Toraman, “Susuzlu çiftçiler destekleme mağduru oldu”

Toraman, “Susuzlu çiftçiler destekleme mağduru oldu”

CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, Susuz’da faaliyet gösteren çiftçilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen destek ödemelerinden dolayı mağdur olduğunu açıkladı.

Tacettin DURMUŞ

Başta ilçe kaymakamı ile ziraat odası başkanı olmak üzere çiftçilerle sorunları konuştuklarını belirten Başkan Toraman, ilçede yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için çağrıda bulundu.

Susuzlu çiftçilerin çoğunun destek ödemelerinin yüzde altmışının kesildiğini ve birçok çiftçinin de listelerde bile isimlerinin olmadığını dile getiren CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman; Kars-Susuz ilçemizin nüfusu 10 bin 500 dür. Nüfusunun yüzde 90’nı tarım ve hayvancılıkla uğraşarak yaşamlarını devam ettirmektedirler. İlçemizin yüzölçümü 51 bin 000 hektar olup ekilebilir tarım arazisi 12 bin 858 hektardır. Bu tarım arazisi genel olarak işlenmesi ve ekimi ilçe tarım müdürlüğü ve ilçe ziraat odasına ve çiftçi kayıt sistemine kayıtlı kişi sayısı bin 886’dır.  Bunun dışındaki kayıtsız olan ve ekim yapan çiftçilerimizde bulunmaktadır. Her yerde olduğu gibi Susuz ilçemizde de çiftçilerimiz 2018 ve 2019 üretim yıllarında ektikleri ürünleri kontrol edilip, 3 yıl çakışma olmasın diye çiftçiler hem köy muhtarları aracılığı ile hem de ziraat odası başkanlığınca bilgilendirilme yapılarak sisteme girişleri doğru yapılmıştır. 2 yıl üst üste aynı ürünleri ekenlerin 3.yıl değişiklikleri de yapılmasına rağmen, askıya çıkarılan fiğ, yulaf destekleme ücretlerinin ödemeleri sırasında önemli ölçüde sıkıntılar oluşmuştur. Çiftçilerimizin çoğunun destek ödemelerinin yüzde altmışının kesildiği ve birçok çiftçimizin listelerde hiçbir şekilde isimleri bile çıkmamıştır. Bu durum ilçemiz çiftçilerinde hayal kırıklığı ve tepkilere neden olmuştur. Susuz ilçe başkanımız, belediye başkanımız ve genel meclis üyelerimizin bilgilendirmesi ile il başkan yardımcım Selahattin Özşahin ve ilçe örgütümüz ile durum değerlendirmesi yaparak ilçe Tarım Müdürü  ve personeli ile görüşmeler yaptık. Orada bulunan çokça köy muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla yapılan yanlışlığın düzeltilmesi için itiraz dilekçelerinin verilmesini sağladık. Aldığımız bilgiler ışığında 4 kişilik bir heyetle ilçe Kaymakamlığı ile konu hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Sayın ilçe kaymakamımızın samimi yaklaşımı ve bu yöndeki varsa eksik ve hatalar inceledikten sonra yurttaşlarımızın mağduriyetinin önlenmesi konusunda çaba göstereceği bilgisini edindik. İnanıyoruz ki  ilgililer bu konuda içinde bulunduğumuz bu zorlu dönemde çözüm odaklı davranış sergiler. Covit-19 süreci   çiftçilerimizi daha da mağdur etmesin, hakları kendilerine iade edilsin. Örgüt olarak konunun takipçisi olacağız, bundan muhtarlarımızın ve çiftçilerimizin kuşkusu olmasın” dedi.

toraman,-“susuz’lu-ciftciler-destekleme-magduru-oldu”-(3).jpgtoraman,-“susuz’lu-ciftciler-destekleme-magduru-oldu”-(1).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler