Kars’ta “Zafer Anıtı”nın yerinde yapılan Atatürk Heykeli zamana yenik düştü

Kars’ta “Zafer Anıtı”nın yerinde yapılan Atatürk Heykeli zamana yenik düştü

Kars’ta 2004 yılında Çarlık Rusya’sının “Zafer Anıtı”nın yerinde yapılan Atatürk Heykeli bakımsız kaldı.

KARS HAKİMİYET

10 bin kişilik Cumhuriyet Meydanında bulunan ve 2004 yılında düzenlenerek hizmete alınan Atatürk heykelinin kenar kısımlarındaki sınavları bakımsızlıktan dökülmeye başladı.

Meydanın içinde şaha kalkmış at üzerinde Atatürk heykeli ve kaidesinin dört cephesinde, Atatürk’ün 1924’te Kars’ı ziyareti, Atatürk’ün İsmet Paşa’ya çektiği telgraf, Kazım Karabekir Paşa’nın Kars’ı kurtarışı ve Alparslan’ın Ani ’den Anadolu’ya girişini gösteren kabartmalar bulunuyor.

Uzun yıllardır bakımsız kalan Atatürk heykelinin kenar kısımlarındaki sıvaların döküldüğü görüldü.

Kültürel Miras Uzmanı Tarihçi Faruk Torunoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, “Atatürk Heykeli yapım noktası itibariyle Çarlık Rusya’sının 1910 yılında açılışını yaptığı “Zafer Anıtı”nın yerine yapılmıştır. “Zafer Anıtı”, o dönem Ruslar için çok önemli bir anıttı, Kars’ın dört kez kuşatılmasından (1807/1828/1855/1877) sonra şehrin akıbeti belli olmuş, Çarlık Rusya’sı hakimiyetine geçen Kars’taki en önemli simgelerinden biri olmuştu. Yıllarca boş kalan bölgede 2004 yılında Atatürk Anıtı yapıldı. Bu anıtı sadece bir Atatürk heykeli olarak görmek yanlıştır. Çarlık Rusya’sının Osmanlı Bayrağını ve askerlerini ayaklar altında gösteren “Zafer Anıtı”nın yerinde yapılan bu heykel, Anadolu’daki ilk Türk fethinin motiflerini de kaidesinde taşımaktadır. Ayrıca dört tarafında da Selçuklu Devletinin motifi ve Türklerin en önemli simgelerinden olan çift başlı kartal figürü de bulunmaktadır.” dedi.

Atatürk Heykelinin aslında Kars’ın bir simgesi olduğunu da sözlerine ekleyen Torunoğlu, “Bakımsız kalan Atatürk Heykelinin etrafında bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılması, Türk ve Selçuklu Bayrağıyla da heykelin yeniden görkemli günlerine kavuşturulmasını istiyoruz.” ifadesini kullandı.

kars’ta-“zafer-aniti”nin-yerinde-yapilan-ataturk-heykeli-bakimsiz-kaldi-(1).jpgkars’ta-“zafer-aniti”nin-yerinde-yapilan-ataturk-heykeli-bakimsiz-kaldi-(2).jpgkars’ta-“zafer-aniti”nin-yerinde-yapilan-ataturk-heykeli-bakimsiz-kaldi-(3).jpgkars’ta-“zafer-aniti”nin-yerinde-yapilan-ataturk-heykeli-bakimsiz-kaldi-(4).jpgkars’ta-“zafer-aniti”nin-yerinde-yapilan-ataturk-heykeli-bakimsiz-kaldi-(5).jpgkars’ta-“zafer-aniti”nin-yerinde-yapilan-ataturk-heykeli-bakimsiz-kaldi-(6).jpgkars’ta-“zafer-aniti”nin-yerinde-yapilan-ataturk-heykeli-bakimsiz-kaldi-(7).jpgkars’ta-“zafer-aniti”nin-yerinde-yapilan-ataturk-heykeli-bakimsiz-kaldi-(8).jpgkars’ta-“zafer-aniti”nin-yerinde-yapilan-ataturk-heykeli-bakimsiz-kaldi-(9).jpgruslarin-kars’a-diktigi-anit.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler