DSİ Kars 24. Bölge Iğdır İl Su Yönetimi Koordinasyon kuruluna bilgi verdi

DSİ Kars 24. Bölge Iğdır İl Su Yönetimi Koordinasyon kuruluna bilgi verdi

Iğdır İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. 

Ercüment DAŞDELEN / Kars Hakimiyet

Iğdır Valiliğinde yapılan toplantıda Iğdır’ın içme suyu, sulama suyu ve taşkın durumu hakkında istişare yapıldı.

Toplantıya Iğdır Vali Yardımcısı Bilgehan Karanfil, DSİ Kars 24. Bölge Müdür Yardımcısı Nihat Oğuz , DSİ 242. Şube Müdürü İzzet Turan, Havza Yönetimi, İzleme ve Tahsisler Şube Müdürü Güneş Taş, daire müdürleri ve kurul üyeleri katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan DSİ Kars 24. Bölge Müdür Yardımcısı Nihat Oğuz, Iğdır’daki barajlar, göletler, sulamalar ve su durumu ile ilgili kurula bilgiler verdi.

Oğuz, ülkemizin yarı kurak bir iklimde olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Su kaynaklarımız sınırlı. Türkiye su zengini bir ülke değil, su azlığı çeken ülke durumundayız. Su kaynaklarımızın korunması akılcı kullanımı ve bütünleşik havza önem arz etmektedir. DSİ olarak amaçlarının mevcut su kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere taşımaktır.”

Suya verilen zararı en az seviyelere indirme konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Oğuz, "Ülkemizde ortalama yağış miktarı 574 milimetre civarında. Iğdır’da ise bu rakam 270 milimetre civarında, yani ortalamanın altında. Bizim bölgemize bağlı illerde sonuçlar aynı şekilde Türkiye ortalamasının altında. Biz DSİ olarak bu su kıtlığının yaşanmaması için ve tarımda daha verimli kullanılması amacıyla depolama tesisleri inşa ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz sulama tesislerinin, maksimum fayda sağlayacak şekilde kullanılmasını özellikle talep ediyoruz." ifadesini kullandı.

"Derelere yapılan müdahaleler sonucu can ve mal kayıpları yaşanabiliyor" diyen Oğuz, dolayısıyla dere yataklarına müdahalelerin önlenmesinde ortak refleks çağrısında bulundu.

DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Nihat Oğuz, iklim değişikliğinin bir neticesi olarak eskisi gibi kısa ve uzun vadeye yayılan yağışlar değil, daha kısa sürede taşkın doğuran yağışlarla karşı karşıya olduğumuzu ve bu yüzden derelerimize taşkınlara sebebiyet veren hususları herkesin özen göstererek dikkat etmesi gerektiği ve derelere yapılan müdahaleler sonucu can ve mal kayıpları yaşanabileceğini ifade etti.

Çocuklara, gelecekte daha temiz ve yaşanabilir Türkiye bırakılması gerektiğine dikkati çeken, Oğuz, tabiatın bir defa kirletildiğinde, geri dönüşü olmadığını ve kaynakların heba edilmesi sonucunda geleceğin karartıldığını sözlerine ekledi.

Toplantı, Vali Yardımcısı Bilgehan Karanfil’in kapanış konuşmalarının ardından bir sonraki toplantının gündem maddeleri belirlenerek sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler