DSİ Kars 24. Bölge laboratuvarında, akredite deneylerden iç tetkik denetimi

DSİ Kars 24. Bölge laboratuvarında, akredite deneylerden iç tetkik denetimi

DSİ Kars 24. Bölge Müdürlüğü laboratuvarında, akredite deneylerden iç tetkik denetimi gerçekleştirildi.

Ercüment DAŞDELEN

DSİ 24. Bölge Müdürlüğü laboratuvarını, akredite olduğu deneylerden dolayı iç tetkik denetiminden geçirmek üzere DSİ Genel Müdürlüğü bünyesinde; TAKK Dairesi Başkanlığından Zemin Mekaniği Laboratuarı Şube Müdürü Özgür Küçükali, DSİ Kastamonu Kalite Kontrol ve Laboratuvar Şube Müdürü İsmail Bahçeci, DSİ Bursa Kalite Kontrol ve Laboratuvar Şube Müdürü Kemal Yavuz, TAKK Dairesi Başkanlığından Fizik Mühendisi Sabahat Eyüpoğlu ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hacer Karaaslan’dan oluşan tetkik heyetin gerçekleştirecekleri denetime ilişkin açılış toplantısı DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar başkanlığında yapıldı. 
Toplantıda, akreditasyonun önemi ve akredite deney sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar ele alındı.
DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Dündar, Akreditasyon Belgesine sahip bir laboratuvarın, numune kabulünden, raporlamaya kadar tüm sürecin teknik açıdan yeterli ve eğitimli personeller tarafından gerçekleştirildiği, kalibrasyon sürekliliğine sahip ve deney gereklerini sağlayan belgelendirilmiş cihazlarla, ulusal ve uluslararası standartlara uygun yöntemlerle deney sonucu üretebilir laboratuar anlamına geldiğini söyledi. 
Dündar, “Akredite laboratuvarca rapora bağlanmış herhangi bir deney sonucu, deneyin başından sonuna kadar güvenilir ve izlenebilir süreçlerle ve ilgili standartla birebir uyuşan yöntemlerle üretilmiş bir sonuçtur. Bu çerçevede, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yetkinliği İçin Genel Gereklilikler Standardı gereği bu yeterliliğin devam ettiğinin belirli dönemlerde gerçekleştirilen İç Tetkik ve Türk Akreditasyon Kurumunca (TÜRKAK) düzenlenen Dış Tetkiklerle akreditasyon belgesine sahip laboratuvarın sisteme uyumunun devamlılığı sağlanır” ifadelerini kullandı.
DSİ 24. Bölge Müdürlüğü laboratuvarında toplamda 100 adedin üzerinde deney yapıldığına dikkati çeken Dündar, şunları kaydetti: “2010 yılından beri akredite deney sonucu üreten laboratuvarlarımızdan Beton-Malzeme Laboratuvarımızda toplam 34 adet deney yapılmaktadır. Bunlardan 14 adet deneyden akreditedir. Zemin Mekaniği Laboratuvarımızda ise 19 adet deney yapılmakta olup, 9 adet deneyden akreditedir. Bölge Müdürlüğümüz laboratuvarı yukarıda belirtilen toplam 23 adet deneyden akredite olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Kimya laboratuvarımızda ise toplamda 40 adet deney yapılmaktadır. Su Kimyası Laboratuarı deneylerimizi de 2019 yılı içerisinde akredite deneyler kapsamına almak hedeflerimiz arasındadır.”
Dündar, DSİ 24. Bölge Müdürlüğü Merkez Laboratuvarının, yukarıda belirtilen deney-analiz üretme kapasitesi ile Kars - Ardahan - Iğdır yöresinde Akreditasyon Belgesine sahip yegâne laboratuvar olduğunu belirtti.
DSİ 24. Bölge Müdürlüğü Merkez Laboratuvarının, DSİ projelerine olduğu gibi, DSİ dışından gelen deney ve analiz taleplere yönelik de hizmet sunduğunu ifade eden 
Tetkik heyeti, denetimin tamamlanmasının ardından Kars Barajı ve Karakurt Barajı ve HES İnşaatı şantiye laboratuvarı ziyaretlerini de gerçekleştirdikten sonra ayrıldı. 
Dündar, tetkik heyetine yaptıkları çalışmalar ve Bölge Müdürlüğü ile ilgili memnuniyet veren değerlendirmelerinden dolayı teşekkür etti.

dsi-kars-24.-bolge-laboratuvarinda,-akredite-deneylerden-ic-tetkik-denetimi-(1)-001.jpgdsi-kars-24.-bolge-laboratuvarinda,-akredite-deneylerden-ic-tetkik-denetimi-(2)-001.jpgdsi-kars-24.-bolge-laboratuvarinda,-akredite-deneylerden-ic-tetkik-denetimi-(3)-001.jpgdsi-kars-24.-bolge-laboratuvarinda,-akredite-deneylerden-ic-tetkik-denetimi-(4)-001.jpgdsi-kars-24.-bolge-laboratuvarinda,-akredite-deneylerden-ic-tetkik-denetimi-(5).jpgdsi-kars-24.-bolge-laboratuvarinda,-akredite-deneylerden-ic-tetkik-denetimi-(6).jpgdsi-kars-24.-bolge-laboratuvarinda,-akredite-deneylerden-ic-tetkik-denetimi-(7).jpgdsi-kars-24.-bolge-laboratuvarinda,-akredite-deneylerden-ic-tetkik-denetimi-(8).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler