Sarıkamış ve Selim’de İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı!

Sarıkamış ve Selim’de İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı!

Kars’ın Sarıkamış ve Selim ilçesinde “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” programı düzenlendi.

A.Erbil HÜRYURT

Sarıkamış’ta İstiklal Marşının kabulünün 100. yılında İstiklal mücadelesinin kahramanları başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler, gaziler ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy rahmet ve minnetle anıldı.

12 Mart İstiklal Marşının kabul edildiği gün ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle Kars’ın Sarıkamış ilçesinde “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” programı düzenlendi.

12 Mart İstiklal Marşının kabul edildiği gün ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle Sarıkamış İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda pandemi kurallarına göre düzenlenen programa, Sarıkamış Kaymakamı Recep Koşal, 9. Komando Tugay Komutan Vekili Topçu Albay Haluk Albayrak, Sarıkamış Belediye Başkanı Harun Hayali, İlçe Emniyet Müdürü Ender Sakarya, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Aytaç Çetinkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Kızılok, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, Milli mücadelenin başarılı olması için yaptığı mücadele ve İstiklal Marşının kabulü, slayt gösterimi eşliğinde anlatıldı. Ardından Yukarı Sarıkamış İlkokulu öğrencileri tarafından “Ya İstiklal Ya Ölüm” adlı oratoryo sergilendi. Oratoryonun sonunda bir öğrenci Kaymakam Koşal’a Türk Bayrağı verdi.

“İSTİKLAL MARŞIMIZIN 100. YILINDA MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY'U RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ”

Sarıkamış Kaymakamı Recep Koşal, yaptığı açıklamada, “İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı milletimizin onurlu mücadelesini ve bağımsızlığını vurgulayan, İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 100. Yıldönümünü kutluyoruz. Milli değerlerimizin, bağımsızlık ideallerimizin ve milli şuurumuzun veciz bir şekilde ifade edildiği İstiklal Marşı’mız, bu niteliklerinden dolayı Milli Mücadele’nin en çetin dönemlerinde ‘Korkma’ ifadesiyle başlayarak halkımıza büyük bir cesaret vermiş, moral aşılamıştır” dedi.

Kaymakam Koşal, Yurdumuzun birçok yeri düşman işgali altındayken halkımız kadını, erkeği, çocuğu ve askeriyle ülkesi için zor şartlar altında bir karış toprağını vermemek için mücadele verirken, Mehmet Akif Ersoy milletimize cesaret vermek, duyguları harekete geçirmek üzere İstiklal Marşımızı yazmıştır. İstiklal Marşımızın halkımızın bağımsızlık savaşını ölümsüzleştiren, eşsiz bir eser olduğunu ifade etti.

“ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN”

Koşal, “Mehmet Akif Ersoy, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” derken; verilen mücadelenin zorluğunu ifade etmiştir. İstiklal Marşımız milletimizin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, tarihin akışını değiştiren bir kahramanlık destanının anlatımıdır” diye konuştu.

Program, öğrencilerin şiir okunması, okullar arasında düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

“İSTİKLAL MARŞI’MIZ 100 YAŞINDA”

Kars’ın Selim ilçesinde, İstiklal mücadelemizde azmin, inancı ve kararlılığın sembolü olan İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıldönümünde; “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” programı düzenlendi.

12 Mart 1921’de TBMM tarafından kabul edilen İstiklal Marşı’nın kabul edildiği gün ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle Selim’de “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” programı düzenlendi.

Selim Şehit Teğmen Gökhan Yaşartürk Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından pandemi kurallarına göre hazırlanan program, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Programda, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, Milli mücadelenin başarılı olması için yaptığı mücadele ve İstiklal Marşının kabulü, slayt gösterimi eşliğinde anlatıldı. Ardından öğrenciler tarafından hazırlanan oratoryo sergilendi.

Kaymakam Suat Hatam, “İstiklal Marşı her kıtasında, her mısrasın da hatta ve hatta her harfinde aziz milletimize mesajlar veren ama bir taraftan da aziz milletimizin kahramanlığını ve geçmişini anlatan bir marştır. Bu millet tarih sahnesinde var oldu olalı hakka tapan, hakkın yanında yer alan dolayısıyla batıla ve karanlığa karşı hakkı, aydınlığı savunan bir millet oldu” dedi.

İstiklal Marşı’nın Aziz Milletimizin İstiklal ve İstikbal mücadelesinde gösterdiği destansı kahramanlığı anlattığını belirten Kaymakam Hatam, “İstiklal Marşı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, Milli Marş olarak kabul edilmiştir. Milli Marşımızın kabul edilişinin 100. yıl dönümünde vatan ve bayrak sevgisinin timsali, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Aziz milletimizin vatan topraklarının her karışında işgale karşı gösterdiği tarihte eşine az rastlanır kahramanlığını inancını ve kararlılığını anlatan İstiklal Marşımız, en kıymetli ortak değerlerimizdendir. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de vatanımıza sahip çıkarak şanlı bayrağımızı her daim dalgalandıracak, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin milli ve manevi değerlerimize bağlı nesiller olarak yetişmesi büyük önem taşımaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıl dönümünde, İstiklal mücadelemizin kahramanları başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve topraklarımızı vatan kılan Aziz Şehitlerimizi, Gazilerimizi ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

Program, öğrencilerin şiir okunması, okullar arasında düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ

Türkiye'de ilk defa bir milli marş yazılması teşebbüsü, 1920'de Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. Maarif Vekili Dr. Rıza Nur'u ziyaret eden İsmet İnönü, Milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını, ordu adına teklif etti. Yarışma Maarif Vekâletinin genelgesiyle okullara duyuruldu ve basın yoluyla da "Türk şairlerinin nazarı dikkatine" sunuldu.

Yarışmaya 724 parça şiir katıldı. Fakat hiçbirisi milli marş olmaya layık görülmedi. Böyle bir marşın ancak Mehmet Akif tarafından yazılabileceği ve para meselesinden dolayı yarışmaya katılmadığı da ağızlarda dolaşıyordu. Hasan Basri Bey, para meselesinin kaldırıldığını söyleyerek, Akif'in yarışmaya katılmasını sağladı. Mehmet Akif'in şiiriyle birlikte üç parça, orduya gönderilerek, asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilmesi istendi. Cevap olarak Mehmet Akif'in şiirinin beğenildiği bildirildi.

Maarif Vekâleti tarafından gönderilen İstiklal Marşı teklifi gündeme alındı. Başkanvekili Hasan Fehmi Efe'nin başkanlığındaki toplantıda ele alınan marşın tab ve tevziine karar verildi.

Marş, Hamdullah Suphi tarafından Meclis'te okundu. Büyük bir coşkuyla dinlenen marş, sık sık alkışlarla kesildi. Marşın kabul edilmesi, 12 Mart 1921 tarihindeki toplantının öğleden sonraki oturumunda ele alındı.

Akif'in marşının oya sunulması kararlaştırıldı ve "Oy birliği ile kabul edildi." Marş teklif üzerine en son ayakta dinlendi. Kahraman orduya ithaf edilen marş, İstiklal marşı olarak kabul edildi. Akif "Onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır. Ben yalnız gördüğümü yazdım" dedi ve bu marşı Safahat'a almadı.

sarikamis-istiklal-marsi.jpgsarikamis-istiklal-marsii.jpgselim-istiklal-marsii.jpgselim-istiklal-marsi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler