Aksu: “Kağızman, su zenginliğinin kıymetini bilmeli!

Aksu: “Kağızman, su zenginliğinin kıymetini bilmeli!

Gazetemizin köşe yazarlarından Hikmet Aksu, son yıllarda Dünya genelinde yaşanan küresel kuraklıklara rağmen, Kağızman’da bu yıl içme suyu ve sulamada su sorunu yaşanmadığını yazdı.

Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com

Kağızman’da kaynak sularının bol olduğunu hatırlatan Aksu, su kaynaklarının kontrol edilebilir olmasının önemine dikkat çekti.

Çok büyük bir kuraklık yada doğal afetler yaşanmaması durumumda Kağızman ve çevresinde su sıkıntının yaşanmayacağı da dile getiren Aksu, hayatını tarım, hayvancılık ve ziraat ile idame ettiren ilçe halkının emeğin karşılığını az da olsa aldığını ve yüzünün hep güleceğini söyledi.

İlçede kapalı sistem su dağıtım şebekesi oluşturmanın da önemine vurgu yapan Hikmet Aksu:  “Yani beton su kanallar boşa değil, onlarında su tasarrufuna katkısı görmezlikten gelinemez ama her zaman daha iyisi daha iyidir. Yöreye, halka hizmet, yöresel kitlesel ihtiyaç ve sıkıntılardan kendini gösterir. Bazı sorunlar görülür bazıları gösterilir. Görülemeyen, gözden kaçan, toplumsal olmayıp yerel önem taşıyanlar görenlerce, yaşayanlarca gösterilmelidir ilgililere. Yapılmıyor, yapılmadı feveranı koparmak haksızlıktır, iftiradır.

KAĞIZMAN’DA TOZ SORUNU ÇÖZÜLMELİ!

Sebze ve meyveciliğin Kağızman’da önemli bir sektör olduğunun da altını çizen Aksu, bu nedenle ilçe merkezinde toz sorununun ortadan kaldırılmasının da sağlık ve hijyen açısından önemli olduğu belirtti.

Kadınların her gün temizlik mesaisi yaptığını da hatırlatan Hikmet Aksu: “İlçedeki ara sokaklar,  özellikle pestil ve pekmez sezonunda tozlu yolların emeklerin üzerine toz, çöp olarak çöreklenmesi hoş bir şey değil. Hatta günlük temizliği boşa giden kadınlar akşama kadar elimden bez ve süpürge temizlik yapıyor. İlçe halkı yıl boyu ürettiği, kayısı, dut, uzun elma gibi bir yılın umudunu zor koşullarda ve risk altında değerine aldırmadan kamyonlarla bizden uzağa göndermektedir. Ucuz paha kilo işi ya da götürü olarak satmakta ve kalanını yok pahasına meyve suyu alıcılarına konteynır dolusu çöp değerine vermek hiç doğru değildir.

ÜRÜNLER PARA EDER BİR ŞEKİLDE PAZARLANMALI!

Ürün değerlendirmek, birkaç kilo pekmez, birkaç demet pestil, bir iki kavanoz gül, ayva, kaysı, vişne reçeli, kurusu ve difrize birkaç paket fasulye, domates, patlıcan atmak değildir. Bunlar ev ihtiyacıdır. Olamayana ulaşması, ekonomik boyutunun ticari yükselişe geçirilmesi katkı sağlamaz. Üretime ivme kazandırmaz mı? Bu işin ustalarından, iş adamlarından, bir veya iki girişimci (özellikle Malatya ve Gümüşhane’den) öğretici ve rekabet adına şu ilçeye sokulsun. Eğer bir iki yıl içinde onlar kovulup mantar gibi aynı işi yapanlar türemezse ben kendimi insan psikolojisi okumamış sayacağım, yani yenik ilan edeceğim kendimi…

İLÇE MERKEZİNDE SOSYAL ALAN YOK

Halka açık yeşil alan, yürüyüş yolu, kondisyon aletli dinlence yerleri, (konuyla ilgili yorum ve görüşler için Tuncer Araslı, Fevzi Doğan, Kemal Yüce, Ali Rençber, Hikmet Aksu’dan oluşan yürüyüş grubundan görüş alınabilir.) Sade biz değiliz, grup grup kadınlar az değil patikada, parke yolda, futbol sahası ve asfalt yol kenarında yürüsün. Uygun koşullarda o sayıların artacağı sağlıklı yaşam adına hesaba katılmalı. Biz dedik diyeceğimizi. Göle maya çalmadık. Hakiki koyun sütünden koyun yoğurdu yemek maksadımız.

 SUYUN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ

Fotoğraflarda da görüldüğü gibi; Şirin ilçemizde bu gün bile karlı başıyla Kağızman Deresinin kaynağını oluşturan Güney dağları ve bent yapılmaya uygun sayısız vadi var.

Bu akak bir ay öncesinden dolu dolu akıyordu. Kaynak azalması ve kanallar bölünmesiyle sular azalmış ve belki kısa sürede tamamen kesilecek Yeşil Kağızman'ın yeşili solacak. İçimiz cıızzz!.. Etmeyecek mi? El birliğiyle çözelim artık. Kağızman'a ısmarladım kazanı. Kağızman 'da bahçe ürünlerini işleme araç ve gereçlerinden bir görüntü. (O.C.H.AKSU arşivi). Hemen tüm caddelerde sağlı sollu uzanan sulama kanalları. Tüm cadde kenarlarında uzanarak şehri bahçeleri sulatan su kanalı ağıdır. Çarşı Kızılhark-Yukarı Kümbet yol girişimden bentler yapmaya uygun karlı başıyla yıl boyu akarsu kaynağını besleyen güney dağları (O.C.H.AKSU arşivi). Türküler can Kağızman'a kan veren ARAS NEHRİ, şu asıl akışa bakar mısınız (O.C.H.AKSU arşv) -Kağızman Deresi

 

bu-akak-bir-ay-oncesinden-dolu-dolu-akiyordu.-kanak-azalmasi-ve-kanallar-bolunmesiyle-sular-azlmis-ve-belki-kisa-surede-tamamen-kesilecek-yesil-.jpgbu-gun-bile-karli-basiyla-kagizman-deresinimn-kaynagini-olusturan-guney-daglari-ve-bent-yapilmaya-uygun-sayisiz-vadi_.jpgcadde-eknari-drenaj-su-arklari.jpgcarsi-kizilhatk-yukari-kumbet-yol-girisimden--bentler-yapmaya-uygun-karli-basiyla-yil-boyu-akarsu-kaynagini-besleyen-guney-daglari-(o.c.h.aksu-a.jpgturkuler-can-kagizmana-kan-veren-aras-nehri,-su-asil-akisa-bakarm-misiniz-(o.c.h.aksu-arsv).jpgkagizmana-ismarladim-kazani...kagizman-da--bahce-urunlerini-isleme-arac-ve-gereclerinden-bir-goruntu.-(o.c.h.aksuarsv).jpgkagizman-deresi-3.jpghemen-tum-caddelerde-sagli-sollu-uzanan-sulama-kanallari_.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler