Türk Kızılayı kan bağışı çağrısı yaptı

Türk Kızılayı kan bağışı çağrısı yaptı

Türk Kızılayı, Kars’ta kan stoklarının azalması nedeniyle vatandaşları kan bağışına davet etti

Tacettin DURMUŞ

Her yıl yazın sona ermesi ve sonbaharın kendini hissettirmeye başlamasıyla birlikte, stoklardaki kan varlığının azaldığı gözlenmeye başlandı.

Kan stokların azalması ile birlikte Türk Kızılayı, Yurdun birçok ilinde olduğu gibi Kars’ta da vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet etti.

Türk Kızılayı’na bağlı Kars Kan Bağış Merkezi yetkilileri, belediye hopörorleri ve kentte yayın yapan yerel gazete ve internet haber siteleri aracılığıyla kan bağışına ihtiyaç olduğunu duyurdu.

Kars Belediyesi ve basın marifetiyle halka yapılan çağrıda, il merkezinki Atatürk Caddesi üzerinde  bulunan Kan Bağış Merkezi Müdürlüğüne gelinerek kan bağışı yapılması istendi.

Türk Kızılayı Kars Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Muhammet Şahin, yaptığı açıklamada vatandaşların desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek, kan bağışı konusunda daha bilinçli olmaya davet etti.

Kars’ta ki kan bağışında önemli bir paya sahip olan Kafkas Üniversitesinde öğrenim gören binlerce öğrencinin tatil nedeniyle il dışında olduğunu hatırlatan Şahin, donör sayısı bakımından da Kars’ın Erzurum ile yarışır halede olunduğunu söyledi.

Kars’ta kan bağışçısı sayısının biraz daha artması için ve kan veren kişilerde özellikle sağlık açısından birçok faydanın da olduğunu söyleyen Dr. Şahin, her sağlıklı kadının 4 ve erkeklerin ise 3 ayda bir kez kan bağışında bulunabileceğini belirtti.

Kan veren kişilerin daha sağlıklı olduklarına da vurgu yapan Şahin, Kars’ın rakımının yüksek olması nedeniyle vatandaşların kan değerlerinin daha da yüksek olduğunu ve dolayısıyla birçok insanın zaten doğal olarak ara sıra kan vermesi gerektiğine işaret etti.

Vatandaşların bağışladıkları kan örneklerinin aynı zamanda Ankara’ya gönderildiğini ve orada çeşitli testler yapıldığını da söyleyen Şahin, bazı şahısların hastalıklarını da Kızılay aracılığıyla öğrendiklerinin de altını çizdi.

Kan bağışında bulunan kişiye check-up yapılıyor

Kızılay’a kan bağışında bulunan bir kişinin aynı zamanda ücretsiz sağlık kontrolünden de geçtiğine dikkat çeken Kars Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Muhammet Şahin:“Kars’ta rakım yüksek. Bu nedenle oksijen az olduğu için kan değerleri yüksek oluyor. Yani kırmızı et tüketimi ve sigara içme oranı da çok yüksek olduğu için vatandaşlarımızda aşırı kan var. Kars’ta yaşayan vatandaşların bu nedenlerden dolayı kan değerleri çok yüksek olduğu için baş ağrısı yapar, kulak çınlaması ve bulantı yapar. İnsanlarda kalp krizi riski artar. Kan değeri yüksek olunca insan kanı bir nevi katı oluyor, yoğun ve akışkan olmuyor. Bu da kalp krizi riskini artırıyor. Kan vermek aynı zamanda aspirin kullanmak gibidir. Bilindiği gibi 50 yaşını geçen insanlar kan değeri düşsün ve kanları sulansın diye aspirin kullanırlar. Bizler burada aldığımız kanları Erzurum’a gönderiyoruz. Ayrıca aldığımız kan örneği de tüple Ankara’ya gönderiyoruz. Gönderilen kan Ankara’da bütün bulaşıcı hastalıklara karşı test ediliyor. Olası Hepatit B, Hepatit C ve Aidis gibi bulaşıcı hastalıklar varsa ortaya çıkıyor. Bazı insanlar varsa hastalıkları bizden öğreniyor. Biz kan bağışı alırken vatandaşı aynı zamanda sağlık testinden geçiriyoruz. Özel bir hastane check-up yaptırmak 500.00 TL’ye mal oluyor. Ayrıca vatandaşlar kan guruplarını da öğenmiş oluyorlar. Bu nedenle vatandaşlarımızı düzenli olarak kan bağışına davet ediyoruz. Her kan veren bir vatandaş 3 vatandaşın hayatını kurarmış oluyor. Verdiğimiz kanın kendimize bile faydası olabilir.” Dedi

turk-kizilayi-kan-bagisi-cagrisi-yapti-(1).jpgturk-kizilayi-kan-bagisi-cagrisi-yapti-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler