Kars ile ‘kaz’ı özdeşleştirdi

 ‘Kaz’ denilince ilk olarak hatırlanan Kars’ta, kadın girişimci Nuran Özyılmaz, Kars ile kaz’ı özdeşleştirdi.

Tacettin DURMUŞ 

Kadın işletmeci olarak 20 yıl önce kurduğu işletmesinde, Kars kazını dünyaya tanıtan ve ‘Kazcı Nuran Abla’ olarak Dünyada ve Türkiye’de tanınan Nuran Özyılmaz, kaz’ın Kars’ın geleneksel yemeği olduğunu yineledi. 
Kars’ta yüzyıllarca önemli misafirler için kaz pişirildiğini hatırlatan Özyılmaz, kaz’ın Kars’ın geleneksel yemeklerinin başında geldiğini söyledi. İlk önceleri yerel basında tanıtıldığını söyleyen Özyılmaz, medyanın mağfiretiyle de Kars ile ‘kaz’ı özdeşleştirdiğini söyledi. 
Yerli ve yabancı misafirler için pişirdiği kazların medya aracılığıyla dünyaya tanıttığını da söyleyen Nuran Özyılmaz, kazın başta ciğeri olmak üzere sakatının da son derece değerli olduğunu dile getirdi. 
KAZ YAĞINDAN TOPUK KREMİ YAPILIOR
Kaz yağı ile topuk kremi yapıldığını da söyleyen Nuran Özyılmaz, Kars’ta misafir kültürünün son derece önemli olduğunu da hatırlatarak, kaz payının da en değerli misafire ikram edildiğini de sözlerine ekledi. 
Kars kaz’ının doyumluk olmayıp, tadımlık olduğunun da gazetemize açıklayan Nuran Özyılmaz, “Kars’ta kaz’ı Kars’la kazı özdeşleştirdik. Çünkü kaz, yöremizin özel ve geleneksel yemeğidir. Şu anda kazlarımızı kar yağdığı için kesilmiş, baskıya konulmuş, tuzlanmış ve hafif güneş değmiş bir şekilde yerli ve yabancı misafirlerimize sunuyoruz. Kaz geçmişten günümüze Kars’ın özel yemeyidir. Genellikle misafirlerimiz için ve özel günlerde sofralarımızı tatlandırır. Kaz bir pizza, bir hamburger değildir, yöresel bir ürünü ve geleneksel lezzetidir. Kazın yağı aynı zamanda ilaçtır. Eti geyik etinden de çok üstün bir lezzete sahiptir. Kazlar kesildikten sonra yağlarını alıyoruz. Bulgur pilavı yaptığımda kullanıyorum. Yaz boyu kapalı alanlarda değil de meralarda iyice beslenen kazlar kar gördüğünde yağlanır ve derisi de parlak olur ve bir yağ salgısı üretir. O yağ kazın kendi salgısı olduğu için özel homojen bir yağdır. Yemeklerde kullanıldığında da dokunmaz. Romatizma rahatsızlıklarında ve göğüs rahatsızlıklarında kullanılır. Hatta bir firma kaz yağından topuk kremi yaptı. Sürekli ona kaz yağı gönderiyorum. Biz Karslılar kazın değerini ve kıymetini çok geç anlayabildik. Başta ciğeri olmak üzere tüm sakatatları da çok değerlidir. Kaz ciğeri Avrupa mutfaklarının en değerli ve pahalı menülerinin başında gelir. Bugün İstanbul'dan kaz ciğeri siparişi aldım. Kaz’ın atılacak bir organı yoktur. Bağırsağından, yağından, baş ve ayağı ile taşlığından da yemek yapılır. Aynı zamanda kaz ciğeri de önemli bir menüdür. Bu yıl kaz ciğerini de mönümüze koymuş olduk. Çünkü misafirlerimiz ‘Avrupa'da kaz ciğeri yedik’ dediler. Bizler kaz ciğerini pek anlayamadık. Köylerimizde kazlarını kestikten sonra temizleyenler, kendileri tüketiyordu. Önceleri pek fazla elimize geçmedi. Ama şimdi kaz yetiştiricileri çoğaldı ve şu andan kaz ciğerini de mönümüze koymuş olduk. Misafirlerimize sunuyoruz. “dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri