Kars’ta her öğrenci yurt bulabilecek

Kars’ta her öğrenci yurt bulabilecek

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kars İl Müdürü Müseyip Arslanbenzer, Kars’ta yurtları tercih etmek isteyen her öğrencinin yurtta yer bulabileceğini söyledi.

Volkan KARABAĞ

Gazetemize açıklama yapan KYK Kars İl Müdürü Müseyip Arslanbenzer, “2018-2019 eğitim öğretim yılında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite kaydı yapıldığı zaman yani 3 Eylül’de başlayan kayıtlarla birlikte yurt kayıtlarını da yapıyorlar. E-devlet üzerinden yapılan bu kayıtlar 10 Eylül’e kadar devam edecek. Kayıtların alınmasının ardından genel müdürlük tarafından 15 gün içerisinde yurt kayıt sonuçları açıklanacak. 24 Eylül’de açılacak olan üniversitelerin bazı bölümleri erken açılıyor. Yurt kayıt sonuçlarının açıklanmasından önce açılan bölüm öğrencilerin kayıt sonuçlarına bakılmaksızın bizim yurtlarımızda misafir öğrenci olarak konaklatmasını yapıyoruz.” dedi.

Yurt konusunda Kars’ın şanslı illerden olduğunu ifade eden Arslanbenzer, “Türkiye genelinde 2002 yılında yaklaşık 100 bin civarında yatak kapasitesi varken şimdi 750 bine yakın bir yatak kapasitesi var. İlimizde de yatak kapasitesi 8 bin 515 civarında bir kapasitemiz var. 2017 yılında 5 bin 600 öğrenci, 2016 yılında da 4 bin 500 öğrenci yurtlarımızda kalmıştı, üniversite öğrenci sayısında artış yaşanmamıştı o yıllarda ama yurtta kalan öğrenci sayımız artmıştı. Bu artışı da biz yurtların hem fiziki imkanları iyileşiyor hem de yemekhane, eğitim faaliyetleri ve etkinliklerin artması da olunca yurtlar eskiye göre daha yaşanır daha cazibeli ve tercih edilebilir hal alıyor. Yurtlarda koğuş sistemi hemen hemen Türkiye’de birçok illerde kalktı, bizde de şuanda kalmadı. Ranza yok. Baza veya karyola sistemine geçtik. Öğrencinin rahat edebilmesi için yeni yurtlar teşkilatlanırken, banyo ve lavabo oda içerisinde oluyor. Öğrencinin bir çalışma masası ve sandalyesi oluyor. Bazı yurtlarda çalışma odası ayrı, yatak odası ayrı şeklinde teşkilatlanmış, yani çalışmalara geç saatlere kadar devam eden öğrencilerin kullandıkları ışık uyumak isteyen öğrenciyi rahatsız etmemesi için planlanmış.

Yurtlarımızın bir kısmı devlet mülkiyeti bir kısmı da hızlı bir yapılanma yaşandı 2014 yılından sonra. Devlete gelmek isteyen her öğrenciye devlet kapı açmak istedi. Bu çerçevede de özel şahıslar Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile protokol yaparak arsasına yurt yapıyor ve ihtiyaç dahilinde kiraya veriyor. Bizim şuanda faaliyette olan 1’i Sarıkamış’ta 8’i Kars merkezde olmak üzere 9 yurdumuz var. Bu yurtlarımızın 3’ü devlete ait 6 tanesi de özelden kiralanan yurtlardır. 1 tane yurdumuzun da açılmaya hazır bazı eksikliklerimiz var onlar da giderildiğinde hizmete girecek. İster kız olsun, ister erkek olsun yurda yerleşmek isteyen her öğrenci yurtta yer bulabiliyor. Yani kontenjan fazlamız olduğu için çocuklarımızdan açıkta kalan hiç olmayacak.” ifadesini kullandı.

Kredi Yurtlar Kurumunun öğrenciler açısından kendisine yüklediği 4 tane fonksiyon olduğunu belirten Arslanbenzer açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu 4 fonksiyonun birisi barınmadır, birisi beslenmedir, birisi güvenliktir, birisi de eğitimdir. Kredi Yurtlar Kurumu sadece otelcilik hizmeti vermekle yetinmek istemiyor, onun üstünde bir şeyler yapmak istiyor. Üniversite var öğrencisini eğitiyor ama öğrenci vaktinin önemli bir kısmını yurtta geçiyor. Barınma ve beslenme imkanlarının iyi olması önemli ama bu arada da öğrenci kendisini kişisel açıdan, maddi ve manevi açıdan geliştirmek isterse buna uygun olarak da açtığımız kurslarla, atölye faaliyetleriyle, gezilerle, seminerlerle, konferanslarla, gerek yerelde düzenlediğimiz gerekse genel müdürlüğünde desteğiyle ulusal çapta düzenlenen etkinliklerle öğrenciye hizmet sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Arslanbenzer, öğrencilerin tüm talepleriyle de yakından ilgilendiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler