Toplum Ruh Sağlılığı Merkezi sakinleri çalışmalarını sergiledi

Toplum Ruh Sağlılığı Merkezi sakinleri çalışmalarını sergiledi

Kars İl Sağlık Müdürlüğü Harakani Devlet Hastanesi bünyesinde geçtiğimiz yıl faaliyete geçirilen Toplum Ruh Sağlılığı Merkezi’nde misafir olan 43 hasta, el emeği güz nuru çalışmalarını açılan sergide beğeniye sundu.

Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com

Kars il Sağlık Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğün destekleriyle yıl boyu süren çalışmalar, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı yanındaki park alanında sergilendi.

Sergini açılışını Kars Valisi Türker Öksüz, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Doğu, Sağlık İl Müdürü Dr. Zakir Lazoğlu ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Acihan Koçoğlu tarafından yapıldı.

 

Açılışın ardından Sağlık İl Müdürü Dr. Zakir Lazoğlu, Vali Öksüz ve davetlilere sergi hakkında bilgi verdi. Sergiyi gezen Vali Öksüz, Toplum Ruh Sağlılığı Merkezi’nde misafir olan hastalarla tek tek ilgilenerek sohbet etti. Sergide görücüye çıkartılan gramofon kâğıdından yapılmış Türk Bayrağı Vali Öksüz’e hediye edildi.

 

Bazı daire müdürleri ile davetlilerin sergiyi gezmesinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Zakir Lazoğlu, 2018 yılında Harakani Devlet Hastanesi bünyesinde kurulmuş olan Toplum Ruh Sağlılığı Merkezi’nde tedavi gören 43 hastanın yıl boyunca el emeği göz nuru resim, ebru, ahşap ve el uğraşısı çalışmalarını bugün görücüye çıkardıklarını söyledi.

 

Kurum olarak amaçlarının bu sergide de olduğu gibi gerçekleştirilen faaliyetlerle, merkezde kalan hastalarının toplumdan uzaklaşmaması, izole olmaması ve topluma daha iyi uyum sağlamaları için yapılan çalışmalardan biri olduğunu da açıkladı.

 

LAZOĞLU: “RUH SAĞLIĞI HAYAT KALİTESİNİN TEMELİDİR”

 

Ruh sağlığının hayat kalitesinin temeli olduğunu da belirten Dr. Zakir Lazoğlu, kurum yetkilileri tarafından davetlilere dağıtılan el broşürlerinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıldığını da söyledi.

 

Toplum Ruh Sağlığı’na (TRSM) kimlerin kabul edildiğini de açıklayan Lazoğlu: “Kısa süre önce hastaneden taburcu olmuş veya hastaneye yatırılma riski olan, tedavi ve psiko sosyal desteğe ihtiyaç duyan yada rahatsızlığı nedeniyle işlevselliği ciddi düzeyde azalmış rahatsızlığının, bilişsel, yönetsel ve sosyal beceri alanlarındaki yıkıcı etkisi nedeniyle yeti yitimiyle yiten şizofreni ve benzeri pskikotik bozukluklar ve duygu durum bozuklukları gibi kronik ruhsal bozuklukları olan bireyler TRSM’ne kabul edilmektedir. Hastaneye sık yatış geçmişi olan ve sık yatış eğilimi olan bireyler önceliklidir.“dedi.

 

TRSM’nin amaç ve hedefleri hakkında da bilgi veren İl Sağlık Müdürü Lazoğlu: “Ağır ruhsal sorunu olan bireylerin hastaneye yatışlarını önlemek yeti yitimini asgari seviyeye çekmek ve işlev iyileşmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Bu amaçlara biyolojik ve psikososyal müdahalelerde bulunmak ağır ruhsal sorunu olan bireylerin yakınlarına / bakıcılarına yönelik aile odaklı destek ve psiko eğitim vermek, sosyal işlevselliğin istikrarlı hale getirilmesi ve bireyin toplumsal yaşam içerisinde geçirdiği sürenin arttırılması hedeflenmektedir. Birinci basamak sağlık kurumlarıyla ve hastane birimleriyle yakın işbirliği kurmaktır” dedi.

toplum-ruh-sagliligi-merkezi-sakinleri-calismalarini-sergiledi-(1).jpgtoplum-ruh-sagliligi-merkezi-sakinleri-calismalarini-sergiledi-(3).jpgtoplum-ruh-sagliligi-merkezi-sakinleri-calismalarini-sergiledi-(3)-001.jpgtoplum-ruh-sagliligi-merkezi-sakinleri-calismalarini-sergiledi-(7).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler