Vali Lala Mustafa Paşa Çeşmesinden Osmanlı şerbeti aktı

Vali Lala Mustafa Paşa Çeşmesinden Osmanlı şerbeti aktı

Kars’ta bugün hizmete giren Vali Lala Mustafa Paşa Çeşmesinden Osmanlı şerbeti aktı

Volkan KARABAĞ

Açılışı yapılan Vali Lala Mustafa Paşa Çeşmesi, Kars Kalesi eteklerinde, 12 Havariler Kilisesi, Ebul Hasan Harakani Hazretlerinin sandukasının da içerisinde bulunduğu Evliya Camisi, tarihi hamamlar bölgesinde Kars Çayı üzerine tarihi dokuya uygun olarak inşa edildi.

Çeşmeye 1579 yılında Kars’a 100 bin kişilik orduyla gelip Kars’ta imar çalışmaları ve Beylerbeyi Sarayını da yapan Osmanlı İmparatorluğunun büyük komutanlarından biri olan Vali Lala Mustafa Paşa’nın adı verildi.

Çeşmenin açılışı 65. dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Rahmi Doğan, PTT Genel  Müdür Yardımcısı Adil Zembat, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta tarafından yapıldı.

Açılış kurdelası kesilen ve adına Vali Lala Mustafa Paşa denilen çeşmeden ilk olarak şerbet ikram edildi. Açılışa katılan protokol mensupları ve vatandaşlar soğuk havada çeşmenin musluklarından akan şerbetten tattı.

Son yayınlanan kararname ile Hatay’a atanan Vali Rahmi Doğan’ın Kars’ta açılışını yaptığı son proje olan Vali Lala Mustafa Paşa Çeşmesi bölgenin turizmine zenginlik kazandıracak. Vali Rahmi Doğan, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerin uğrak noktası olacak çeşmenin çevresinde yapılan çalışmaların önemli olduğunu da vurguladı. 

Vali Doğan konuşmasında: “Burada yapılan her çalışma ve özellikle Kars Kalesi eteklerindeki gecekonduların da yıkılması, dere ıslahı ve restorasyonlar ile tarihi doku daha da gün yüzüne çıkış oldu. Bölge inanç turizmi açısından Kars için son derece önemlidir. Çeşmenin bulunduğu yerdeki 2 binayı kamulaştırma kapsamında yıkarak her kesin ihtiyacını karşılayacak bir çeşme yapmak bölgeye değer katmış oldu. Umarız bundan sonra da bölgede yapılacak çalışmalar ile tarihi doku daha da gün yüzüne çıkar. Bu Kars’ta katıldığım son açılış oldu. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Yarın Kars’ta ayrılacağım ve tüm Kars halkından ve sizlerden helallik istiyorum.” dedi. 

65. dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan da, Ebul Hasan Harakani’nin hamilik ettiği bir yerde tarihi dokunun gün yüzüne  çıkması için birçok proje yaptıklarını ve yapmaya da devam ettiklerini söyledi. 

Arslan, Vali Rahmi Doğan’ın da bu projelerin hayat bulması için veriği gayretlere herkesin şahit olduğunu belirterek, “Hemşerilerimiz adına kendisinden Allah razı olsun diyoruz. Çeşme diğer eserleri tamamlayıcı bir özellik taşıyacak.” ifadesini kullandı.

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç da, çeşmenin tarihi doku için son derece önemli olacağın altını çizerek, emeği geçen her kese teşekkür ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

vali-lala-mustafa-pasa-cesmesinden-osmanli-serbeti-akti-(1).jpgvali-lala-mustafa-pasa-cesmesinden-osmanli-serbeti-akti-(2).jpgvali-lala-mustafa-pasa-cesmesinden-osmanli-serbeti-akti-(3).jpgvali-lala-mustafa-pasa-cesmesinden-osmanli-serbeti-akti-(4).jpgvali-lala-mustafa-pasa-cesmesinden-osmanli-serbeti-akti-(5).jpgvali-lala-mustafa-pasa-cesmesinden-osmanli-serbeti-akti-(6).jpgvali-lala-mustafa-pasa-cesmesinden-osmanli-serbeti-akti-(7).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler