Karslı mükellefler, yapılandırma kanununu ile ilgili olarak bilgilendirildi
Kars Defterdarlığı 7143 sayılı vergi ve diğer alacakların yapılandırılması kanunu kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Tacettin DURMUŞ
Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirilen toplantında Gelir İdaresi Daire Başkanı Faruk Gözübüyük ile Gurup Başkanı Abdullah Altınöz ve Uzman Turgay Atalay, yapılandırma kanunu ile ilgili olarak sunumlar yaparak katılımcı mali müşavir, muhasebeci, vergi mükelleflerini, ilgili maliye personeli ve vatandaşları bilgilendirdi.
Bilgilendirme toplantısında açılış konuşması yapan Kars İl Defterdarı Senem Topal, bilindiği üzere 7143 sayılı vergi ve bazı alacakların yapılandırmasına ilişkin ikincil mevzuatın yayınlandığını hatırlattı. Kanunu ile ilgili olarak Gelir İdaresi Daire Başkanı Faruk Gözübüyük’ün yapacağı bilgilendirmeden dolayı kendisine teşekkür etti.
Defterdar Senem Topal’ın konuşmasının ardından Gelir İdaresi Daire Başkanı Faruk Gözübüyük, 7143 sayılı vergi ve diğer alacakların yapılandırılması kanununu kapsamına bulunan vergi borçları, öğrenim katkı kredisi borçları, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası borçları, kesinleşmiş ve dava aşamasındaki borçların yeniden yapılandırılması ile yurt içi ve yurt dışı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Vergi ve bazı alacakların yapılandırılması kanunun tanıtılması ile ilgi olarak Maliye Bakanlığını Ülke çağında birçok kampanyalar yürüttüğü belirten Gözübüyük: “Bu kampanyalar çerçevesinde çeşitli iller giderek teşkilatlarımı, STK ve Oda temsilcilerimiz, illerde faaliyetlerini gerçekleştiren mali müşavirler ve muhasebecilerimiz ile kanunun uygulanmasına ilişkin toplantılar yapıyoruz. Toplantılara katılan mükelleflerimiz ve ilgili kişilerin sorularını da cevaplandırıyoruz.”dedi.
7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 18 Mayıs 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Gelir İdaresi Daire Başkanı Faruk Gözübüyük, Yapılandırma Kanunuyla; vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükünün azalacağı ve yapılandırılan borçların peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ayrıca indirimler yapılacağı söyledi.
Borçların taksitler halinde ödenebileceği de belirtilen açıklamada bu imkandan yararlanmak isteyen vatandaşların vergi ihtilafları sonlandırılacağını da belirten Gözübüyük: “Devam eden vergi incelemeleri için Kanundan yararlanılabilecek. Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak. Daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek. İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek. Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıklar belli tarihe kadar vergisiz ve ayrıcalıklı imkânlarla milli ekonomiye kazandırılacak. 6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacakların tamamının ilk taksit veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde kalan taksit tutarları içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarları üzerinden indirim yapılacak.
Öte yandan Maliye Bakanlığı, bu kadar çeşitli alanlarda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden kanunu vatandaşlara anlatmak, kanundan azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetleri başlatılmıştır.
Başkanlığımız/Defterdarlığımız tüm personeli ile Kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de “ben bu Kanunu duymadım” diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz.
Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani yaklaşık üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi tekrar indirim yapılıyor ve borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde;
Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında, Yapılandırılan borcun Kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması halinde ceza tutarından da ayrıca yüzde 25 oranında indirim yapılıyor.
Taksitli ödeme seçeneğini tercih edenler; İsterlerse ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapabilir ve getirilen imkânlardan yararlanabilirler. İsterlerse birinci taksiti süresinde ödedikten sonra geri kalan taksitlerin tamamını ikinci taksit ödeme süresi içinde ödeyerek indirim imkânlarından yararlanabilirler. Bu durumda yapılandırma nedeniyle hesaplanan katsayı alınmayacağı gibi YİÜFE tutarından yüzde 50 oranında indirim yapılacak. Yapılandırılan borcun Kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması durumunda ceza tutarından yüzde 12,5 oranında indirim yapılacak. Yapılandırılan alacağın sadece faiz, gecikme zammı gibi fer’i alacaklardan oluşması halinde de indirim uygulamasından yararlanabilecek.
Bu durumda fer’i alacak yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 oranında, Birinci taksit süresinde ödenmiş olması koşuluyla ikinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde yüzde 25 indirim yapılacak. Yapılandırma Kanunu borçları 18 taksitte 36 aylık bir sürede ödeme imkânı veriyor. Taksitlere bu gün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanacak. Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. Gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu Kanuna göre yapılandırılabilecek"dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.