Gazetecilere, “Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri” anlatıldı

Gazetecilere, “Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri” anlatıldı

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Mülteci Destek Derneği (MUDEM) işbirliğinde Avrupa Birliği'nin katkılarıyla "Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları" toplantısında “Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri” konulu oturum yapıldı.

KARS HAKİMİYET

Ankara’da düzenlenen ve Kars Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Kars Hakimiyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ercüment Daşdelen ile karsmedyasi.com imtiyaz sahibi, Kars Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cem Daşdelen’in de katıldığı toplantıda, “Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri” konulu oturumu yöneten Kanal D Ankara Temsilcisi Ercan Gürses, bir önceki yıl düzenlenen Basın Buluşmaları’nda sığınmacılarla ilgili haberlerde yapılan anlatım yanlışlarını konuştuklarını anımsattı.

Gürses, “Şahsi gözlemim, 1 yılda kendimizi geliştirmişiz, bazı haberlerin nereye gideceğini daha iyi öngörmeye başlamışız” şeklinde konuştu.

Birden fazla kaynaktan kontrol ederek bilgi kirliliğini önlüyoruz

Haber Global Ankara Temsilcisi Faruk Demirel, sığınmacılarla ilgili yaptıkları haberlerde gösterdikleri özene dikkat çekerek, Türk halkı ve Suriyeli sığınmacılar arasındaki sosyal uyuma katkı sağlayacak, yapıcı haberlerin önemine dikkat çekti. Demirel, son 1 yılda özellikle hem yerel medyanın, hem de ulusal medyanın soğukkanlılığını koruyarak, haberleri birden fazla kaynaktan kontrol ederek bilgi kirliliğini önlediğini vurguladı.

Her mültecinin fotoğrafı bir hikaye anlatıyor

“Fotoğraf aslında provakatif bir şey de olabilir" diyen Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, medyada kullanılan fotoğraflardan örnekler sunarak, fotoğraflar üzerinde yapılan bazı değişikliklerin, büyük anlam farklılıklarına yol açtığını vurguladı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak her yıl düzenledikleri yarışmada, son yıllarda sığınmacı ve göçmen fotoğraflarının ödüllerdeki ağırlığının arttığını anlatan Özel, “Mültecilerin fotoğrafları bir hikaye anlatıyor çünkü” dedi.

“Vizörün arkasında çok ağladığımı biliyorum”

Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel ise 27 yıldır kameramanlık yaptığını, mülteci haberlerinde en çok kadınların ve çocukların durumlarından etkilendiğini belirterek “Vizörün arkasında çok ağladığımı biliyorum” dedi. Polatel, “İletişim fakülteleriyle yaptığımız bir haber çalışmasında, öğrenciler sığınmacılarla ilgili kişisel hikayeler ve işsizlik gibi konuları işlediler. Bayrağı bırakacağımız gazeteciler olacak gençlerin, yarışmadaki haberlerde “ırkçılık” olarak değerlendirilebilecek haberler yapmadıklarını görmek beni sevindirdi. Bizler de haberlerimizde bu hassasiyeti gözeterek, haberleri ırkçılık yönünden değil, gençlere olumlu etki edecek konular üzerinden değerlendirmeliyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler