Vali Öksüz, Kars’ta devam eden projeleri tek tek anlattı

Vali Öksüz, Kars’ta devam eden projeleri tek tek anlattı

Kars Valisi Türker Öksüz, başkanlık ettiği 2019 yılının 3’üncü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında yaptığı açıklamada, il genelinde devam eden ve proje safhasında olan çalışmaları tek tek sıraladı.

Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com

Kars’ın çok daha fazla yatırıma ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Vali Öksüz, il genelinde öncelikli olarak halkın temel geçim kaynağı olan tarım, hayvancılık ve turizm alanlarındaki projelerin hayata geçirilmekte olduğunu söyledi.

Bütün kurumların il genelinde çeşitli projelerini tek tek anlatan Vali Öksüz, İller Bankası marifetiyle, Sarıkamış, Digor ilçeleri ile Dağpınar beldesinde kanalizasyon yapımı ve içe suyu şebekesi inşaatlarının devam ettiğini belirtti.

KARS BARAJI

Selim Hükümet Konağı inşasında sona yaklaşıldığını da belirten ve Kars Baraj Gölünde su tutma işleminde yüzde 76 seviyesine ulaşıldığını da belirten Vali Öksüz: “ilimizin ekonomisi için yaşamsal derecede önemli olan Kars Barajı Projesi devam ediyor. Bu projenin bir an önce tamamlanmasını tüm kamuoyu ve Kars halkı olarak hep birlikte bekliyoruz. Tarım ve hayvancılığa dayalı olan ilimizin ekonomisi büyük ölçüde sulama imkanlarının artmasıyla daha da büyüyüp gelişecek. Çok sıkı bir şekilde takip ediyoruz. DSİ Bölge Müdürümüz Mahmut Dündar da çok ciddi bir şekilde çalışmaları devam ettiriyor. Barajın tam anlamıyla tamamlanmasını önümüzde günlerde bekliyoruz. Yüzde 76’lar seviyesinde sona yaklaşıldığını biliyoruz.” Dedi.

KARA YOLLARI

Karayolları Bölge Müdürlüğünün de 32 projesinin devam etmekte olduğunu da hatırlatan Kars Valisi Türker Öksüz, il genelinde yapılan çalışmaları şu şekilde sıraladı: “Karayolları Bölge Müdürlüğümüz de alt yapı bakımından 32 proje ile yol çalışmalarımız devam ediyor. Ödeneklerimizi vaktinde ve faydalı bir şekilde harcamamız önem arz ediyor. Yollarımız ile ilgili birçok projemiz var.

KARS GENÇLİK MERKEZİ

Kars Gençlik Merkezimiz ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde ‘inşat durdu’ şeklide kamuoyuna da yansımıştı. 2018 yılında yapımına başlanmış olan Gençlik Merkezimizi ile ilgili olarak ilgili firma Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine istinaden tasfiye başvurusunda bulundu. Bütün yatırımcı kuruluşlarımız da bu konuyu biliyorlar. Gerekli ödeneğin de olmasına rağmen inşaatın ilerlemesi yönünde geç kalındı. Yüzde 13 aşamasındayız ama bu durum bizlerden kaynaklı değildi. Biz yeni ihale yapacakmışız gibi kendi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Eğer tasfiye kararı çıkarsa yeniden ihalemizi yaparak tamamlayacağız. Eğer tasfiye kararı reddedilirse de gençlik merkezi inşaatı kaldığı yerden devam edecektir.

BEYLERBEYİ SARAYI

İnşası yüzde 80’ler oranında devam ediliyor. Yine ilimizin turizmi için önem arz eden Beylerbeyi Sarayının restorasyon projesi devam ediyor. 2017 yılında başlayan çalışmalar şu adan yüzde 55’ler seviyesine ulaştı. İnşallah bu yılın sonunda kadar tamamlayamazsak ta büyük bölümü tamamlanmış olacak.

TARİHİ HAMAMLAR

İki adet tarihi hamamda da restorasyon çalışmaları devam ediyor. Birisinin ihalesi sonuçlanma aşamasındadır. Diğerinin de ihale hazırlıklarını yapmaktayız. İki hamam inşaatının da bu yılın sonunda tamamlamayı planlıyoruz.

TARİHİ KİMLİĞİ İLE KARS KENT PROJESİ

Tarihi Kimliği ile Kars Kent Projesi, ilimiz için son derece önemli bir proje olacak. Bu projenin yüzde 85’i AB Fonundan finanse edilecek ve yüzde 15’i ise kendi imkânlarımızla olacak. Yaklaşık olarak 8 milyon 569 bin Avro civarın büyük ölçekli bu proje için 2019 yılı içerisinde ihaleye çıkılması planlanıyor. AB mevzuatına ve usullerine tabi olduğu için süreç biraz yavaş ilerliyor. Ordu Caddesi ve Ani Ören Yeri yollarının yapımı da bu projenin içerisindedir. Bu projenin hayata geçirilmesi durumunda ilimizin turizm potansiyeli için büyük bir adım atmış olacağız.

KARS KALESİ VE EVLİYA CAMİ ÇEVRESİ VE KARS ÇAYI

Ayrıca turizm odaklı projelerimiz devam edecek. Önümüzde planladığımız birkaç proje daha var. Bunlardan birisi tarihi alan diye tabir ettiğimiz Kars Kalesi etekleri ve Evliya Camisi çevresinde uzun süreden beri çalışmaları yaptığımız bedesten çarşı projesi var. Aynı zaman da Kars Çayını da ıslah ederek turizme ve Kars halkına kazandırma projemiz de son aşamadadır. İhale sürecine geldik. Bu alanda hem bir peyzaj düzenlemesi hem de Kars Çayının ıslahını yapma yönünde ilk adımı önümüzdeki günlerde başlarız. İlimizde bir peynir müzesi yapmak yönünde de çalışmalarımız var. Bu da proje safhasında ilerliyor.

KENT MEYDANI PROJESİ

TOKİ ile birlikte yürüteceğimiz Fethiye Camii önündeki eski devlet hastanesinin yerini kent meydanı haline getirilme işi de proje safhasında devam etmektedir. TOKİ proje çalışmalarını yürütüyor. İnşallah önümüzdeki günlerde projesini bitirip yatırım aşamasına getirmeyi hedefliyoruz.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DOĞAL GAZA KAVUŞACAK

Organize Sanayi Bölgemiz de faaliyetlerini sürdürüyor. Alt yapısını büyük ölçüde tamamladık diyebiliriz. OSB’de sadece yol sorunumuz kaldı. Yol sorununu da tamamlamanın yanında doğal gazı da çok kısa bir sürede sunmak istiyoruz. Bu konuda hazırlıklarımız da son aşamaya geldik. OSB’de atık su sorunu da önemli ve arıtma tesisi projemizde devam ediyor. Şu anda ÇED süreci devam ediyor.

BESİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Tarıma dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesinin alt yapı çalışmaları da devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde de burayı inceleme imkanı da buldum. Şuanda altyapı, elektrik, dağıtım, yağmur suyu akıtma tesisi ve diğer işler yapılıyor. Burasını da ödenekler bazında tamamlamayı planlıyoruz. Yüzde 58 oranında fiziki gerçekleşme durumuna geldi. 115 adet besi işletme alanı yapılmakta. İlimiz hayvancılığının gelişmesine çok önemli katkıları olacak bir projedir. “dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler