Atatürk’ün yadigarına sahip çıkalım!

Atatürk’ün yadigarına sahip çıkalım!

Tarihçi Faruk Torunoğlu, yaklaşık 100 yıl önce Krippel tarafından yapılan Atatürk heykelinin Atatürk’ten bir yadigar olarak görülmesi ve sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Volkan KARABAĞ

Avusturalyalı Heykeltraş Heinrich Krippel, Türkiye’nin birçok ilinde onlarca anıt yaptı.

1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtları yaptırılmak amacı ile Türkiye’ye gelen Krippel, 13 yıl boyunca Türkiye’de kalarak Atatürk heykelleri gerçekleştirdi.

Çok sayıda Atatürk heykellerini yapan Krippel, 4 adet yaptığı heykellerden bir tanesini de Kars’a gönderdi ve bu eser Kars Belediye Başkanlığının sağ alt köşesinde uzun yıllar kaldıktan sonra taşındı.

Sadece İzmir, Kocaeli, Ordu ve Kars’ta bulunan yarım gövdeli torso tarzı Atatürk heykelinin uzun yıllar kayıp olduğunu ve aramak için yetkililerden de yardım istediklerini ifade eden Tarihçi Faruk Torunoğlu, “Kafkasya Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Derneği Başkanı Erkan Karagöz, Dernek Başkan Yardımcısı İbrahim Süleymanoğlu ile birlikte arama çalışmamız sonucu 1926 yılında Kars’a getirilen heykel Namık Kemal İlkokulu’nun bahçesinde bulundu.” dedi.

Torunoğlu, heykele çok kötü koşullarda bakıldığı, iyi niyetle de olsa üzerine kat kat atılan boyaların heykele zarar verdiğini ve sadece okul kayıtlarında ‘1 adet Atatürk büstü’ olarak demirbaş kayıt altında bulunduğunu da kaydederek, “Heykelin acilen bulunduğu yerden alınarak temizlenmesi, restorasyonu için muhafaza altına alınması, taşınır kültür varlığı olarak tescillenerek 1926 yılındaki eski yerine yani Kars Belediye Başkanlığının sağ alt köşesine konulmasını istiyoruz.”

Yaklaşık 96 yıl önce yapılan Türkiye'deki ilk Atatürk büstlerinden biri olan bu heykelin bir tarihi eser ya da heykelden ziyade Atatürk’ten bir yadigar olarak değerlendirilmesi ve gerekli ilgiyi görmesi gerekiyor.

ataturk’un-yadigarina-sahip-cikalim!-(5).jpgataturk’un-yadigarina-sahip-cikalim!-(6).jpgataturk’un-yadigarina-sahip-cikalim!-(4).jpgataturk’un-yadigarina-sahip-cikalim!-(1).jpgataturk’un-yadigarina-sahip-cikalim!-(3).jpgataturk’un-yadigarina-sahip-cikalim!-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler