Şişme savak Kars’ın yeni simgesi olacak

Şişme savak Kars’ın yeni simgesi olacak

Kars Çayı Islahı Projesi kapsamında inşa edilen Kars Çayı üzerinde yapılan ruberdam (şişme savak), tarihi kentin en önemli simgesi olmaya aday.

Tacettin DURMUŞ

Deneme çalışması yapılan şişme savak başta Kars Valisi Türker Öksüz olmak üzere ilk görenleri büyüledi. 

Proje tamamlandığında şişme kavak tarihi dokunun ortasında Kars’ın yeni simgesi olacak. Şişme savakın, Kars Kalesi üzerinden, çevresinden ve tarihi taş köprü üzerinden yerli ve yabancı ziyaretçiler ile birlikte tüm vatandaşların en uğrak yeri olacak. Şişme savak fotoğraf sanatçıları, gazeteciler ve Kars’ta olduğunu belgelemek isteyen sosyal medya fenomenlerinin de akınına uğrayacak. Gelin ve damatlar evlilik ve nişan fotoları çektirmek için Taş Köprü üzerinde arka plana şişme savakı alarak hatıra fotoğrafları çektirmek için yarışa girecek. Aynı zamanda şişme savakın çevreye yaydığı su sesi de Kars’a başka bir değer katacak.

İnşasında sona yaklaşılan proje ile sayısız medeniyetlere beşiklik etmiş olan kadim kent Kars il merkezi, yerli ve yabancı misafirlerin gözdesi olmaya devam edecek.

Kars'ın tarihi, sosyal, kültürel ve turistik değerleri göz önünde bulundurularak, kentin turizm potansiyelini artırmak amacıyla geçtiğimiz yıl başlatılan 'Kars Vadisi Projesi', Kars Bedesteni Konak ve çevre düzenlemesi çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Kars Çayı dere yatağının ıslahı amacıyla yapılan çalışmalarda, çay üzerinde 150 metre betonarme duvar yapılarak yükseltildi. Ayrıca 2.90 metre yüksekliğinde 31 metre genişliğinde ruberdam (şişme savak) ve kontrol odası imalatları yapıldı. İmalatı yapılan şişme lastik savakla, dere üzerinde yaklaşık 3 metre yüksekliğinde bir şelale oluşturulacak. Böylece Kars Çayı, Tarihi Taş Köprü ‘den itibaren yaklaşık 1000 metre geriye doğru şişirilme işlemi de tamamlanmış oldu.

Geçtiğimiz Cuma günü Kars Valisi Türker Öksüz, turistik mekânların bulunduğu alanın içinden geçen Kars Çayında tamamlanan “Kars Çayı Islahı” inşaatında incelemelerde bulundu. Vali Öksüz’e DSİ 24. Bölge Müdürü Şükrü Baysal ve beraberindeki heyet de eşlik etti.

DSİ Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada da; Kars şehir merkezinden geçen sürekli baz akıma sahip olan Kars Çayı, etrafındaki tarihi ve turistik mekanların; Kars Kalesi, Namık Kemal Evi, Ebu'ul Hasan-ı Harakani Türbesi ve Camisi, Topçular Hamamı, Muradiye Hamamı, Taş Köprü, Kümbet Camii (Havariler Kilisesi) arasında yer almaktadır.”denildi.

sisme-savak-kars’in-yeni-simgesi-olacak-(4).jpgsisme-savak-kars’in-yeni-simgesi-olacak-(1).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler