Kars’ta sözde “FETÖ’nün ana komuta kademesi” davası sona erdi

Kars’ta sözde “FETÖ’nün ana komuta kademesi” davası sona erdi

Savunmasında “Tuzağa düştük” diyen FETÖ’nün sözde “sıkıyönetim komutanı” ve dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbet verildi.

Volkan KARABAĞ

15 Temmuz 2016 darbe girişiminde gözaltına alınan sanıklar hakkında 15 Temmuz 2017 yılında verilen karar temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin hükmü bozmasının ardından dava yeniden görüldü. 2 gün süren duruşma ilk gün 15, ikinci gün de 20 saat olmak üzere toplam 35 saat sürdü.

Aralarında Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) sözde “sıkıyönetim komutanı” ve dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı ve eski Kurmay Başkanı Yarbay Serkan Polat’ın da bulunduğu 16 sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve iki gün süren davada Avcı, ‘Yıldırım harekat planı’ kapsamında aldığı talimatları uyguladığını, uygulanan talimatların yanlışlığını kimsenin kendisine bildirmediğini ve tuzağa düştüğünü belirterek, suçsuz olduğunu ve beraatını talep etti.

Sanıkların savunmasını tek tek dinleyen mahkeme heyeti, sanıklardan Ali Avcı, Serkan Polat ile 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Nihat Uçan’a, “cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ayrıca Polat “kamu malına zarar verme” suçundan 1 yıl 6 ay, Uçan ise aynı suçtan 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Diğer sanıklardan Ali Ercan Ormanoğlu, Emrah Akça, Erdinç Serçe, Ferhat Demircan, Harun Doğanay, Haydar Küreş, Sami Büberci, Muslih İpekliler, Osman Atlı’ya “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan müebbet, Cemal Sudaş, Eyüp Ağbağ’a ise aynı suçtan 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmesini kararlaştırdı. Müebbet hapis cezası alan Büberci’nin hastalığı göz önünde bulundurularak daha önce uygulanan “konutu terk etmeme” ve “yurt dışına çıkamama” şartıyla ev hapsinin devamını kararlaştırıldı.

“Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırılan Süleyman Koç’un ise üzerine atılı suça ilişkin cezaevinde geçirdiği süre ve adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yeterli olacağı göz önüne alınarak tahliyesine karar verilirken, 12 yıl 6 ay hapis cezası verilen Çetin Aydoğan hakkında ise gözaltı ve tutuklu bulunduğu süre gereği daha önce uygulanan adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler