Türkiye’nin ilk Peynir Müzesi öğrencilere kapılarını açtı

Türkiye’nin ilk Peynir Müzesi öğrencilere kapılarını açtı

Müze Müdürü Yeşim Koç, çizgi film Tom ve Jerry’i örnek göstererek öğrencilere müzeyi anlattı.

Volkan KARABAĞ

30’dan fazla peynir çeşidinin sergilendiği, “Dünya’nın 18. Peynir Rotası” olarak tescillenen, Türkiye’de ilk ve tek olan Kars Peynir Müzesi, dezavantajlı öğrencileri ağırladı. Müze Müdürü Yeşim Koç, çizgi film Tom ve Jerry’i örnek göstererek öğrencilere müzeyi anlattı.

1734 yılında inşa ettirilen tarihi Süvari Tabyası’nın restore edilerek müzeye dönüştürülmesi için başlatılan çalışmalar tamamlandı. Yaklaşık 4 ay önce hizmete açılan müzeyi 21 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Kars Valisi Türker Öksüz’ün talimatıyla turizme kazandırılan Peynir Müzesinde ahır bölümü, içi süt dolu güğümler, yaylalardaki yaşam ve peynir yapımı ile peynirin imalatının serüveni, gravyer yapım salonu, peynir salonu, video odası, temsili Kars Garı, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi Garı, Kars evleri, şefin bölümü ve atölye bölümleri bulunuyor.

“Geçmişi Tanıyor Geleceğe Taşıyoruz” sloganıyla hayata geçen proje kapsamında köy okullarında eğitim gören dezavantajlı öğrenciler kentteki Harp Tarihi Müzesini, Arkeoloji Müzesini, Ani Ören Yeri’ni ve Peynir Müzesini gezerek yaşadıkları şehir hakkında bilgi alıyor.

Müze Müdürü Yeşim Koç, çizgi film Tom ve Jerry’i örnek göstererek öğrencilere müzeyi anlattı. Koç, çizgi filmde bulunan gravyer peynirinin yapımı hakkında öğrencilere bilgi verdi. Öğrencilerle birlikte müzeyi gezen Vali Türker Öksüz, öğrencilerle sohbet ederek, yaşadıkları şehri daha iyi tanımak adına bu projenin öneminden bahsetti.

Müze çıkışı açıklama yapan Vali Öksüz, “Verimli köyü İlkokulundaki öğrencilerimizle bugün birlikteyiz. Mutluyuz, çocuklarımız, öğrencilerimiz de mutlu. Bir projemiz vardı; buradaki öğrencilerimize şehrimizin kültürel zenginliklerini tanıtalım istedik. Dolayısıyla hem Harp Tarihi Müzemizi hem Arkeoloji Müzemizi hem dünya kültür miras listesindeki Ani Ören Yeri’ni hem de Peynir Müzemizi tanıtmayı amaçladık. Öğrencilerimiz istiyoruz ki şehrimizin bu tarihsel dokusunu, kültürel zenginliklerini yakından tanısınlar, onun için projemiz “Geçmişi Tanıyor Geleceğe Taşıyoruz” sloganıyla yürürlüğe girdi. İnşallah öğrencilerimiz sahip olduğumuz bu tarihsel dokuyu, kimliği iyi tanıyacaklar. Tarihte yaptıklarımızı, ortaya koyduğumuz eserleri iyi tanıyacaklar, şehrimizin gelecek nesillerine bu değerlerin aktarılmasında önemli rol oynayacaklar.” dedi.

Müzeyi ilk kez gezen öğrencilerden 7’inci sınıf öğrencisi Özge Ayırkan, “Kars Valiliğimiz bizim için böyle bir gezi düzenlemiş çok hoşumuza gitti. İçeride peynirlerin yapımı da çok hoşumuza gitmişti. Müzenin içerisinde mumdan heykeller vardı ve çok da gerçekçi görünüyordu. Hayvanları gösterdiler, animasyon izlettiler Kars Valimize teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Okul gezisi etkinliği kapsamında öğretmenleri eşliğinde Peynir Müzesine gelen Karakale köyü İlkokulu öğrencilerine de müze görevlileri tarafından bilgi verildi. 

turkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(1).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(2).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(3).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(4).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(5).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(6).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(7).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(8).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(9).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(10).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(11).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(12).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(13).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(14).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(15).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(16).jpgturkiye’nin-ilk-peynir-muzesi-ogrencilere-kapilarini-acti-(17).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler