Whatsapp’ın yeni “Koşullar ve Gizlilik Sözleşmesi”

Whatsapp’ın yeni “Koşullar ve Gizlilik Sözleşmesi”

Av. Muhammed Said Baran, Whatsapp’ın, tüm kullanıcılarına yeni bir kullanım sözleşmesi sunarak artık kişisel verilerin gizli kalmayacağını açık bir şekilde ifade ettiğini söyledi.

Ercüment DAŞDELEN

Kağızman’da, Avukatlık yapan Muhammed Said Baran, Whatsapp kullanıcılarının aklına takılan sorulara açıklık getirdi.
Av. Muhammed Said Baran, Whatsapp kullanıcılarının aklına takılan sorulara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 
“Bildiğiniz üzere çağın gereği olarak teknoloji hayatımızın bir parçası durumunda. Özellikle iletişim ve paylaşım alanında sıkça kullandığımız, Whatsapp, Facebook, İnstagram, Twitter ve Tiktok gibi uygulamalar bulunmakta. Uygulamalar içinde olmazsa olmazların başında gelen Whatsapp, tüm kullanıcılarına yeni bir kullanım sözleşmesi sunarak artık kişisel verilerinizin gizli kalmayacağını açık bir şekilde ifade etmiş durumda. Böylelikle herkesin aklında birtakım sorular yer edindi:
-Sözleşme neyi amaçlıyor?
-Sözleşmeyi kabul edersek ne olur?
-Sözleşme kabul edilmeli mi?
-Whatsapp’a alternatif olarak kullanılabilecek uygulamalar nelerdir?
Hemen herkes “Konuşmanın ardında facebook’ta ürünün reklamı karşıma çıktı” veya “Whatsapp’tan bir ürün gönderdim arkadaşıma, Google’da reklamına denk geldim” şeklinde ifadeler duymuştur. Maalesef bu iddialar tamamen gerçek. Birçok uygulama sesimizi veya yazışmalarımızı inceleyerek ilgimizi çekecek yeni paylaşımlar veya reklam ürünleri karşımıza çıkarmakta. Bunun yanında Whatsapp, İnstagram ve Facebook aynı şirkete ait olduğu için bunlar arasında bilgileriniz entegre edilmekte. İşte Whatsapp’ın ilgili sözleşme ile ulaşmak istediği amaç bu eylemleri yasal hale getirmek. Yani Whatsapp yeni bir uygulamaya geçmiyor; zaten yapmış olduğu eylemler için yasal bir dayanak oluşturmaya çalışıyor. Bu nedenle sözleşmeyi kabul etmenizi, aksi halde 8 Şubat 2021’den sonra Whatsapp’ı kullanamayacağınızı belirtiyor.
Whatsapp bu sözleşme ile şunlara ulaşmayı amaçlıyor:
-Hesap Bilgileri -Mesajlar (Fotoğraf ve Ses Kayıtları Dahil) -Bağlantılar -Durum Bilgisi -İşlem ve Ödeme verileri -Cihaz ve Bağlantı Bilgileri -Konum Bilgileri -Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler -Whatsapp’taki İşletmeler.
Sözleşmeyi kabul ettiğinizde Whatsapp, yukarıda saymış olduğumuz tüm bilgilerinize erişecek ve bu bilgileri İnsatgram, Facebook uygulamaları ile entegre edecek veya bu bilgileri şirketlerle paylaşma hakkını saklı tutacak. Whatsapp’ın amacının tek başına reklamlar olmadığı açık bir şekilde anlaşılmakta. Zira Whatsapp sadece fotoğraflara odaklanmıyor. Bu nedenle her bilginiz farklı alanlarda kullanılabilir. Örneğin göndermiş olduğunuz ses kayıtları bir araya toplanarak dijital bankacılıkta sesiniz taklit edilebilir. Fotoğraflarınız yıllar sonra kariyer yaptığınız bir zamanda karşınıza şantaj olarak çıkabilir. Bunlar Facebook şirketinin planlarından en masumu da olabilir! Her ne kadar sözleşmeyi rızanızla kabul etseniz de Türk Borçlar Kanunu’nun 27. Maddesi gereği hukuka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edildiğinden hukuk dışı olan bu sözleşme Türk Hukuk Sistemine göre geçersiz sayılmalıdır. Ancak Donald Trump gibi güçlü birinin Twitter hesabını askıya alabilen, attığı tweetleri sansürleyebilen sosyal medya devlerine karşı bu geçersizliği ileri sürmek hiç de kolay olmayacaktır. Sonuç olarak hangi uygulama olursa olsun kullanırken, özel hayatımıza ait her şeyin başkalarının eline geçebileceğini göz önüne alarak dikkatli davranmalıyız. Whatsapp’ın da artık her hukuksuzluğu yapabileceği muhtemel olduğundan kullanmaya ara vermek daha temkinli bir yaklaşım olacaktır. Sözleşmeyi kabul edenlerin ise tıpkı diğer uygulamalar için de geçerli olduğu gibi, kişisel fotoğraf, ses kaydı veya önemli yazışmalar dışında kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Şu anda Whatsapp’a alternatif olarak kullanılabilecek uygulamalar: -Turkcell BiP -Signal, -Telegram, -Viber, -ICQ, -Google Duo”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler