Kars’ta Çağdaş Yaşam Cafer Boy Eğitimevi açıldı

Kars’ta Çağdaş Yaşam Cafer Boy Eğitimevi açıldı

İşadamı merhum Cafer Boy’un çocukları, babalarının anısına memleketleri Kars’a Çağdaş Yaşam Cafer Boy Eğitimevi kazandırdılar.

Tacettin DURMUŞ

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Kars Şubesi Bünyesinde faaliyet gösterecek olan Cafer Boy Eğitimevinin açılışı ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in de katılımıyla, kızları Zeynep Kaya Sevim Boy, Sevtap Boy  ve oğlu Okan Boy ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Kars Şube Başkanı Muzaffer Koçak tarafından gerçekleştirildi.

Açılışın ardından gazetemize açıklamada bulunan Zeynep Kaya, Sevim Boy ve oğlu Okan Boy, babaları merhum Cafer Boy’un yıllar önce Kars’tan göçerek İstanbul’da iş hayatına başladığını ve kurduğu fabrikalarda Karslılara iş ve istihdam kazandırdıklarını söylediler. Cafer Boy’un eğitime son derece önem verdiğini de belirten kızı Zeynep Kaya ve oğlu Okan Boy, babalarının anısını Kars’ta yaşatacak olmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını da dile getirdiler.

Öte yandan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kars İl Başkanı Muzaffer Koçak, Cafer Boy Eğitimevi ile birlikte eş zamanlı olarak Almanya’da ikamet eden Prof. Dr. Berksan Atakan ve eşi Yüksel Atakan tarafından da Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine aynı adreste Kars şube binasın da derneğe bağışlandığını açıkladı. İl merkezinde İnönü Caddesi Yağar Konaklarındaki ÇYDD Kars Şubesi ve Cafer Boy Eğitim Evi, Kars’ta dernek bünyesinde birçok etkinliğe mekan olacak.

ÇYDD KARS ŞUBESİ CUMHURİYET BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİ

Ayrıca Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kars Şubesi tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde “Cumhuriyet buluşması “düzenlendi. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in de katıldığı buluşmada “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” türküsü eşliğindeki halk oyunları gösterisi ilgiyle izlendi.

İnönü Caddesi üzerindeki bir düğün salonundaki etkinliğe; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Cafer Boy’un çocukları Zeynep Kaya ve Okan Boy, ÇYDD Kars Şubesi Başkanı Muzaffer Koçak, Eğitim Sen Şube Başkanı Çetin Koçyiğit, İyi Parti Başkanı Yüksel Akbaba, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Özfer Koçak, Trabzon ÇYDD Şube Başkanı Nilgün Osmanağaoğlu, Sinap ÇYDD Şube Başkanı Bilgin Bekiroğlu, ÇYDD Samsun 19 Mayıs Şube Başkanı Osman Demiröz, Kars Kuyumcular Dernek Başkanı İlhan Soylu, ÇYDD Genel Merkez Yönetim kurulundan Nihal Kızıl, Oktay Ekinci’nin ablası Olcay Ekinci, işadamları, esnaflar ve davetliler katıldı.

ÇYDD Kars Şubesi Başkanı Muzaffer Koçak yaptığı açılış konuşmasında, Cafer Boy’un çocukları Zeynep Kaya ve Okan Boy’a, Prof. Dr. Berksan Atakan ve eşi Yüksel Atakan’a desteklerindne dolayı teşekkür etti.

Koçak, Cumhuriyetin önemine vurgu yapan konuşmasında, “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, en kestirme anlatımla Atatürk ilke ve devrimlerini, cumhuriyetin kazanımlarını koruyup geliştirerek, çağdaş eğitim yoluyla; çağdaş insana ve çağdaş topluma ulaşmayı amaçlamıştır. Bu açıdan baktığımızda Kars’ın geçmişten günümüze çok renkliliğinin, çok kültürlülüğün simge kenti olarak eğitimin yükselmesinde, demokrasi kültürünün derinleşmesinde öncü ve özel bir yeri olmuştur. Kars erken Cumhuriyet döneminde; gerek Doğu Anadolu’daki gerek Türkiye’deki diğer illerle karşılaştırıldığında, özellikle eğitim göstergeleri temelinde ortalamanın oldukça üstünde yer almıştır. Aramızdan zamansız ayrılan değerli hemşehrimiz Oktay Ekinci’nin belirttiği gibi; Kars, Doğu’nun uygar kentidir. Yeniliklere açık öngörülen hedeflere ulaşılmasında engel yaratmayan ve uyumlu tavrı dikkat çekicidir. 1930’lu yıllarda üçüncü umum müfettişlerinin maarif müşaviri olan Mustafa Reşit Tarakcıoğlu, anılarında 1928 yılında gerçekleştirilen harf devriminin ardından Latin Alfabeye geçildiğini belirtir. Sonra memurların yeni harflerle işlem yapması için zorunluluk getirildiğini vurgular. Bu nedenle şehir, kaza ve köylerde kurslar açtıklarını ifade ettikten sonra bir yıl içerisinde yapılan istatistiklere göre nüfusa oranla en çok halk dershanesi mezunum Kars vilayetinden çıktığının altını çizer. Bu durum gazetelerin ilanlarıyla tüm Türkiye’ye duyulduğunu açıklar.” Dedi.

HİÇBİR ŞEY TEK BAŞINA YAPILMIYOR

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel de, cumhuriyetin değerleri ve temel ilkelerini temel alan konuşmasında, “Aydın insanların yaşadığı Kars’ta, bu özel şehir Kars’ta iki eğitim merkezini açarak orada geleceğin aydınlık gençlerini yetiştirmek, kültür ve sanat eğitimi vermek için buradayız. Tabii ki hiçbir şey tek başına yapılmıyor. Hepimizin desteği ile herkesin yüreğini ortaya koymasıyla yapılıyor. Muzaffer Koçak bey sağ olsun bu kutsal görevi yıllardır fedakarlıkla sürdürüyor. Halk tabiriyle elini taşın altına koydu. Ben şimdi Kars’ın aydın insanlarından gönüllü desteklerini bekliyorum, maddi manevi desteklerini bekliyorum. Özellikle öğretmenlerden ve bütün Karslılardan destek bekliyorum; maddi ve manevi. Bu Cumhuriyet yemeği bizim için çok büyük anlam taşıyor. Aynı zamanda bizim burada genel merkez Kars Şubesi ve Çağdaş Yaşam dostlarıyla beraber bir aradayız. Bu yemeği ve birlikteliği gerçekten çok önemsiyorum. Çünkü bu şekilde aramızda iyi bir iletişimin kurulması ve birbirimizi daha iyi anlamamızı sağlayacak bir etkinlik olacaktır. Bugünkü ve yarın ki etkinliklerimiz çok önemlidir. Biz Cumhuriyeti kutlarken aynı zamanda da iki eğitim merkezinin açılışını da kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

kars’ta-cagdas-yasam-cafer-boy-egitimevi-acildi-(1).jpegkars’ta-cagdas-yasam-cafer-boy-egitimevi-acildi-(2).jpegkars’ta-cagdas-yasam-cafer-boy-egitimevi-acildi-(4).jpgkars’ta-cagdas-yasam-cafer-boy-egitimevi-acildi-(3).jpegkars’ta-cagdas-yasam-cafer-boy-egitimevi-acildi-(4).jpgkars’ta-cagdas-yasam-cafer-boy-egitimevi-acildi-(5).jpgkars’ta-cagdas-yasam-cafer-boy-egitimevi-acildi-(7).jpgkars’ta-cagdas-yasam-cafer-boy-egitimevi-acildi-(8).jpgkars’ta-cagdas-yasam-cafer-boy-egitimevi-acildi-(6).jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler