Süs geçitte engelli asansörü kullanım dışı

Süs geçitte engelli asansörü kullanım dışı

Kars il merkezinde 3 tane olan ve yayalar tarafından kullanılmadığı için ‘süs geçit mi, üst geçit mi’ diye tartışılan üst geçitte, engelli asansörü olmasına rağmen kapalı olması, engellilerin en büyük engeli durumunda…

Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com

Karayolları 18 Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki Kars - Ardahan Karayolu, il merkezinde havalimanı yolu ve Harakani Devlet Hastanesi ününde yollarda trafik güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan çelik yaya üst geçitleri, vatandaşlar tarafından kullanılmıyor.

Diğer iki üst geçit yok denecek oranda kullanılmamasına karşın Yenişehir Mahallesi Çevre Yolu Caddesi Harakani Devlet Hastanesi önünde bulunan üst geçit ise az da olsa kullanılıyor. Trafik akışı yoğun olduğu için mecburen kullanılan üst geçit, gelin görün ki engellilere kapalı. Özellikle devlet hastanesi önünde bulunan üst geçitte bulunan engelli asansörü kapalı olduğu için engelli vatandaşlar karşıdan karşıya geçemiyor. Geçemediği gibi de en az 2 sağlıklı kişinin yardımı ile köprüyü geçerek sağlık hizmeti almak için devlet hastanesine gidebiliyor.

İlimizde yaşayan özellikle bedensel engelliler, önceki yıl yeri değiştirilerek hastane kapısına daha da yakın yerde 270 ton ağırlığında inşa edilen çelik köprünün engellilerin kullanımına açılmasını yetkililerden talep ediyor.

Üst geçit kullanma kültürünün oluşmadığı Kars’ta, trafik güvenliğinin sağlanması ve olası trafik kazalarının önlenmesi için vatandaşların bu üst geçitleri kullanma alışkanlığını kazanması son derece önem arz ediyor. Çünkü üst geçitleri kullanan vatandaş sayısı da yok denecek kadar az olması dikkatlerden kaçmıyor. Az da olsa gelişmekte olan ilimizde trafik kurallarına uyma kültürünün yanı sıra başta temizlik olmak üzere, tüm yaşam alanlarda modern fakat fakir bir kentte yaşama kültürünün hayata geçirilmesi her geçen gün özleniyor.

ENGELLİLER, ENGELLERİNİ ENGELLİLER MECLİSİNDE DİLE GETİRDİ

Öte yandan yeniden oluşum çalışmalarını sürdüren Kars Kent Konseyi, Engelliler Meclisi için çalışmalarına başladı.

Önceki gün ilk toplantısını gerçekleştiren Kars Kent Konseyi Engelliler Meclisi, engellilerin yaşadıkları sorunları gazeteciler aracılığıyla Kars kamuoyunun bilgisine sundu.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Onur Naci Karahancı koordinatörlüğünde, Namık Kemal Toplum Merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında engelliler adına açıklamada bulunan Durbaba Satılmış, Kars il genelinde engellilerin yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Durbaba Satılmış açıklamasında engellilerin en büyük sorunlarının, engelli rampaları ve kaldırımların bazı duyarsız vatandaş ve esnaf tarafından işgal edilmesine karşı bir kampanya başlattıklarına ve günlük hayatta yaşadıkları başlıca sorunlara dikkat çekmek istediklerini gündeme getirdi.

Söz konusu üst geçitlerde engelli asansörlerinin aktif olması gerektiğini de dile getiren Satılmış, engellilerin Kars’ta karşılaştıkları sorunların başta ulaşım olmak üzere eğitim, kültürel ve sosyal hayat ile sağlık hizmetleri ve bireysel ihtiyaçların karşılanmasındaki güçlükler olarak özetlediklerini belirterek şu şekilde sıraladı:

Bazı dolmuş şoförlerinin engelli vatandaşları araçlara almaması ve keyfi uygulamaları devam ediyor. Dolmuş duraklarındaki kaldırımlar engellilerin kullanımına uygun değil. Cadde ve sokaklardaki rampalar ve yollar yeni olmasına rağmen gerek sağlıklı insanlarca gerekse esnaflarca işgal edilmiş durumdadır.  Kimi rampalar uygun olsa da ya önüne araçlar park yapılıyor ya da rampanın çıkışında direkler vb. şeyler bulunuyor. Görme engelliler için dizayn edilmiş kabartma bölümüne tabela, pano, direk vb. şeyler sarkıttığı için güçlük yaşanıyor. Rampa eğimleri nedeniyle birçok arkadaşımız sandalyesinden düşebiliyor. Valilik ve Belediye Hizmet binalarındaki asansörlerin elverişsiz ve rampaların dik olması bizlere böylesi kamu binalarında bile ciddi zorluklar yaşatıyor.”

sus-gecitte-engelli-asansoru-kullanim-disi-(9).jpgsus-gecitte-engelli-asansoru-kullanim-disi-(10).jpgsus-gecitte-engelli-asansoru-kullanim-disi-(5).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler