Kars Antlaşması 100’üncü yılında unutulmadı

Kars Antlaşması 100’üncü yılında unutulmadı

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Nahçıvan Devlet Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesinin ortaklığında, Kars Antlaşmasının 100. yıldönümü dolayısıyla konferans düzenlendi.

Tacettin DURMUŞ

Konferans öncesi Nahçıvan’dan gelen heyet ile birlikte, Azerbaycan’ın kurucu milli lideri Haydar Aliyev’in Eski Erzurum Caddesi üzerindeki büstü ve Kazım Karabekir Paşa’nın Kars Tren Garı parkında bulunan heykelleri ziyaret edildi.

Aynalı Köşkte düzenlenen programda, Kars Antlaşması sergisinin gezilmesinin ardından gerçekleştirilen konferansta; saygı duruşunda bulunuldu. Azerbaycan ve Türkiye mili marşları birlikte okundu. Ardından Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Doç.Dr. Elbrus İsayev, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve Kars Valisi Türker Öksüz birer konuşma gerçekleştirildi. Daha sonra da Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Radyo ve Televizyonunun hazırladığı ‘Kars Antlaşmasının 100. Yılı Belgeseli’ izlendi.

İki oturumda gerçekleştirilen konferansın birici bölümünde, Tarih Bilimleri Doktoru Profesör Emin Şıxaliyev, ‘Azerbaycan devletçilik tahinde mühim merhale, Nahçıvan muhtariyet statüsü ve bölgenin müessir dış siyasetindeki yeri” konulu sunumunu yaptı.

Konferansta sunum yapan öğretim üyeleri ve konuları ise şu şekilde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Kerem Karabulut “Kars Antlaşmasının günümüzün sosyo – ekonomik konularına yansımaları.

Prof. Dr. Hacali Necefoğlu “Sosyal medyada Kars Antlaşması ve Ermeni yalanları

Doç. Dr. Nebahat Arslan, “26 Eylül – 13 Ekim 1921 tarihleri arasında yapılan Kars Antlaşmasının seyri”

Tarih üzerinde felsefe doktoru Doçemt Elman Caferli “Kars Antlaşmasına benehalg ve regional ve rakursnal bakış”

Tarih üzerine felsefe doktoru Arzu Abdullayev “Kars Antlaşması: Tarihten günümüze”

Konferansın 2’inci oturumunda ise; Prof. Dr. Selçuk Ural “”Resmi kaynaklarda Türkiye’nin Kafkasya politikasında yaşanan sorunlar”

Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur “Kafkaslarda barışın adı: Kars Antlaşması ve Nahçıvan’ın hukuku açısından analizi.

Tarih üzerine felsefe doktoru Doçent Elçin Zamanov “Kars Antlaşması: Nahçıvan’ın kurtuluşu uğrunda harbi – siyasi mübarizenin neticesi”

Dr. Öğretim Üyesi Nesrin Hangül, “Kazım Karabekir Paşa’nın kaleminden Kars Antlaşması

Dr. Öğretim Üyesi Muharrem Turp “Yusuf Kemal Tengirşenk’in kaleminden Moskova ve Kars Antlaşması

Cebrayil Hasanzade (Hukuk fenleri) Kafedrasının muallimi “Kars Antlaşmasının Şuşa Beyannemesine hukuku ve politoloji prosesler ve onların region için perspektivi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Düzenlenen konferans kapsamında, yarın da Nahçıvan’dan gelen heyet, Kars Antlaşması ile ilgili tarihi yerleri gezdikten sonra Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve Haydar Aliyev Merkezini ziyaret edecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler