Usta Gazeteci Coşkun Aral, gazetecilere “Deneyimlerle Göç”ü anlattı

Usta Gazeteci Coşkun Aral, gazetecilere “Deneyimlerle Göç”ü anlattı

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Mülteci Destek Derneği (MUDEM) işbirliğinde Avrupa Birliği'nin katkılarıyla "Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları" toplantısında Gazeteci / Belgesel ve Film Yapımcısı Coşkun Aral, söyleşi yaptı.

KARS HAKİMİYET

Ankara’da düzenlenen ve Kars Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Kars Hakimiyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ercüment Daşdelen ile karsmedyasi.com imtiyaz sahibi, Kars Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cem Daşdelen’in de katıldığı toplantıda, “Deneyimlerle Göç” oturumunda konuşan usta Gazeteci / Belgesel ve Film Yapımcısı Coşkun Aral, bireysel olarak mülteci dramıyla ilk kez, 1970’lerde mülteci durumuna düşmüş insanların yollarını takip ettiği İran ve Kuzey Irak’ta tanıştığını, 1980’li yıllarda Lübnan’da Suriye yüzünden mülteci olanları gördüğünü, daha sonra da Filistinli mültecileri tanıdığını anlattı.

Haberlerde yanlış uygulamalardan kaçınmak gerektiğine vurgu yapan Aral, “Mülteci haberleri gündeme geldiği zaman, objektif haberler yapıldığında, gelişmiş ülkelerde ortak akıl dediğimiz bir kurum kendiliğinden oluşuyor” dedi.

Ortak akıl oluşan akıllı devletlerde bilgi tazeleme şekline dikkat çeken Aral, “kendisi gibi düşünmeyen habercileri dışlayan, duymak istediğimizi söyleyen kişiler olsun anlayışı yanlış” dedi.

Savaşların temelinde “korku ve bunun yarattığı cepheleşmenin” olduğunu belirten Aral, “3.6 milyon Suriyeli var, diğerleriyle yaklaşık 5 milyon mülteci var. Suriye’de durum düzelse bile, bu insanların yarısı burada kalacak. Suriye’deki sistem Türkiye’den daha iyi olmadığı sürece kimse dönmez. Ülkemize gelenler ağırlıklı Kuzey Irak’tan, fakir bir bölgeden geldiler. Ölmek o kadar kolay değil” diyerek “Onları, üretici konuma getirmeliyiz. Hem ekonomiye katkılarını sağlamak hem de kendi geleceklerinde daha iyi bir yaşama sıçrama yapmalarına olanak sağlamalıyız. Burada, kamu kurum kuruluşlarının yanında STK’lara da rol düşüyor. Suriyeliler tarımdan anlıyor. Onları istismar etmeden istihdam etmek gerek. Basının buradaki rolü de, gerekirse bu tür haberleri de yaparak adaletsiz ücret dağılımının önüne geçmek olmalı.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler