Aşı krizi kapıda!

Aşı krizi kapıda!

13.Bölge Eczacı Odası Kars İl Temsilcisi Uzman Eczacı Ömer Şerif Çelebi, Kars genelinde 30 bin grip aşısı talebi olduğunu ancak bin 200 aşının gelmesi planlandığını söyledi.

Volkan KARABAĞ

Kars’ta koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl ciddi talep gören zatürre ve grip aşısı talebi karşılamıyor.

13.Bölge Eczacı Odası Kars İl Temsilcisi Uzman Eczacı Ömer Şerif Çelebi, zatürre ve grip aşısı hakkında gazetemize açıklama yaptı.

Çelebi, Sağlık Bakanlığının risk gruplarını yayınladığını ve içerisinde Hamileler, Diyabet Hastaları, KOAH ve Astım gibi pek çok hastalıkların mevcut olduğunu anımsatarak, “Bunların özellikle aşı yaptırması tavsiyesinde bulunuldu. Önümüzdeki süreçte hem zatürre hem de grip aşısında ciddi bir sıkıntı kapıda bekliyor. Tarafımızca, Covid-19 nedeniyle bu yıl talebi artan zatürre ve grip aşısına ilişkin açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Zatürre aşısının yapılma zamanı olmadığı için geçen yıllarda yılın hangi zamanı olursa olsun bulunabilmekteydi. Pandemi döneminde hastalığın seyrini hafifletmek ve ikincil enfeksiyonların önüne geçmek amaçlı kullanımı yaygınlaştı. Bununla birlikte talep patması yaşanmaktadır. Zatürre aşısının eczanelerimize zaman zaman eser miktarda geldiğini görüyoruz.” dedi.

Kimi eczaneye 3-4 ayda bir kutu aşının geldiğini kimi eczaneye ise hiç gelmediğini ifade eden Çelebi, “Aynı zamanda Aile Sağlık Merkezleri'nde (ASM) özellikle kronik hastalığı olanlar ile 65 yaş üstü hastalara bu aşı ücretsiz yapılmaya başlandı. Ne yazık ki artan talebi Aile Sağlık Merkezleri de karşılayamadı ve stokları tükendi. Üzülerek belirtiyoruz ki; Yaptığımız görüşmelerde İlaç firmaları yetkilileri dünya geneli talebi karşılayamadıklarını ve bu durumun kısmi dağıtım şeklinde süreceği bilgisini verdi.  Geçen yıl ülkemiz genelinde 1,5 milyon doz grip aşısı kullanılmıştı. Bu sene de 1,5 milyon ünitenin geleceğini ifade ediyor ilaç firmaları. Bizler bu konuda kaygılıyız. Covid-19 ile birlikte bunun 15-20 katı talep olduğunu görüyoruz. Türkiye pazarına grip aşısı sunan iki firma var. Bunlardan biri ekonomik gerekçelerle Türkiye pazarından çekilmiş durumda. Yani Türkiye pazarında tek firma var şimdilik. Aşı ithalatına ilişkin izin Sağlık Bakanlığı kontrolündedir. Aşının sezonunun başlamasına 20 gün kala aşı krizi henüz çözülebilmiş değildir.” diye konuştu.

Kars’ta 30 binin üzerinde aşı talebinin olduğunu ancak geçen yıl kente gelen bin 200 aşı sayısının bu yıl da aynı miktarda gönderilmesi planlanmasının kabul edilemez olduğunu belirten Çelebi, “Bizler Eczacılar olarak her zaman vatandaşlarımızın yanında hizmet sunan bir meslek mensubuyuz. Bizlere ulaşan aşıyı hiç bekletmeden vatandaşlarımıza sunduk ve sunmaya devam edeceğiz. Lakin bu süreçte vatandaşlarımız adına üzgünüz. Geçen yıl Kars il geneline toplamda bin 200 influenza aşısı gelmiştir. TÜİK verilerine göre ilimizde şu an nüfusun yüzde 7 'si 65 yaş üzeridir. Bu rakama kronik hastalığı olanları da eklediğimizde ilimiz genelinde aşı talebinin 30 binin üzerinde olmasını beklemekteyiz. Diğer taraftan ilgili aşı firması geçen sene ile aynı sayıda aşı geleceğini bildirmiştir ve bu rakam bin 200 kutudan ibarettir.  Bu veriler ışığında tedirginiz, üzüntülüyüz. Bizler eczacılar olarak elimize ulaşan her bir kutuyu risk altında olan hastalarımıza ulaştırmak için çaba sarfetmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Çelebi, sayının bu yıl arttırılmaması durumunda ciddi bir aşı krizinin halkımızı beklemekte olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler