“Türk medyasının yeni çağa hazırlanması gerekiyor”

“Türk medyasının yeni çağa hazırlanması gerekiyor”

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, gazeteciliğin geleceği ile ilgili önemli tespitlerde bulunarak, “Türk medyasının yeni çağa hazırlanması gerekiyor” dedi. 

KARS HAKİMİYET
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, aynı zamanda KGK Dış Medya Meclisi Başkan Yardımcısı olan Gazeteci-Yazar Benan Kepsutlu’nun hazırladığı ve dünyanın en saygın medya kuruluşlarından biri olan Independent Türkçe’nin ana manşetinden video-konferansla verilen röportajda, KGK olarak “Türkiye’de Gazeteciliğin Geleceği” adlı bir rapor hazırlanarak yayımlandığını ve neden böyle bir rapor hazırlama ihtiyacı duyulduğunu açıkladı.
KGK Genel Başkanı Dim, “Ülkemizin içinde bulunduğu durum malum, içinde bulunduğu problemlere dair çözüm önerilerimizi zaten her an dile getiriyoruz. Bunlarla ilgili ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde “Türkiye’de Gazeteciliğin Geleceği” diye bir rapor ortaya çıktı. Raporu Salih Zeki Sarıdanişmet Bey kaleme aldı, tüm arkadaşlarımız katkıda bulundu. Aslında rapor tamamlanmış da değil onu da söyleyeyim; bu bir ön araştırma raporu, bir tespit analiz raporu. Bunun üzerine koymamız gerekiyor. Sizlerin de katkısı olacak, hepimizin katkısı olacak” diye konuştu.
Buradaki amacın öncelikle durum tespiti olduğunu belirten Dim, şöyle konuştu: “Şu an Türkiye’de gazetecilik hangi noktada, hangi aşamadayız? Bu aşamaların birincisi, biliyorsunuz bir dijitalleşme çağındayız. Dijital dönüşüm bir kasırga gibi. Gazetecilik mesleği asla yok olmayacak olan bir meslek; dünyadaki ilk mesleklerden birisi, son meslek de olacak. Dünya var oldukça gazetecilik de olacak. Bu bir gerçek. Bu gerçekten hareketle dedik ki Türkiye’de dijital dönüşüm hangi noktada ve nereye gidiyor, ne zaman tamamlanacak? Ve bu dijital dönüşümde gazetecilik mesleği nasıl etkilenecek? Öncelikle bu var raporda. Ve bunun yanı sıra, bununla bağlantılı olmak şartıyla, sosyal medyanın gazeteciliğe olan etkisi. Anayasamızda da var; insanların en doğal anayasal hakkı nedir, haber almak. Devlet, haber alma hakkını da sağlamak zorunda. İnsanların doğru iletişim kurmasını, aynı zamanda etrafında, dünyasında neler olup bittiğini doğru bir şekilde alma hakkı var. Bu hakkını kim kullandırıyor, bizler; profesyonel gazeteciler, sosyal medyada yazılan iki satır değil. O hakkı kullandıran bizlerin de anayasal görevi ve işlevi olduğunu da kabul etmek zorunluluğu var" 
- Başka bir gelir kaynağımız var mı?-
Gazete, radyo, televizyon ve internet haber siteleri gelir kaynağı konusunda değinerek, şöyle devam etti: “Gazeteciliğin; profesyonel olarak gazetecilik yapan medya kuruluşlarının, bunun içinde gazeteler, televizyonlar, radyolar ve bir türlü yasallaştıramadığımız internet haber sitelerimiz… Yasallaştıramadığımız derken bunun altını çizerek söylüyorum. Onları da bir stabil kapsam içerisine almak zorundayız dijitalleşme çağında; bu bir gerçek. Dolayısıyla bunların tamamının gelir kaynağı nedir?.. Gazetelerde nedir; abonedir, reklamdır, televizyonda nedir; reklamdır, radyoda nedir; jingledır (cıngıldır), reklamdır, internet haber sitelerinde nedir; Google’dan ya da diğer mecralardan gelen reklamlar ve onların kendi çabalarıyla aldıkları banner reklamlardır. Yani sonuçta nereye geliyoruz… Gelir kaynaklarımızı sağdan sayıyoruz iki tane, soldan sayıyoruz iki tane: abone ve reklam. Başka bir gelir kaynağımız var mı?!. Bir de son dönemde biliyorsunuz –yani bu gazetecilik işlevi sayılabilir mi bilmiyorum ama- tanıtım haberciliği başladı; reklam haberciliği. Bunu gazetecilik faaliyeti içerisine ne kadar koyabiliriz reklam haberciliğini? Ama bu da ciddi bir mecra oluştu farkındaysanız. Yani bakıyorsunuz “ya bu haber reklam haber” diyorsunuz; ama hiçbir yerinde ‘reklam haber’ yazmıyor. İnsanlar bunu haber olarak okuyorlar ama reklam olduğunu bilemeyebiliyorlar. Aslında bunun da belirgin bir şekilde ayrılması gerekiyor birbirinden. Habercilik ile tanıtım haberciliği, reklam haberciliğinin belirgin bir şekilde bir farkı olduğunun belirtilmesi gerekiyor. Zaten yasa da bunu söylüyor; etik, ahlaki kurallar da bunu gerektiriyor.”
-‘Türk medyasının tüm unsurlarıyla yeni çağa hazırlanması gerekiyor’-
“Türk medyasının tüm unsurlarıyla yeni çağa hazırlanması gerekiyor” diyen KGK Genel Başkanı Dim, sözlerini şöyle tamamladı: “Yani biz ne bekliyoruz bu aşamada? Bu raporla ne amaçlıyoruz her şeyden önce?.. Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm unsurlarıyla; siyaset üstü, siyaset dışı bir yaklaşımla ki bir gün herkese objektif, özgür medya lazım olacak. Her siyasi için bu gerekli değil mi; her kamu görevlisi için bu geçerli. Siyaset üstü bir bakış açısıyla, Türk medyasının tüm unsurlarıyla bakın ayırmaksızın söylüyorum yeni döneme, yeni çağa hazırlanması gerekiyor. Bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor her şeyden önce. Bunun yanı sıra dijital dönüşüm aşamasında tüm medya kuruluşlarına katkıda bulunması gerekiyor. Biz Küresel Gazeteciler Konseyi olarak insiyatif almaya da hazır olduğumuzu değişik vesilelerle ifade ettik.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler