SERKA, örnek üretici yetiştirecek

SERKA, örnek üretici yetiştirecek

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) faaliyet bölgesinde bulunan Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'da hayvancılıkla uğraşan üreticilere kaynak verimliliği ve süt üretiminin arttırılması amacıyla eğitimler verecek.

Yargıç HARMANKAYA

Serhat Kalkınma Ajansı Türkiye’deki büyük ve küçükbaş hayvan varlığının önemli bir kısmını barından Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinde hayvancılıkla uğraşan üreticilere “Örnek Üretici Yetiştirme Programı” kapsamında eğitimler verecek.

Eğitimler, TRA2 Bölgesini oluşturan 4 il merkezi ve 22 ilçe olmak üzere toplam 26 noktada eğitimler verilecek. Eğitimlerle, tarım ve hayvancılığın hakim sektör olduğu Serhat illerinde, halkın refahının arttırılması, işletmelerde kaynak verimliliği, modern yöntemler konusunda farkındalığın sağlanması ve süt üretiminde verimliliğin arttırılması hedefleniyor. 52 gün sürecek eğitimlerde büyük ve küçükbaş hayvancılıkla ilgili olarak doğum, bakım, besleme ve büyütme, hayvan hastalıkları, sürü sağlığı, rasyon uygulamaları, sanitasyon ve hijyen, çiftlik ve barınak planlama, ahır içi içsel mekanizmaların kullanımı, hayvancılıkta verimlilik ilkeleri ve uygulamaları ile işletme verimliliği ve çiftlik muhasebesi konularında eğitimler verilecek.

SERKA’nın faaliyet yürüttüğü Kars ve Ardahan illerinde büyükbaş hayvancılık, Iğdır ve Ağrı’da ise küçükbaş hayvancılık ön plandadır. Bölgedeki hayvancılık işletmelerinin bir kaçı dışında neredeyse tamamı aile işletmelerinden oluşmaktadır. 2020 yılı TÜİK verilerine göre TRA2 Düzey 2 Bölgesi’nde yaklaşık 1,5 milyon büyükbaş hayvan varlığı mevcuttur. Bölge illerine göre dağılımına bakıldığında Kars 607 bin büyükbaş hayvan varlığı ile yüzde 40 oranla ilk sırada yer almaktadır. Ağrı 411 bin hayvan ile yüzde 27, Ardahan 330 bin hayvan ile yüzde 22 ve Iğdır da 157 bin hayvan ile yüzde 10’luk kısmına sahiptir. Dört ili oluşturan TRA2 bölgesinde yaklaşık 3,3 milyon küçükbaş hayvan mevcuttur. Ağrı 1 milyon 380 bin küçükbaş ile yüzde 42’lik dilimle ilk sırada yer almaktadır. Ağrı’yı 1 milyon 280 bin ve yüzde 39’luk dilimle Iğdır takip ederken, 520 bin küçükbaş hayvan varlığı ve yüzde 16’lık dilimle Kars üçüncü ve 95 bin hayvan varlığı ve yüzde 2,9’luk dilimle Ardahan son sırada yer almaktadır. Ajansın 4 il merkezi ve ilçelerde vereceği eğitimlerle sektörün geliştirilmesi ve daha nitelikli yapılması sağlanacak. İl ve ilçe merkezlerinde yapılacak eğitimlerin yer ve tarihleri www.serka.gov.tr adresinde duyurulacak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler