Kars’ta son aylarda gündemi meşgul eden önemli konulardan biri, kent merkezindeki İsmet Paşa İlkokulu’nun fiziki durumu oldu. 138 yıllık tarihi ile yalnızca bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda bir kültürel miras olan okulun bakımsızlığı her geçen gün artarak devam ediyor.
Vali Ziya Polat, kamuoyundaki eleştirilere rağmen bugün İsmet Paşa İlkokulu’nu ziyaret etti. Ancak basına kapalı gerçekleşen ziyarette, okulun içler acısı durumu hakkında herhangi bir resmi açıklama yapılmaması kamuoyunda “Valilik bu eleştirileri görmezden mi geliyor?” sorusunu gündeme taşıdı.
Vali Polat, ziyareti sırasında aynı binada geçici olarak eğitim gören Şehit Okan Koç İmam Hatip Ortaokulu öğrencileriyle de bir araya geldi. Öğretmenlerle yapılan toplantılarda sorunların ve taleplerin dinlendiği belirtilse de, Kars halkının görmek istediği şey bu tarihi okulun geleceğine dair somut adımlar oldu.
Restorasyon tarihi 1991, sonrasında sessizlik
Okulun web sitesinde yer alan tarihçeye göre bina, 1886-1888 yılları arasında kilise arsasına inşa edilmiş ve Cumhuriyet döneminde Kazım Karabekir’in talimatıyla şehit ve kimsesiz çocuklara eğitim vermek amacıyla köy yatılı mektebine dönüştürülmüştü. 1926’da İsmet Paşa adını alan okul, 1991’de restore edilerek 1994’te yeniden eğitime açıldı. Ancak o tarihten bu yana ciddi bir bakım ya da yenileme yapılmadığı anlaşılıyor.
Eğitim camiası tepkili
Karslı eğitimciler, veliler ve sivil toplum temsilcileri, tarihi okulların kaderine terk edilmesine tepki gösteriyor. Özellikle İsmet Paşa İlkokulu gibi kent belleğinde yer etmiş yapılar için koruma altına alınması ve aslına uygun restore edilmesi çağrıları yapılıyor.
Veliler, gözünü bu tarihi okulun akıbetine çevirerek Vali Polat'ın yalnızca ziyaret değil, somut çözüm atmasını umut ediyor.