Tarihi binaların boyanması Kars’a ihanettir!

Tarihi binaların boyanması Kars’a ihanettir!

Defterdarlık binası 15 yıl öncece böyle boyanmıştı!

Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com

Kars’ta yüzlerce tarihi öneme ve değere sahip taş bina, zamanında bilinçsiz bir şekilde boyanarak çürümeye terk ediliyor.

Aralarında kurum ve kuruluşlara da ait sayısız bina, adeta kredi kartının üzerine PVC kaplanır gibi boyanarak tarihi özelliğini yitirir hale getirildi.

Son yıllarda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da etkin faaliyet göstermesi nedeniyle boyama faaliyetlerine biraz olsun son verilmesine karşın yine de tarihi eserler boyanmaya devam ediyor.

Dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun girişimleri sonucu geçmişte boyanan bazı tarihi binalar kumlama yöntemiyle temizlenerek doğal ve orijinal haline dönüştürüldü. Daha sonra il ve ilçelerde bulunun yüzlerce tarihi bina boyanarak kaderine terk edildi.

Bu binalardan birisi de içerisine Kars Antlaşmasın da imzalandığı Valilik Makamı ve İl Defterdarlık binaları gibi sayısız bina halle üzeri çirkin ve ucube bir şekilde boyalı olarak kültür turizme olumsuz bir şekilde hizmet veriyor.

Daha 15 yıl önce sarıya boyanan tarihi defterdarlık binasını gören yerli ve yabancı misafirler binanın fotoğrafını çekerken hayretler içerisinde kalkıyor. Yıllara yenik düşen binanın boyaları dökülerek asıl olması gerektiği gibi doğal haline dönmek için direniyor. Hele ki Kars’ta devletin en öneli organı Valilik makamını içerisinde barındıran Kars Valiliği olarak kullanılan tarihi bina da aynı kaderi yaşıyor. Eşsiz bir değere sahip binanın üzerine çekilen sarı boya adeta binaya ihanet ediyor.

Oysa geçtiğimiz birkaç yıl önce eski emniyet müdürlüğü binası, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü binası ve Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binası gibi tarihi değeri büyük olan binalar, içerisinde hizmet veren yetkililerin öngörüsü sonucu üzerindeki boyalar silinerek orijinal haline dönüştürüldü. Bu binalar orijinal görüntüleri ile tüm ihtişamlarını sergiliyor ve görenleri büyülüyor.

Kars’ın son yıllarda Doğu Ekspresi’nin de etkisiyle yerli ve yabancı turistleri çekmesini güzel bir fırsata dönüştüren bazı vatandaşlar, tarihi binaları restoran ve kafe yapmaya başladı. Ama bu binaların bazıları sahipleri tarafından üzerindeki boyalar temizlenirken bazı binalar ise bilinçsiz bir şekilde boyanarak tarihi değeri ve özelliği göz ardı ediliyor. Yüzlercesi yıkılan tarihi binaların günümüze kalanlarının büyük bölümü ise mirasçılarının sayısının fazla olması ve yasal düzenlemenin olmaması nedeniyle çürümeye devam ediyor. Kars Belediye binası da aynı kötü kaderi yaşıyor. Mimari bakımdan özel bir estetiğe sahip tarihi binanın bilindiği gibi üzerine siyah boya ile birlikte zift çekilmişti. Son zamanlarda Kars Belediye hizmet binasının üzerine cahilce kaplanan siyah boya dökülmeye başladı. Şehrin orta yerinde olan bu binanın üzerindeki boyanın temizlenerek olması gerektiği özelliğe kavuşturulması önem arz ediyor. Bu nedenle Kars’ta ilgili her kurumun el birliği ile tarihi binalara sahip çıkması gerekiyor. Çünkü üzerinde boya söküldüğü zaman binanın onarımı da yapılmış olur…

tarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(2).jpgtarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(8).jpgtarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(13).jpgtarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(1).jpgtarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(5).jpgtarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(4).jpgtarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(5).jpgtarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(4).jpgtarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(3).jpgtarihi-binalarin-boyanmasi-kars’a-ihanettir!-(10).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler