TMO sınıfta kaldı!

TMO sınıfta kaldı!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin üreticiye sağladığı arpa desteğini 2 aydır aksatıyor, Ocak ayında alınması gereken arpayı Nisan ayında verilmesi üreticileri mağdur ediyor.

Volkan KARABAĞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu ve Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, yaptığı basın açıklamasında, 2021 yılının kurak geçmesinden sonra tabii Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Bakanlığı’nın aracılığıyla besicilere ve üreticilere yıl boyu arpa desteği sağladı. Bunun bir kısmını yerli üretimden elde edilmiş olan arpaları verdi, bir kısmını da yetmeyince yurtdışından ithal yoluyla getirirdi. Şu anda ilimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve ilimize üzerinde yüksek bu rakamlar. İlimizde daha çok kesif yemden çok arpa ile hayvanın beslenmesi tercih ediliyor. Bu arpada Toprak Mahsulleri Ofisinden temin edilen arkalardı, yılın kurak geçmesinden dolayı. Normalde üreticilerimiz kendi ürettikleri arpaya tüketirler, kulaktan dolayı arpa olmayınca Toprak Mahsulleri Ofisi'ne hayvan sayıları üzerinden ÇKS üzerinden aylık arka verildi, talep edilenin onda biri de olsa bir şekilde karşılandı. Yüzde ellisi bazen karşılandı bazen yüzde yetmişi karşılandı şu ana kadar gayet iyi getirildi ama Şubat ayı itibariyle ilimizde şu anda arka dağıtımı Toprak Mahsulleri Ofisi kanalıyla sıkıntı yaşamakta üreticilerimiz temin edememekte. Ocak ayında Şubat ayının istihkakı için başvurmuş olan üreticilerimiz şu anda Şubat ayında alamadığı gibi Mart ayında da Toprak Mahsulleri Ofisi “veremeyeceğiz” diye Nisan ayına ertelenmişler. Nisan ayında zaten ilimizde aşağı yukarı hayvan hemen hemen yüzde 30-40’ı civarında meraya çıkmış oluyor en geç Nisan sonu itibarıyla hayvanın tamamı merada. O tarihte verilecek olan arpanında ilimizdeki besicilere ve üreticilere hiçbir hayrı bulunmamakta. Bizimde Tarım Bakanlığından ricamız; Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü'nü bir an evvel devreye koyarak ilimize gelecek olan arpanın temin edilerek getirilmesi. Benim bildiğim ulaşım sorunundan yani nakliye sıkıntısından dolayı geciktirildi, getirilemedi. Eğer bu nakliye sorunluysa çok hızlı bir şekilde ivedilikle çözülüp üreticilerimize ve çiftçilerimize bir an evvel arpalarının temin edilip tahsis edilmesi gerekiyor. Çünkü burada 1 ay kaldı artık. Bir ay sonra baharımız gelmiş durumda, o tarihten sonra gelecek arpanın da hiçbir faydası yoktur, Toprak Mahsulleri Ofisinde çürümeye terk edilecektir. Ricamız bir an evvel bu arpanın bize üreticilerimize ulaştırılmasıdır.” dedi.

turkiye-ziraat-odalari-birligi-(tzob)-yonetim-kurulu-uyesi,-dogu-anadolu-bolge-sorumlusu-ve-kars-ziraat-odasi-baskani-adem-ertas.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler