Milletvekili Alp: "Mesele DEM değil, demokrasi"

Milletvekili Alp: "Mesele DEM değil, demokrasi"

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Kars’ın gündemine oturan taşımalı seçmen konusu ve Van’da Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi hakkında basın toplantısı düzenledi.

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Kars’ta yaşamayan güvenlik güçlerinin seçmen olarak kaydedilip oy kullanmaları konusu ve Van’da Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir açıklama yaptı.

Alp’in yaptığı açıklama şu şekilde:

“31 Mart yerel seçimleri yeni bir dönemin başlangıcıdır. Cumhuriyet Halk Partimiz artık birinci büyük partidir ve ülkede yerel iktidarı kazanmıştır. 12 Eylül diktatoryasını bitirmek ve Özal dönemi tek parti uygulamalarına son vermek isteyen halkımızın 1989 yerel seçimlerinde ANAP iktidarına verdiği ders gibi 31 Mart yerel seçimlerinde de Cumhur İttifakı'na halkımız ağır bir ders vermiştir. Otoriter uygulamaların ağır ekonomik bunalımlara sebep olduğunu fark eden seçmen, 31 Mart seçimlerinde huzur, ekonomik refah ve aynı zamanda daha fazla demokrasi talep etmiştir. Bu talebi görmezden gelen Cumhur İttifakı ise daha ilk günden antidemokratik ve otoriter yöntemlerde ısrar etmektedir.

‘İktidar milli iradeye müdahale ediyor’
Seçilmemiş kayyumlar yolu ile yerel iktidarını devam ettirme planlarını yapan Cumhur İttifakı, Van ilimizde de milli iradeye müdahale etmiştir. Van Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, gerekli tüm hukuki prosedürleri yerine getirerek, YSK'nın onayladığı bir aday olarak seçimlere katılmıştır. Seçimi de en yakın rakibine yaklaşık iki kat fark atarak yüzde 55’i aşan bir oyla kazanmıştır. Ancak seçimden hemen önce Cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala, Adalet Bakanlığı'nın da müdahalesiyle Zeydan'ın memnu haklarının iadesine karar vermiş olan mahkeme tam bir yıl önce itiraz edilmeden kesinleşmiş önceki kararını iptal edip yasaklanmış hakların iade edilmesi talebini yeni bir kararla bu defa reddetmiştir. Tam bir hukuk skandalı olan bu kararın kesinleşmesi için gerekli işlemlerin hiçbirisi yapılmadan karar acilen yüksek seçim kuruluna bildirilmiş ve YSK seçilmiş belediye başkanı yerine seçilmemiş AK Parti adayına mazbata vermiştir. Seçimden önce ‘Kayyum olmak istemiyorum, seçilmiş başkan olmak istiyorum’ diyen, kendisi de eski bir milletvekili olan ve bölgenin kanaat önderi olan AK Parti adayı Sayın Abdullah Arvas'ın da böyle bir sonucu kabul edeceğini düşünmüyorum ve kendisine görevi kabul etmeme çağrısı yapıyorum.

‘Bu hamle iktidarın planının bir parçasıdır’
Van ilinde seçimi kazanana değil de kaybedene mazbata verme hamlesi seçim yenilgisini unutturmak ve gündemi bir an önce değiştirmek, ağır ekonomik krizi perdelemek, kamuoyunu güvenlik kaygılarıyla yeniden kendi etrafında toparlamak ve yeni bir sınır ötesi harekata meşruiyet kazandırmak için bahanelere ihtiyacı olan iktidarın ülkede güvenlik kaygılarını arttırma planının bir parçasıdır. Bu planın uygulanması için Van'ın seçilmesi de tesadüf değildir. Çünkü Van, daha önceki kayyum atamalarına en uzun süre direnen ve en güçlü tepkiyi veren ilimizdir. Gelişecek tepkinin, iktidarın bu planını uygulaması için elverişli ortam yaratacağını hesap edenlerin oyununa gelmemek için de Van halkını sükunete ve itiraz süreçlerini takip etmeye davet ediyorum.

‘Binlerce asker ve polis ikamet etmedikleri ilde oy kullandılar’
Cumhur İttifakı seçmen mobilizasyonu yolu ile de yerel seçimlere ve halk iradesine müdahale etmiştir. Seçim bölgem Kars'ta binlerce asker ve polis, ilimizde ikamet etmedikleri halde 28 Eylül 2023 günü ve kendi iradeleri dışında Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığı tarafından e-devlet uygulaması üzerinden ilimize seçmen olarak kaydedilmiş ve seçim günü de Kars'a gelerek Kars halkının yerine oy kullanmak suretiyle belediye başkanı seçimine Cumhur İttifakı lehine etki etmiştir. Örneğin askerlerin çoğunlukla oy kullandığı Cumhuriyet Mahallesi 1050 nolu sandıkta 316 oy kullanılmış ve bu oyların 226’sı Cumhur İttifakı'na verilmiştir. Yine aynı mahallede 1036 nolu sandıkta 236 oy kullanılmış ve asker ve polislerin oy kullandığı bu sandıkta 178 oy Cumhur İttifakı'na kullanılmıştır. 1037 sandıkta kullanılan oy sayısı 221, Cumhur İttifakı'na verilen oy sayısı 166’dır. 1038 numaralı sandıkta kullanılan oy sayısı 221, Cumhur İttifakı'na verilen oy sayısı 164'tür. 236 geçerli oyun kullanıldığı 1049 numaralı sandıkta Cumhur İttifakı'na 199 oy verilmiştir. Daha böyle onlarca sandıkta ilimizde ikamet etmeyen asker ve polisler, Kars yerel seçim sonuçlarını Cumhur İttifakı lehine değiştirmiştir.

‘Milli Savunma Bakanı'nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdim’
Ben bu durumu il milletvekili olarak Milli Savunma Bakanı'nın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdım. Soru önergesinde özellikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı 2023-2024 yılı sınıf okullarında eğitim gören ve kurslara 31 Mart 2024 tarihine kadar devam edecek teğmenlerin bu kurslara devam edip etmediklerini, 28 Eylül 2023 tarihi itibariyle Kars’ta ikamet ettikleri eğer doğru ise bu kurslara devam etmeyen teğmenlerin başarısız ve devamsız sayılıp saymadıklarını sordum ve özellikle Kars'ta ikamet etmedikleri halde oy kullanan herkes hakkında da suç duyurusunda bulunacağımı belirttim. Ve Sayın Bakan'ı milli iradeye müdahale ettiği için istifaya davet ettim. Ben Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Şubat 2024 tarihli birleşiminde de aslında konuyu gündeme getirmiş ve endişelerimi dile getirmiştim. İl milletvekili olarak yetkililerden önlem almasını talep etmiştim. Hatta o konuşmamda milli iradeye aykırı hareket edilir ve askeri vesayet yoluyla seçim kazanmaya çalışılırsa 31 Mart seçimlerinin AK Parti için sonun başlangıcı olacağını da söylemiştim. Bu öngörülerimde haklı çıkmış olduğumu görüyorum, şehrimin hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğimi de belirtiyorum.

‘Mesele DEM değil, demokrasi’
Mesele DEM değildir, mesele demokrasidir. Demokrasiye leke sürülmesine ve milli iradenin karartılmasına sessiz kalmayacağız. Bu nedenlerle seçilmemiş kayyumlara mazbata verilmesi yanlışlığından dönülmesini ve Kars ile Van illerinde seçimin iptal edilerek 45 gün içinde bu illerde yeniden seçime gidilmesini talep ediyorum.”

Kaynak:Volkan Güngör

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler