Sınav öncesinde son taktikleri veren biyoloji öğretmeni Ebru Demirbaş, biyolojinin hem TYT hem de AYT oturumlarında eleyici bir rol üstlendiğine dikkat çekti. Öğrencilerin heyecan ve acele nedeniyle bildikleri sorularda basit hatalar yapabildiğini belirten Demirbaş, sınav anı yönetimine dair kritik bir kılavuz hazırladı.
Sınav Anında Hayat Kurtaran Biyoloji Stratejileri
Demirbaş adayların sınav kağıdıyla baş başa kaldıklarında uygulamalarını önerdiği temel maddeler şu şekilde sıralandı:
“Yarın Türkiye’nin en önemli sınavlarından biri olan YKS var. Tüm adaylar, bugün akşam saatlerinde sakın yeni konu açmasınlar, çözmedikleri zor bir sorunun peşine de düşmemelerini öneriyorum. Artık öğrenme zamanı geçti; şu an ‘hatırlama’ ve ‘sistemleri yerine oturtma’ zamanı. Biyolojinin doğası gereği küçük ayrıntılar çok önemlidir. Bu akşam yapacağınız en iyi şey, insan fizyolojisi (özellikle hormonlar, sinir sistemi ve sindirim/dolaşım sistemlerinin birbirleriyle bağlantıları), genetik (soyağacı ve moleküler genetik) ile ekoloji ve sistemler konularına ait çıkardığınız kısa notları veya ‘şifre’ dediğimiz küçük hatırlatma kartlarını gözden geçirmenizdir. Unutmayın, son yıllarda Biyoloji soruları artık ezberden çok, yorumlama ve sistemler arası ilişki kurma üzerine kurulu. Bir soruda böbrek ile kan basıncını, ya da solunum ile kanın pH'ını birleştiren sorular gelebilir. Bugün akşam zihninizde bu ilişki haritalarını canlandırın.”
“Panik Anı” Yönetimi
“Panik, bilgiyi bloke eder” ifadesini kullanan Demirbaş, “Burada en kritik noktaya geliyoruz; Psikoloji. Biz öğretmenleriniz olarak, bu çocukların sadece ders çalıştığını değil, yıl boyunca büyük bir fedakarlık gösterdiğini biliyoruz. Yarın sınavda karşınıza hiç beklemediğiniz, uzun paragrafı olan bir biyoloji sorusu çıkabilir. Ne yapacaksınız? Önce derin bir nefes alacaksınız. Sonra soruyu iki kez okuyacaksınız. Eğer o an ‘Ben bunu yapamıyorum’ hissi gelirse, içinizden şunu söyleyin: ‘Bu soruyu herkes zor buluyor. OBP’m (Ortaöğretim Başarı Puanı) bana yeter. Sadece önümdeki doğru şıkkı bulacağım.’ Panik, bilgiyi bloke eder. Sakinlik ise beynin arka raflarındaki o unuttuğunuzu sandığınız bilgiyi önünüze getirir. O yüzden yarın sakin olun. Kendinize güvenin.”
Velilere de uyarılarda bulunan Demirbaş, “Sevgili veliler, lütfen bugün çocuğunuza ‘Şu konuya bak, şunu yapmamışsın’ demeyin. Ona sarılın, ‘Ne yaparsan yap, sen benim için değerlisin’ deyin. Bugün akşam 22:00’den sonra kesinlikle ders çalışılmasın. Hafif bir yürüyüş, ılık bir duş ve 7-8 saatlik kesintisiz bir uyku, sınav başarısının yüzde 50’sini oluşturur. Sabah da mutlaka hafif ama protein ağırlıklı bir kahvaltı yapıp, fazla şeker tüketmemelerini tavsiye ediyorum; şeker ani kan şekeri dalgalanmalarına yol açar.” ifadesini kullandı.
TYT Biyoloji İçin:
“Öncelikli oturumumuz TYT olacak. Burada sınava ilk girdiğinizde sakinliğinizi koruyun, biyoloji kesinlikle ezber bir ders değildir. Özellikle sözel öğrencisi arkadaşlara duyurum mantık olarak çok ağır basan sorulara çok fazla vakit ayırmamalarıdır. Yapamadıkları sorulara ısrarla cevap aramasınlar. Sayısal soruları size fark arttır ama kesinlikle çok dikkatli çözmeniz gerekiyor. 6 soruya maksimum 10-12 dakika ayırmaya çalışın, fazla süre ayırmamaya dikkat edin. Süremiz çok önemli, doğruyu bulmaya çalışmak ve yanlışları elemektir. “Daima, hiçbir zaman” gibi mutlak ifadeler genelde tuzaktır. Dakikanızı verimli kullanmak gerekiyor, bir soruyu çözemediysen kenara işaret koy geçebilirsiniz, sonra dönün. Sakin olun, sınavda çıkacak sorular yıl boyu çözdüklerinden daha kolay. Çünkü sen maratonun en iyi kitaplarına sahiptin, bunu unutma, bilgine güven”
AYT Biyoloji İçin:
“Pazar günü sınav salonunda biyoloji sorularına geldiğinizde, AYT’de toplam 13 biyoloji sorusu var ve bunun için ayırmanız gereken ideal süre yaklaşık 20-25 dakikadır. Sakın 40 dakikayı geçmeyin. Eğer bir soruda takıldıysanız, ‘Artı 1 dakika’ kuralını uygulayın. 1 dakika içinde çözüm yolunu göremiyorsanız, sorunun yanına küçük bir işaret koyup geçin. Sonra dönüş yaparsınız. Biyolojide en büyük tuzak, şıklardaki ‘sadece’, ‘daima’, ‘hiçbir zaman’ gibi kesin ifadelerdir. Eğer bir öncülde bu tür mutlak ifadeler varsa, orada genellikle bir istisna aranır. Bunun için en etkili yöntem ‘Eksik bilgiyi tamamlama’ değil, ‘Kesinlikle yanlış olan şıkları eleme’ yöntemidir. Doğruyu bilmiyorsanız, yanlışları eleyerek doğruya ulaşma şansınızı artırın.”
Biyoloji öğretmeni Ebru Demirbaş, adayların artık yeni bir bilgi öğrenmeye çalışmak yerine zihinlerini dinlendirmelerini, sınav anında kendilerine güvenmelerini ve biyoloji sorularını çözerken acele etmeden, her kelimenin altını çizerek okumalarını tavsiye ederek tüm öğrencilere başarılar diledi.