Kars’ta AFAD gönüllüleri her türlü senaryo için hazırlanıyor

Kars’ta AFAD gönüllüleri her türlü senaryo için hazırlanıyor

Kars’ta bugüne kadar AFAD gönüllüsü olmaya hak kazanan 1403 kişiye yönelik eğitim programı düzenlendi.

Volkan KARABAĞ

Dağcılık ile hafif arama ve kurtarma eğitimine katılan gönüllüler, zorlu coğrafyada mahsur kalanlar için nasıl arama kurtarma çalışması yapılacağını öğreniyor.

Orta Kalkolitik ve Prehistorik çağlardan kalma Kars merkezine 5 kilometre mesafedeki Borluk Vadisinde eğitim alan gönüllüler, 20 metre yükseklikteki kayalıktan eğitimler gözetimde halatla aşağıya inerek kayalıklarda mahsur kalan kişiyi nasıl kurtaracağını ve engebeli arazide arama-kurtarma çalışmasının nasıl yapılacağını öğrenerek deneyim kazanıyor.

E-Devlet üzerinden başvuru yaparak AFAD gönüllüsü olan vatandaşlar, yangın söndürme, çadır kurma, insani yardım, doğada arama-kurtarma ve ilk yardım konularında eğitim alarak, gerek bir afet ve acil durum halinde gerekse normal yaşantılarında aile bireylerine, çevresindeki insanlara uzatacağı hayati dokunuşlarla insanların hayatta kalmasını sağlayacak.

AFAD gönüllülerinden Seccad Erdem, “AFAD gönüllüsü olarak gayet mutluyuz, eğitimlerimizi almaya devam edeceğiz ve olası bir afet durumunda buradaki afet çalışan arkadaşlarımıza destek vermek amaçlı gönüllüler olarak her zaman burada hazır bekleyeceğiz. Kayalıktan inerken ilk başta gözümüz korktu ama eğitmenlerimizin sayesinde korkumuzu yendik ve başardık.” dedi.

1 hafta boyunca zorlu eğitimler alan AFAD gönüllülerinden Bahar Gülbudak ise, “E-Devlet üzerinden başvurduğum AFAD gönüllülük projesinde olmaktan gurur duyuyorum, çok güzel bir proje, iyi ki burada yer almışım. 1 hafta boyunca zorlu eğitimler aldık, öncelikle ilk yardım eğitimi aldık. Bu eğitimi hem günlük hayatımızda hem de ailemizde çok işimize yarayacak bir eğitim. Özellikle hayat kurtarırken çok işimize yarayacak bir eğitim. Burada çok farklı eğitimlerden geçtik, az önce şu kayalıklardan indik, çok güzeldi cesaretimizi aldık, cesaret kazandık. Kayalıktan inmek başta çok zordu ama çok korkunç fakat alışıyorsun, öyle bir özgüven geliyor ki tekrar yapmak istiyorsun. Katılmak isteyenler de e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirler, AFAD gönüllüsü olup ailelere hayatta kalmak için yardım edebilirsiniz, doğal afetlerde yer alabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Kars İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Oktay Ayğan ise Kars’ta adeta bir gönüllü ordusu kurduklarını ifade ederek, “Proje kapsamında 1403 eğitim alan gönüllümüz oldu. Bunlardan saha destek personeli anlamında 80 kişiye 4 grup halinde eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla 2021 yılı Afet Eğitim yılı olması dolayısıyla dirençli toplum oluşturmanın en önemli aşamalarından birisi. Gün geçtikçe gücümüze güç katıyoruz. Saha destek personellerimiz yangın söndürme, çadır kurma, insani yardım, doğada arama-kurtarma ve ilk yardım konularını kapsayan dört branşta eğitim alıyorlar ve daha sonra da Afet Destek personeli diye nitelendirilecekler. İlimizde veya komşu illerde yapılacak olan çalışmalarda bizlere destek sunacaklar. Bu tabi yeterli mi? Yine yetersiz. Biz bu yıl 80 kişi eğitmiş olduk, önümüzdeki yıl misliyle artırarak devam ettirmeye çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Vatandaşlara da çağrıda bulunan Ayğan, “AFAD’a gönüllü olun, burada öğreneceğiniz çok basit tekniklerle gerek bir afet veya acil durum halinde ya da normal yaşantınızda aile bireylerinize, çevrenizdeki insanlara, olmadı AFAD tarafından yapılan çalışmalara katılarak diğer insanlara uzatacağınız hayati dokunuşlarla insanların hayatta kalmasını sağlayacağız, bu da bizleri mutlu edecek. O yüzden bu eğitimleri almak isteyen tüm vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden AFAD gönüllüsü olabilirler, olmalarını da özellikle rica ediyoruz, AFAD ailesine katılsınlar. Bu eğitimleri onlara da ulaştıralım.” diye konuştu.

kars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(1).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(2).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(3).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(4).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(5).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(6).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(7).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(8).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(9).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(10).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(11).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(12).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(13).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(14).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(15).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(16).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(17).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(18).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(19).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(20).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(21).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(22).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(23).jpgkars’ta-afad-gonulluleri-her-turlu-senaryo-icin-hazirlaniyor-(24).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler