Kars'ta Binlerce Kişi Sineler Vurarak Kerbela Şehitlerini Andı

Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ve yakınlarının Kerbela’da şehit edilişlerinin 1387'nci yıl dönümünde Kars’ta binlerce kadın, erkek ve çocuk anma yürüyüşü yaptı.

Kars'ta, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve beraberindeki 72 yareninin Kerbela topraklarında susuz bırakılarak şehit edilişinin 1387'nci yıl dönümü vesilesiyle mahşeri kalabalığın katıldığı bir Aşura Günü anma programı düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde başlayan ve duygu selinin sel olduğu anma etkinliklerinde binlerce Karslı, birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verdi.

İslam tarihinin en büyük ve en derin acılarından biri olan Kerbela faciası, Muharrem ayının 10. günü olan Aşura Günü'nde serhat şehri Kars'ta büyük bir matem ve sadakatle yad edildi. Kadın, erkek, genç ve çocuklardan oluşan binlerce vatandaş, Hazreti Hüseyin'e ve Ehl-i Beyt'e olan bağlılıklarını göstermek üzere sabahın ilk ışıklarıyla birlikte sokaklara döküldü.

FAİKBEY CADDESİ’NDE AĞITLAR VE MERSİYELER YANKILANDI

Kent merkezindeki Hazreti Ali Camisi önünde toplanan mahşeri kalabalık, ellerinde Türk bayrakları ile Mustafa Kemal Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini taşıyarak anma yürüyüşünü başlattı. Kars'ın en işlek arterlerinden biri olan Faikbey Caddesi boyunca devam eden görkemli yürüyüşte, zakirlerin okuduğu mersiyeler ve ilahiler eşliğinde sineler dövüldü, lebbeyk nidasıyla matem tutuldu. Caddeleri dolduran binlerce kişinin Kerbela'da yaşanan zulmü sembolize eden can yakıcı ağıtlar karşısında gözyaşlarına hakim olamadığı görülürken, emniyet güçleri de yürüyüşün huzur içerisinde geçmesi için geniş güvenlik önlemleri aldı.

KARS ŞEHİTLİĞİ’NDE ANLAMLI BULUŞMA: SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI

Duygu yüklü anma yürüyüşü Kars Şehitliği'nde son buldu. Burada düzenlenen resmi protokol ve anma programı kapsamında ilk olarak aziz şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu ve hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu. Böylece hem Kerbela şehitleri hem de vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna canını feda eden kahraman Türk şehitleri aynı çatı altında rahmetle anıldı. Tören alanında yapılan konuşmalarda, Hazreti Hüseyin’in adalet, hak ve doğruluk adına sergilediği şanlı direnişin, çağlar aşarak tüm insanlığa bir rehber olduğu vurgulandı.

AŞURA MEYDANI’NDA GÖZYAŞLARI SEL OLDU

Şehitlikteki törenin tamamlanmasıyla birlikte anma zincirinin bir sonraki durağı, Asri Mezarlık önünde bulunan Aşura Meydanı oldu. Meydanı hıncahınç dolduran binlerce katılımcı, din görevlilerinin okuduğu Kerbela maktellerini ve destanlarını dinledi. Kerbela'da yaşanan susuzluk acısının ve zulmün anlatıldığı anlarda meydandaki hüzün doruğa ulaştı ve birçok vatandaş gözyaşlarına boğuldu. Katılımcılar, Aşura'nın sadece tarihi bir yas günü olmadığını, haksızlığa karşı dimdik durmanın ve insani değerleri korumanın bir sembolü olduğunu ifade etti.

MEZARLIK ZİYARETLERİ VE DUALARLA SON BULDU

Kent genelinde gerçekleştirilen anma etkinlikleri boyunca emniyet güçleri tarafından geniş güvenlik tedbirleri alındı. Yürüyüş güzergâhı ve program alanlarında polis ekipleri görev yaparken, sağlık ekipleri de olası durumlara karşı hazır bekletildi. Burada ebediyete intikal eden aile yakınlarının kabirlerini ziyaret eden Karslılar, Kur'an-ı Kerim okuyup dualar göndererek hayatını kaybeden akrabalarını da bu mübarek günde rahmetle yad etti.

Kars'ta her yıl geleneksel olarak ve asırlardır süren köklü bir inanç mirasıyla düzenlenen Aşura Günü etkinlikleri, yapılan duaların ardından huzur ortamı içinde sona ererken, kent halkının Ehl-i Beyt sevgisi bir kez daha tüm dünyaya sergilenmiş oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri