Kars’ta, kanserde erken teşhisin önemi anlatıldı

Kars’ta, kanserde erken teşhisin önemi anlatıldı

Her yıl olduğu gibi bu yılda, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da çeşitli farkındalık ve bilinçlendirme etkinlikleri gerçekleştirildi.

Tacettin DURMUŞ

Kars İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çekilerek vatandaşlar bilinçlendirildi.

Yapılan açıklamalarda Kars’ta kanser taramalarının ‘ücretsiz’ olarak Yusufpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi binasında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapıldığını hatırlatıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen farkındalık çalışmaları kapsamında, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Sergi Salonunda resim sergisi açıldı. Sergi, Kars Valisi/ Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Kapu, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın tarafından gezildi. Sergide çeşitli kanser türlerini yenen ve hayata yeniden tutunan vatandaşların resimleri ve ifadeleri dikkat çekti.

Ardından da Valilik Parkında açılan stand ve gezici kanser tarama aracı Vali Öksüz ve protokol mensupları tarafından gezildi. Standa meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kolon kanseri ve diğer kanser türleri ile ilgili olarak vatandaşlara bilgi verilerek bilinçlendirildi. Ayıca standı ziyaret edenlere broşürler dağıtıldı.

LAZOĞLU, “KANSER, KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDAN SONRA EN FAZLA GÖRÜLEN HASTALIKTIR”

Etkinlikte İl Sağlık Müdürü Zakir Lazoğlu Kars Valisi Türker Öksüz ve diğer katılımcılara sergi ve stand hakkında bilgi verdikten sonra gazetecilere açıklamada bulundu.

Hafta boyunca bir dizi farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını belirten Müdür Lazoğlu, “Daha önce kanser geçirmiş vatandaşlarımızın kanseri yendiklerini anlatan resim sergisini gezdik. Biliyorsunuz kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla görülen ölüm nedendir. Dünya da en sık görülen kanser türleri akciğer kanseri, meme kanseri, kolon ve prostat kanserleridir. Kars’ta da bu kanser türleri oldukça yaygındır. Kars’ta ayrıca tütsülenmiş gıdalardan ve beslenme değişikliklerinden kaynaklı olarak mide kanserleri de görülmektedir. Bu kanser türlerini ne kadar erken teşhis edersek o kadar can kaybını önlemiş oluruz. Ayrıca mobil kanser tarama aracımızla da ilçe ve köylerimizi dolaşarak taramalar yapıyoruz. Kars’ta 2021 yılında 174 tane kanser tanısı konulmuş hastamız oldu. Bu hastalarımıza erken teşhis konulsaydı hastalık ilerlemeden önlem ve tedavileri zamanında yapılırdı. Bizler tedavilere yönelik 2020 yılının Mart ayında Harakani Devlet Hastanesinde ayakta kemoterapi ünitesi açmıştık. Şu ana kadar 141 hastamız kemoterapi ünitesinden fayda gördü. Şu anda 43 hastamız kemoterapi alıyor. Bir kez daha diyoruz ki kanser de erken teşhis hayat kurtarır.” Dedi.

VALİ ÖKSÜZ, “KANSER ÇOK TEHLİKELİ VE ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR”

Kanser tarama aracını gezen Vali Türker Öksüz de yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yılda Kars İl Sağlık Müdürlüğünün 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla çeşitli farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yaptığını söyledi. Bu hastalığın tanınması ve bilinmesi için mobil kanser tarama aracının halk sağlığı için son derece önemli olduğunu da söyleyen Vali Türker Öksüz, “Kanser tarama aracımız özellikle kadın vatandaşlarımızın sağlığı için hizmet vermektedir. Bu araçta onların kanser taramaları yapılıyor. Taramanın ardından alına numuneler erken teşhis için bir üst merkeze yönlendiriyor. Bunu hepimiz çok iyi bilmeliyiz ki; kanser çok tehlikeli ve ölümcül bir hastalıktır. Ama aynı zamanda tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kanserin erken teşhis edilmesi ve tedavi edilebilmesi çok önemlidir. Hafta dolayısıyla da olsa vatandaşlarımız özellikle rutin sağlık kontrollerini yaparlarsa ve taramalar sonrasında hastalığının teşhisine yönelik tetkikleri zamanında yaparlarsa bu hastalığı erkenden yakalayıp ve tedavisini yapabilmek mümkün olacaktır. Onun için vatandaşlarımızın hepsini erken teşhis için sağlık kuruluşlarımız ile yada mobil tarama cihazı yada hastane veya sağlık kuruluşlarımıza bekliyoruz. Hiçbir vatandaşımızın kanserden dolayı erken yaşta hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Onun için erken teşhisin hayat kurtardığı sloganını kullanıyoruz ve diyoruz ki ‘erken teşhis hayat kurtarır’. Onun için bütün vatandaşlarımız bu konuda çok duyarlı olsunlar. Bu konuda emek veren tüm sağlık personelimizi de kutluyor çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler