Şeker Fabrikamız kapanmasın diye yumruk yumruğa geldik

Şeker Fabrikamız kapanmasın diye yumruk yumruğa geldik

Kars Milletvekilleri Arslan ve Kılıç, 29 yıl önce kurulan ve sonrasında zarar ettiği öne sürülerek yıllarca özelleştirme kapsamında kapatılması gündemde olan Kars Şeker Fabrikasının kapatılmaması için adeta yumruk yumruğa mücadele verdiklerini söylediler.

Volkan KARABAĞ

 Kars’ta bacası tüten tek devlet işletmesi olan Şeker Fabrikasının 29’uncu dönem pancar alım kampanyası töreninde konuşan Arslan ve Kılıç, fabrikanın Kars için önemini anlattılar.

Yaklaşık 11 yıldır Kars milletvekili olarak görev yaptıkları süreler içerisinde, fabrikanın kapatılması için dönemin yetkilileri ve ilgili bakanları ile büyük mücadele verdiklerini de söyleyen Arslan ve Kılıç, bundan sonra da aynı mücadeleyi vermeye devam edeceklerini dile getirdiler.

YUNUS KILIÇ “DÖNEMİN İLGİLİ BAKANLARIYLA YUMRUK YUMRUĞA GELDİK”

Kampanya töreninde konuşan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Ahmet Arslan ile birlikte yıllardır verdikleri mücadeleler sonucunda Kars Şeker Fabrikasını özelleştirme gündeminden çıkardıklarını söyledi.

Kılıç konuşmasında, fabrikanın kapatılmaması ve Kars halkının umudu olarak kalması için Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Vali Türker Öksüz, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan, Kars Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Babacan ve fabrika çalışanları ile birlikte mücadeleye devam edeceklerinin de altını çizdi.

Şeker Fabrikasının Kars’ta devlete ait bacası tüten tek sanayi işletmesi olduğunu da hatırlatan Kılıç, “Kars Şeker Fabrikasının endüstriyel üretim yapan bir fabrika olması son derece önemlidir. Aslında Kars tarım şehri değildir. Kars, tarıma dayalı bir hayvancılık şehridir. Bizim başat sektörümüz hayvancılıktır. Hayvancılığı ayakta tutabildiğimiz sürece insanımızın refah seviyesi yükselecektir ve göç etmeyip burada kalacaktır. Kars’ta ki tüm yan sanayiler, hayvancılığa hizmet ettiği sürece insanımızın geleceğine hizmet etmiş olacaklardır. Kars Şeker Fabrikasının Varlık Fonuna devredilmesi ve özelleştirme gündeminden çıkartılmış olması bizim için çok önemlidir. Evveliyatını tam olarak bilmiyorum ama kapatılması için biz tam 11 yıldır Sayın Bakanımız Ahmet Arslan ile birlikte müthiş bir mücadele verdik. Kars Şeker Fabrikası sürdürülebilirliği en zor olan fabrikadır. Bu yıllardır böyledir. Fabrikamızın geçmişte 7 bin ton pancar üretimiyle kampanya yaptığı yıllar olmuştur. En az 100 bin ton pancar işlemeyen fabrikalar zarar eder. Devlet sineye çekmiştir. Biz geçmiş bakanlarla neredeyse yumruklaşacak kadar mücadele ettik ve dedik ki ‘yeter ki fabrikamız ayakta kalsın’. Ama birileri bizim bakışımızdan bakmadıkları için bu mücadelemizi çok iyi anlayamadılar. Biz diyoruz ki pancarın küspesi şekerden daha kıymetlidir. Kars’ta besicilik küspe olmadan olmaz. Türkiye’de şeker pancarı üretimi buğdaydan sonraki en yüksek üretim miktarıdır. Kıtlıktan dolayı rekolte düşünce şeker pancarı bir numaralı üretim kalemimiz haline geldi. Kanunlarla nişasta bazlı şeker üretimini sıfırladığımız da Kars Şeker Fabrikasında üretilen şeker son derece değerli olacak ve böylece Türkiye’de pancardan şeker üreten sanayinin önü daha da açılacaktır. Aynı zamanda pancar üreten köylümüz de, halkımız da daha da kalkınacak. Bugün çok önemli bir gündür. Kars Şeker artık eski korkularından uzak ve özelleştirme gündeminde çıkartılmış olarak yoluna devam edecek.”dedi.

AHMET ARSLAN, “FABRİKAMIZ KAPANMASIN DİYE ADETA YAKA YIRTTIK”

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da konuşmasında, il adına sorumluluk alan milletvekilleri olarak,  diğer mücadele verenler ve özellikle şeker çalışmalarının, fabrikanın kapatılmaması için verdikleri mücadelenin önemine değindi.

Yunus Kılıç ile birlikte 2010 yılından bu yana fabrikanın kapatılmaması için çok büyük çaba sarf ettiklerini de söyleyen Ahmet Arslan, “Kamuya ait fabrikamızın bacasının tütmesi adına ciddi bir gayret sarf ettik. İstihdam oluşturulması için fabrikamızın ayakta kalması çok değerlidir. Çiftçilerimizin de pancar üretimini arttırması ve emeklerinin karşılığını alması bir o kadar önemlidir. Ayıca şehrimize ilave istihdamlar oluşturmak için çok çalıştığımızı da özellikle vurgulamak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız da hamiliğinde Kars Şeker Fabrikası varlık donuna devredilerek özelleştirme gündeminden çıkartıldı. Biz, fabrika ayakta kalsın ve kapatılmasın diye birilerinin yakasına yapıştık. Kars’a başka sanayi dalları açılsın diye resmen yaka yırttık. Şimdi sorumluluk bitti mangalda kül bırakmıyorlar. Sorumluluk sahibi iken konuşmak önemlidir.”diye konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler