18 Mayıs Müzeler Günü!

18 Mayıs Müzeler Günü!

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp 18 Mayıs Müzeler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Müdür Alp yaptığı açıklama da şu bilgilere yer verdi: 

"Müzeler Gününün kutlanmasındaki amaç; kültürel ve doğal değerler bakımından çok az ülkenin sahip olduğu arkeolojik zenginlikler ve kültürel varlıkların çeşitliliğine sahip olan ülkemizin bu değerlerini ortaya çıkararak tanıtmaktır. Memleketimizin doğal ve kültürel varlıklarının tanıtılması, milli değerlerimiz olan taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarımızın korunması, onarılması ve saklanması ile gelecek kuşaklara aktarılması için yapılan ve yapılması gereken çalışmaları anlatmak, müzelerimizi tanıtmak, halkımızın kültür, tarih ve sanat bilincini geliştirerek bu değerlere sahip çıkılmasını sağlamaktır. Aynı zamanda sahip olduğumuz zengin kültürel değerlerin turizm amaçlı olarak tanıtılıp ülkemiz ekonomisine katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Birleşmiş Milletler’e bağlı ICOM (Uluslararası Müzecilik Konseyi) tarafından tüm dünyada ve ülkemizde 2011 yılından itibaren her yıl 18 Mayıs günü “Müzeler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı müzeler bu hafta içerisinde müze-okul ilişkilerine yoğunluk verilerek öğretmen ve öğrencileri müzelere davet ederek okullardaki öğrencilere kültür varlıklarımızı sevme ve koruma bilincini aşılamak amacıyla seminerler düzenlenir. Bu kapsamda Kars Müzesi de Müzeler Günü nedeniyle ilimiz genelindeki ilk, orta ve lise düzeyinde okuyan öğrenciler başta olmak üzere tüm halkımızın Kars Müzesi ve Müzeye bağlı Örenyerleri başta olmak üzere kültür varlıklarımızın yoğun olarak bulunduğu yerleri ücretsiz olarak gezebilmelerini sağlar. Bütün bu etkinlikler hem öğrencilerimizin hem de vatandaşlarımızın müzelerimize ve Örenyerlerimize daha fazla ilgi göstermeleri için yapılan çalışmalardır. Sadece Müzeler Günü nedeniyle değil diğer zamanlarda da müzelerimize ve kültür varlıklarımıza karşı duyarlılığı sağlayabilmek müzelerce yapılabilecek faaliyetlerin asıl amacını teşkil eder. Bu kapsamda ilimizdeki kültür varlıklarımızın tanıtılması için Ani Örenyeri, Kars Kalesi, Arkeoloji Müzesi ve Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesini tanıtıcı gezilerin yanı sıra Kars Müzesi Çocuk Müze Atölyesinde ilkokul öğrencilerine yönelik atölye çalışmaları da devam edilmektedir.

SERHAT ŞEHRİMİZ KARS’TA KAFKAS CEPHESİ HARP TARİHİ MÜZESİ AÇILDI

18 Mayıs Müzeler Gününü kutlarken bu yıl Serhat Şehrimiz Kars’ta kültürel amaçlı önemli bir hizmet gerçekleştirilerek şehrimize ikinci bir müze kazandırılmıştır. 1959 yılında kurulan Kars Arkeoloji Müzesi hizmetlerine devam etmekte iken Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Kars şehir merkezinde Kanlı Tabya olarak bilinen tabya binasında 2015 yılında başlatılan teşhir-tanzim çalışmaları 2017 yılında tamamlanmış ve yakın tarihimizde önemli tarihi olayların yaşandığı Kafkas Cephesindeki Kars merkezli savaşların interaktif özellikli olarak anlatan ikinci bir müze Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi adıyla hizmete açılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğunun 19. yüzyılda devletin doğu sınırlarını korumak için Kars şehir merkezinde yaptırılan 46 tabyadan birisi olan Kanlı Tabya padişah III. Selim döneminde 1801-1803 tarihleri arasında yaptırılmış ve yapıldığı dönemde Yeni Tabya olarak isimlendirilmiştir. Ancak 1827-1828 Osmanlı-Rus savaşları sırasında bir gece baskınında tabyada bulunan yaklaşık bir tabur askerimizin şehit edilmesi sebebiyle tabya halk arasında Kanlı Tabya olarak isimlendirilmiş ve günümüze kadar bu isimle anılmış bu bina Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesinde yakın tarihimizin 120 yılında oluşan 1854-1856 Kırım Savaşı sırasında Kafkas Cephesinde Ruslar’a karşı kazanılan Kars Zaferi (1855), 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşları, Sarıkamış harekatının yapıldığı I. Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşında Kafkas Cephesinde meydana gelen savaşlardan günümüze kadar ulaşan Kars Merkezli Etnografik malzemeler ile savaşlarda kullanılan silahlar ve yakın tarihimizi belgeleyen taşınır kültür varlıklarımız sergilenmektedir. Sergilenen bu malzemeler; top mermileri, şarapnel parçaları, gülleler, tüfek ve süngüler, mermi kovanları, kamalar, tabya mazgalları ile o tarihte günlük kullanımdaki mutfak kapları, yün dokuma heybeler ve benzeri yün dokuma eşyalar ile Kafkas Cephesinde vatan için canlarını veren şehitlerimizin mektuplarının görsel olarak sunulduğu sonsuzluğa yürüyüşü seksiyonlarda görsel özellikli olarak 5 ayrı salonda sergilenmektedir.

Yine Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesinde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Doğu Cephesinde yakın tarihimize yön veren Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Kazım Karabekir Paşa ve Halit Paşa gibi önemli askeri şahsiyetler ile Cihangiroğlu İbrahim Bey ile Kurt İsmail Paşa gibi yerel tarihi şahsiyetleri tanıtan panolar ile bu savaşlara katılmış olan subay ve askerlerin hatıralarından oluşan mektuplar ile bu savaşta yer alan askerlerin askeri üniformalı mankenlerle o günkü savaş şartları içerisinde günlük yaşamını konu alan revir, ameliyathane, koğuş ve mutfak bölümlerinden oluşan seksiyonlar ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur.

Ayrıca toplam 7000 m²’lik açık alan ve 1200 m²’lik kapalı alanı bulunan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi bahçesinde 13 Ekim 1921 Kars Antlaşması için Kars şehrine gelen Rus askeri heyeti tarafından 15. Kolordu Komutanı olan Kazım Karabekir Paşaya hediye edilmek üzere getirilen ve Kazım Karabekir Paşanın iki yıl süreyle Kars-Erzurum arasında Kolordu Komutanlığı yaptığı süre içerisindeki seyahatlerinde özel seyahat vagonu olarak kullandığı Beyaz Vagon da ayrı bir bölümde ziyarete açılmıştır.

Yakın tarihimizde Kafkas Cephesinde geçen savaşlardaki trajik olayları içeren tarihimizi bugünkü nesillere ve gelecek kuşaklara anlatmak ve öğretmek için hizmete açılan Kafkas Cephesi Harp tarihi Müzesi, Serhat Şehri Karsta ikinci yeni bir müze olarak öğretici ve kültürel özellikli yönleriyle önemli bir kültür merkezi olmuştur.

Serhat Şehrimiz Kars’ta hizmete açılan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi ile Kars Müze Müdürlüğü’ne bağlı Kars Müzesi, Kars Kalesi ve Ani Örenyeri 2017-2018 kış sezonunda özellikle Doğu Ekspresi’nin sağladığı ulaşım kolaylığı ile şehrimize gelen yoğun turist sirkilasyonu sebebiyle Müze ve Örenyerlerimiz çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından gezilerek görülmüştür. Aynı zamanda marka kent olma yolunda önemli çalışmalar ve yatırımların yapıldığı Kars’ımız kültür turizmi ile birlikte Sarıkamış Kayak Merkezi ve Çıldır Gölünde yeni yapılan Kütük Evlerin turizme kazandırılması ile Serhat Şehrimiz bir turizm cazibe merkezi haline gelmiştir. Bu kapsamda Kars’ın cazibe merkezi olarak kültür turizmi ve kış turizminin yanında diğer turizm destinasyonlarını da harekete geçirmesi şehrin bir turizm merkezi haline gelmesini de sağlayacaktır.

Bu düşüncelerle Serhat Şehrimiz Kars’ın kültürel ve turizm değerlerini ön plana çıkararak tanıtımının sağlanması ön plana çıkarılarak tanıtımının sağlanması için çalışmalar sürdürülmekte olup, bu çalışmaların kalıcı hale gelmesi düşüncesiyle 18 Mayıs Müzeler Gününün şehrimize hayırlı olmasını dilerim."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler