Timsal Karabekir; “Sarıkamış Harekatı, İstanbul’u kurtardı”

Timsal Karabekir; “Sarıkamış Harekatı, İstanbul’u kurtardı”

Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, o tarihte Rusların bütün amacının İstanbul’u ele geçirmek olduğunu, Sarıkamış Harekatıyla bu işgalin önüne geçildiğini söyledi.

Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Milli Mücadelede Kâzım Karabekir” konulu konferans düzenlendi. Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, konuşmacı olarak katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferansta; Timsal Karabekir, “Şark Fatihi”, "Ermenistan Fatihi” unvanlarıyla anılan Doğu Cephesi Komutanı ve Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa’nın biyografisi ve milli mücadele yıllarında yaptığı çalışmaları anlattı.

O tarihte Rusların bütün amacının İstanbul’u ele geçirmek olduğunu, Sarıkamış Harekatıyla bu işgalin önüne geçildiğini söyleyen Timsal Karabekir, “General Harbord'a verilen görev şu; Erzurum bir Türk yurdu mudur Ermeni yurdu mudur rapor yaz. Türkler Ermenilere nasıl davrandı rapor yaz. Ve General Harbord Kazım Karabekir ile beraber. Karabekir arıyor General'i Belediye Başkanı ile beraber, kaleye çıkarıyorlar ve diyorlar ki; "Sayın General, ölülerimiz söylesin burası kimin yurdu. Burada yaşamış, burada ölmüş Müslüman, Türk halkının mezarlığı bir uçtan bir uca kadar. Şurada da ufak bir Ermeni mezarlığı var. Dolayısıyla Erzurum bir Türk yurdudur diye ölülerimiz raporu yazdırmıştır. İkinci rapor; "Türkler nasıl davrandı?" Bir takım Ermeniler General'in etrafını sarıyorlar. Dilleri döndükçe ne konuşacaklarsa. Kazım Karabekir sadece kendisine bir rapor veriyor, Alaca raporu. Alaca Erzurum'un bir kazası ve diyor ki bu raporda Kazım Karabekir; Karargahımı ALaca'ya kurdum. Alaca köyünde cenazeler insanların aklını oynatacağı haldeydi. Bütün bebeler süngülenmiş, bürün yaşlılar samanlıklara koyup yakılmış haldeydi. Ne diyorlar? Bir kurşun atmadan onca insan donarak şehit oldu. Hayır, onlar kurşunu attılar. Rusların bütün amacı İstanbul boğazından İstanbul'a girmekti. Sarıkamış'ı müdafaa ederek İstanbul'a girmelerini önlediler. Ama çok şehit verdik. Çok can yandı. Bingür Sönmez hocamın konferanslarına gittiğiniz zaman gerçekten bilmediğimiz o esaret dönemlerine de farklı şekilde anlatıyor. Eğer o kadar şehit vermeseydik viraz sonra gelecek olan Çanakkale'de o askerleri savaşacaktı Osmanlı'nın. Biliyorsunuz o yıl hiçbir okul mezun vermedi. O gencecik fidanlar vatanını korumak için Çanakkale'de gülerek, sevinçle can verdiler. Bugün bizim burada özgürlüğümüzü onların sayesinde yaşıyoruz.” dedi.

Konferans, Timsal Karabekir’e plaket, teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler takdim edilmesiyle sona erdi.

a2-270.jpg

a1-310.jpg

a3-240.jpg

a4-146.jpg

Kaynak:Hilal ÖZCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler