Pedal çevirerek 8 bin yıl öncesinde yolculuk yaptılar

Pedal çevirerek 8 bin yıl öncesinde yolculuk yaptılar

Kars Bisiklet Kulübü üyesi sporcular, 24 kilometre pedal çevirerek Borluk Vadisinde 8 bin yıl öncesine yolculuk yaptı.

 

Her hafta farklı bir güzergâhta pedal çeviren bisiklet sever sporcular, bu hafta sonu Azad Köyü ile Mağaracık köyleri arasında bulunan Borluk Vadisi üzerindeki kayalara Orta Kalkolitik Çağda yaşayan insanlar tarafından çizilen kaya resimlerini keşfederek, tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleri görme şansı yakaladı.

Pazar sabahı Kars Valiliği önünde bir araya gelen 20 bisikletçi güvenli bir şekilde gidiş ve geliş olmak üzere toplamda 24 kilometre pedal çevirerek Merkez Azat Köyü sınırları içerisinde bulunan Borluk Vadisinde tarihe yolculuk yaptı. Vadide köyüne kendini adamış ve tanıtımında 15 yıldır karşılıksız emek veren Gökhan Çalkın’ın da desteğini alan bisikletçiler bambaşka bir deneyim kazandı. Binlerce yıllık tarihi kaya resimlerini ve tarihi kalıntıların yanı sıra doğal zenginlikleri de adeta yeninden keşfeden sporseverler, birlikte kahvaltı yapmanın ve paylaşmanın da doruğuna ulaştı. Tarihi yolculuğa katılan bisikletçiler, Borluk Vadisine gözü gibi sahiplik yapan gönüllü Gökhan Çalkın’ın anlatımlarıyla tarihi yolculuk yaptılar.

BİNLERCE YILLIK TARİHİ ZENGİNLİK YOK OLMAK ÜZERE!

Öte yandan vadisindeki 8 bin yıllık kaya resimleri ilgililerin ilgisizliği nedeniyle yok olmak üzere kaderini bekliyor. Yakın zaman önce Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından sit alanı ilan edilen ve taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen vadide, 90 mevkide 260 kaya yüzeyinde küçük bazalt taşı panolar üzerine kazma tekniği ile yapılan avlanma ve avlanmak için çizilen büyüler tasvir eden kaya resimleri yer alıyor. Vadide resimlerin yanı sıra o döneme ait antik kaya sığınakları, kale kalıntısı, o dönem insanların yaşam alanı kalıntıları, o döneme ve bilinmeyen uygarlıklara ait mezarlar, höyük ve mağaralar bulunuyor. Borluk dersinin milyonlarca yıl önce oluşturduğu vadi üzerinde 10 yıl önce Kars Hava Limanının temel inşaatına dolgu yapılmak üzere bir bölümü daha tahrip edildi. Ayrıca defineciler tarafından da yıllarca ve günümüzde de saldırıya uğrayan vadi halen korunamıyor. Yetkili kurumların ihmaline uğrayan vadi ve çevresinde yer altından adeta tarih fışkırıyor. İhmal edildiği ve korunmasına rağmen adeta tarih fışkıran vadiye şu ana kadar yetkililer tarafından tek bir uzatılmazken, vadiyi ziyaret eden yabancı ziyaretçiler ise bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine rağmen korunmasını şahit olunca adeta gözyaşı döküyor.

pedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(1).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(2).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(3).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(7).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(5).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(4)-001.jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(9).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(12).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(11).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(10).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(4).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(18).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(17).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(16).jpgpedal-cevirerek-8-bin-yil-oncesinde-yolculuk-yaptilar-(14).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler