Kars'ta 'korsan gazetecilik' moda oldu

Kars'ta 'korsan gazetecilik' moda oldu

Kars'ta 'korsan gazetecilik' moda oldu

KARS HAKİMİYET

Kars’ta son günlerde bazı internet sitelerinin keyfi çıkar ve beklentileri doğrultusunda yaptıkları asıla ve basın ahlakına uygun olmayan aynı zamanda haber dilinden yoksun hazırlanmış haberlere taşınan iddialardan dolayı muhatapları tarafından yapılan açıklamalarda sıkça konuşulmaya başlanan ‘Bu Gazeteciler’ söylemi yer almaya başladı.

Gazetecilik mesleğini bilmeyen, vasıflarını taşımayan, seçim döneminde rant elde edebilecekleri düşüncesiyle internet siteleri üzerinden haber yapan ve sonrasında da gazeteciliği bazı kurum ve kuruluşlara karşı silah olarak kullanma amaçlı ‘gazetecilik’ adı altında sergiledikleri tavır ve talepler doğrultusunda yayınladıkları haberlerle meslek onuru ayaklar altına alınmaya başladı.

Özellikle künyesiz, idare yersiz, sigortasız, vasıfsız ve birilerinin kalemşörlüğünü yapmak adına sadece internet üzerinde bir web sitesi kurarak adını da ‘Gazeteci’ diyen bazı kişi veya kişiler, mesleğin onurunu ayaklar altına almak için şehirde adeta kaos yaratıyor.

Basın ahlak ve ilkelerine uygunsuz davranılan ve asıl iş olarak bu mesleği yapmayıp kamu kurum ve kuruluşlarından nemalanarak bu mesleğin onurunu ayaklar altına almaya cüret edenlere ne hikmetse birileri de çanak tutmaya devam ediyor.

‘Düzenli bir şekilde, günlük yahut süreli bir yazılı, görüntülü, sesli elektronik veya dijital basın ve yayın organında, kadrolu, sözleşmeli ya da telif karşılığı, haber alma, işleme, iletme veya görüş, fikir belirtme görevi üstlenen ve asıl işi ile başlıca geçim kaynağı bu olup, çalıştığı işletme ile ilgili yasalar karşısındaki konumu bu tanıma uygun olanlar gazetecidir.’ Gazeteci tanımında da belirtildiği gibi ‘başlıca geçim kaynağı bu olup’ ibaresinden yoksun bir şekilde birilerinin güdümü altında tüyü bitmemiş yetimin hakkı sadece Kars’ta bu mesleğin gölgesi altına sığınanlar tarafından yeniliyor. ‘5953 Sayılı Kanun’un 1. maddesinin 2. fıkrasında gazetecinin çalışmasının ücret karşılığında yapılmasının gerektiği belirtilmiştir. Gazeteci geçimini aldığı bu ücretle sağlayan kişidir.’ ibaresi de sadece Kars’ta yok sayılmaktadır.

Mesleğimizin Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde yer alan ‘Gazeteci olmayanlar: Bir yayın organında, sürekli veya zaman zaman, gazetecilik kapsamına giren alanlarda faaliyet gösterenlerin asıl sıfatları, asli işleri uygun şekilde belirtilmeli, kamuoyu onların temel konumu hakkında bilgilendirilmelidir.’ ibaresini de ayaklar altına alan bazı ‘haber siteleri’ kendilerini asli görevleriyle tanıtmayı bırakın haber siteleri bile demiyorlar, direk ‘… Gazetesi’ diyorlar.

İşin enteresan tarafı da cevabı alan kim olursa olsun ‘Gazetenizin örneği nerede?, haber sitesi neden demiyorsunuz da gazetesi diyorsunuz?’ demiyorlar.

Bir haber sitesi adı altında özel bir firmaya yaptırılan web siteleri ile mesleğin Hak ve Sorumluluklarından uzak davranan bu kişiler, yazıcıdan çıkarttıkları ve kendileri onayladığı kartlarla ‘Sarı Basın Kartı’ taşıyor havasını sürdürmeye devam ediyor.

Gazetecilik adına Hiçbir yeterlilik ve temsilcilikleri olmadıklarını bildikler halde siyasi ve bürokrasi makamların kendilerini muhatap almalarından dolayı ortaya çıkan şımarıklıkla yayınladıkları asılsız, haber formatından, haber dilinden uzak kin dolu yayınlarıyla gazetecilik mesleğine ve kurumlara zarar vermeye başladılar.

Aynı zamanda kamu personeli olan bu kişiler mesai saatleri içerisinde basın toplantılarına iştirak müsaadesini kimden alıyor?

Herhangi bir haber muhatabı olan siyasi ve/veya bürokrat makamların desteği altında oldukları iddiası doğru mudur?

Mesai saatleri içerisinde çeşitli kurumların basın toplantı veya faaliyetlerinde yer almasına yetkililer neden sessiz kalmaktadırlar?

Kars Gazeteciler Birliği olarak bu kişilerle uzaktan yakından mesleki bir birlikteliğimiz olmadığı gibi mesleği çıkar silahı olarak kullanmaya çalışan bu kişilerin taleplerinin Kars’ta tek yayın organı olan bizleri bağlamadığı hususunu kamuoyuyla paylaşıyor, bu mesleği yapanlar ile bu mesleğin onurunu ayaklar altına alanları birbirleriyle karıştırmamasını kamu oyundan bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler