tartisildi-(1).jpg“medya-ve-multeciler-basin-bulusmasi”nda-multeci-kavrami-tartisildi-(2).jpg“medya-ve-multeciler-basin-bulusmasi”nda-multeci-kavrami-tartisildi-(3).jpg“medya-ve-multeciler-basin-bulusmasi”nda-multeci-kavrami-tartisildi-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler