Kars’ın tarihi ve turistik simgesi olan UNESCO Dünya Mirası Ani Ören Yeri’ne giden güzergah üzerindeki Subatan Yolu, çevre kirliliğiyle alarm veriyor. Hayvan atıkları ve çöplerin ortasında kalan yolun durumuna tepki gösteren Aydınlıkevler Mahallesi sakinleri, yetkilileri acilen temizlik çalışması yapmaya çağırdı.
Merkez Aydınlıkevler Mahallesi sınırları içerisinden geçen ve Subatan Yolu olarak bilinen hat, yol kenarlarına dökülen tonlarca çöp ve hayvansal atıklar nedeniyle adeta açık hava çöplüğüne dönüştü.
HEM MAHALLELİ RAHATSIZ HEM DE TURİSTLERE REZİL OLUYORUZ
Subatan Yolu üzerinde biriken atıkların yaz sıcaklarıyla birlikte etrafa ağır kokular yaydığını ve sinek istilasına yol açtığını belirten Aydınlıkevler Mahallesi sakinleri, duruma isyan etti. Yolun hem mahalle halkının sağlığını tehdit ettiğini hem de kentin imajını zedelediğini ifade eden vatandaşlar, şunları dile getirdi:
"Burası sıradan bir mahalle yolu değil; her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin Ani Ören Yeri'ne gitmek için kullandığı ana güzergah. Kente gelen misafirler bu yoldan geçiyor ve karşılaştıkları manzara maalesef bu çöp yığınları oluyor. Hayvan atıkları, plastik çöpler ve molozlar yol kenarlarına gelişigüzel dökülüyor. Kars'ın turizm potansiyeline bu görüntüler hiç yakışmıyor."
YETKİLİLERE "ACİL TEMİZLİK" ÇAĞRISI
Mahallelerinde kapsamlı bir temizlik ve denetim yapılmasını isteyen sakinler, belediye ve ilgili kurumlara çağrıda bulunarak yol kenarındaki atıkların iş makineleriyle temizlenmesini, bölgeye çöp konteynerleri konulmasını ve bu alanlara kaçak atık döken kişilere karşı cezai işlem uygulanmasını talep etti. Güzergahta kalıcı bir temizlik ve çevre düzenlemesi yapılmaması durumunda, turizm sezonunun ortasında Kars'ın imajının ciddi zarar görmeye devam edeceği belirtiliyor.