Asgari ücret 2024 belli oldu! İşte zam oranı

Asgari ücret 2024 belli oldu! İşte zam oranı

Asgari ücret zam oranı yüzde 49 olarak belirlendi. 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. İşçi tarafı bu rakama itiraz etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından, işçi ve işveren tarafı arasında anlaşma sağlanamadı. 11 Aralık ve 18 Aralık'ta yapılan toplantıların ardından bugün AKP Genel Merkezi'nde gerçekleşen müzakereler sonuçsuz kaldı.

Taraflar, 2024 yılı asgari ücretini belirlemek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Daha sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, akşam saat 19.30'da kameraların karşısına geçerek yeni asgari ücreti açıkladı.

Yapılan basın açıklamasına göre, 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak asgari ücret, 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Zam oranı yüzde 49 oldu. Bakan Işıkhan, "Önceki yıla göre kümülatif olarak yüzde 100 olarak artış yapılmış oldu. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözünü memnuniyetle yerine getirdik" dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin 18 bin lira ve yılda iki kez zam yapılması olduğunu belirterek, yeni asgari ücrete şerh düştüklerini açıkladı. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise devlet, işçi ve işveren arasında birlik ve huzurun önemine vurgu yaparak, "Hedefimiz ortalama ücretin artması olmalıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

Hatırlatmak gerekirse, önceki asgari ücret bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyordu. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruştu. Bu miktarın brüt asgari ücreti 13 bin 414 lira 50 kuruş, sosyal güvenlik primi 2 bin 79 lira 25 kuruş, işveren işsizlik sigorta primi ise 268 lira 29 kuruşu oluşturuyordu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler