Şehrin göbeğinde Metruk Cadde, Heyelanlı Sokak

Şehrin göbeğinde Metruk Cadde, Heyelanlı Sokak

Kars Fevzi Çakmak Mahallesin Rauf Denktaş caddesi üzerinde bulunan metruk binalar ve heyelanlı bölgenin akıbeti yılan hikayesine döndü.

KARS HAKİMİYET

Boşaltılan Belediye lojmanları, heyelan tehlikesinden dolayı ve çeşitli sebeplerden tahliye edilen evler madde bağımlılarının uğrak mekanı haline getirilmişken güzergahı kullanmak zorunda olan vatandaşlar için korku saçıyor.

KAYALAR EVLERİN ÜZERİNE YUVARLANIYOR

Geçtiğimi yıllarda devasa kayaların koparak evlerin üzerine yuvarlanması karşısında bölgeye çok sayıda AFAD ekibi yönlendirilmiş ve yapılan incelemeler sonrasına buradaki sakinler geçici olarak evlerinden tahliye edilmişlerdi. Geçici olarak akrabalarının yanlarına yerleşen civardaki ev sahipleri alternatif bir çare bulunmadığından bir süre sonra evlerine dönmek zorunda kaldılar. Kopmaların devam etmesinden dolayı imkanı olanlar evlerini kalıcı olarak tahliye ederken kalıcı tahliye için alternatif imkanı olmayanlar ise evlerinde her an gerçekleşmesi muhtemel heyelan tehlikesine rağmen tehlike altındaki evlerinde yaşamak zorunda kaldılar.

Bölge ile ilgili incelemeler yapılarak etüt hazırlanmış ve Genel hayata etkili olmayan afet türünden olduğu yönünde görüş bildirilerek mahalli imkanlarla iyileştirilmesi kararına varıldı. Belediye imkanlarıyla iyileştirilmesi kararlaştırılıp ilgili rapor ve yazışmaların tamamlandığı bölge ile ilgili geçen yıllara rağmen bir iyileştirme çalışması yapılmadı. Sokağın hemen üst tarafından araç trafiğinin sağlanıyor olması ve yağışlı havalarda zeminin kayganlaşması heyelan riskini arttırırken kayaların zaman zaman koptuğu da tespit edildi.

KONUYLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA PROGRAMLANDIRILMIŞ DEĞİL

               Edinilen bilgiye göre öz konusu afet bölgesi ile ilgili inceleme ve raporların hazırlanarak tespit edilen hususlarla ilgili yerel imkanların kullandırılarak iyileştirme çalışmalarının yapılması yönündeki karara rağmen ne Belediyede ne de başka bir resmi mercii de bir iyileştirme projesi mevcut değil.

METRUK BİNALARIN YIKILMASI İÇİN GEREKLİ BAŞVURULAR YAPILDI

               Rauf Denktaş Caddesi üzerinde bulunan ve metruk hale döndükten sonra madde bağımlılarının uğrak mekanları haline gelen binaların yıkımı için mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri tarafından ilgili makamlara gerekli müracaatlar yapılmış olup ardan geçen zamana rağmen bu yönde de bir çalışma olmadığı da edinilen bilgiler arasında.

               Hem heyelan bölgesi ve hem de metruk binalarla ilgili gerekli makamlara başvurularının bulunduğunu ifade eden Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı Özcan Mücük “ daha önce AFAD ve Belediyeyle görüştük. Buranın heyelan bölgesi olduğunu v kayaların kopup evlerin üzerine yuvarlandığını hatırlatarak tedbir alınması gerektiğini bildirdik. Heyelan tehlikesinden dolayı civardaki evlerin büyük bir çoğunluğu tahliye edildi. Tahliye edilmeyen birkaç ev kaldı onlar da durum karşısında korku ve telaş içerisinde tahliye edilmeyi bekliyorlar. Yazdığımız dilekçelere karşılık olarak; genel hayata etkili olmayan afet türünden olduğu ve iyileştirme için Belediyeye yazı yazıldığı yanıtını alıyoruz.” Dedi

METRUK BİNALARDAN SADECE 1 TANESİ YIKILDI

               Muhtar Özcan Mücük çok sayıda bulunan metruk binaların bulunduğu güzergahı kullanan mahalle sakinlerinin bu bölgeden geçerken duydukları endişeleri kendisine ilettiklerini belirtirken “ alkol ve madde bağımlılarının uğrak hale getirdikleri metruk binalar özellikle akşam saatlerinde büyük tehlike arz etmektedir. Mahalle sakinlerimizin yaşadığı korku ve endişelerinin giderilmesi, mahallemizin kötü görünümden kurtarılması için ilgili mercilere metruk binaların yıkımı için defalarca yazılı ve sözlü başvurularımız oldu ancak henüz sadece 1 metruk bina yıkıldı. Hem heyelanlı bölgenin iyileştirilmesi ve hem de çok sayıdaki metruk binaların yıkımı için gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması hayati önem arz ettiği kanaatindeyim “ diyerek durumun vahametine dikkat çekti.

sehrin-gobeginde-metruk-cadde,-heyelanli-sokak-(1).jpgsehrin-gobeginde-metruk-cadde,-heyelanli-sokak-(3).jpgsehrin-gobeginde-metruk-cadde,-heyelanli-sokak-(2).jpgsehrin-gobeginde-metruk-cadde,-heyelanli-sokak-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler