Uzgur’dan, ‘Papazın Evi Sahibini Arıyor’ haberine açıklama geldi

Uzgur’dan, ‘Papazın Evi Sahibini Arıyor’ haberine açıklama geldi

Dün Tacettin Durmuş imzasıyla yayınlanan “Papazın evi sahibini arıyor” konu başlıklı habere Seyyid Ebu’l Hasan Harakânî Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Selim Uzgur’dan açıklama geldi.

Uzgur, yaptığı açıklamada gayesi ve maksadı anlaşılmayan bir kararla, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğünün Papazın Evi ve vakfın içerisinde faaliyet gösterdiği diğer tarihi binanın kamulaştırılması için mahkemeye başvurulduğunu ve mahkemenin henüz sonuçlanmadığı için restorasyon çalışmalarının yarıda kaldığını söyledi.

Açıklamasında mahkemenin sonucundan sonra restorasyon çalışmalarına devam edileceğini de açıklayan Uzgur, Seyyid Ebu’l Hasan Harakânî Vakfı’nın asırlardan beri Kars’ta ve Anadolu’da, milli, manevi ve tarihi değerleri koruyarak aziz milletimize hizmet ettiğini ve hizmet etmeye bundan sonra da devam edeceğini belirtti.

Durmuş’un haberinde konu edilen edilen külliye içerisindeki Kümbet Mescidi’nin bahçesindeki Papazın Evinin yirmi beş yıllığına dönemin Belediye Başkanı tarafından Seyyid Ebu’l Hasan Harakânî Vakfı’na devredildiği ifadesin yanlış olduğunu da ifade etti.

Seyyid Ebu’l Hasan Harakânî Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Selim Uzgur yaptığı açıklamada ayrıca: “1996 yılından beri Harakânî tüzel kişiliklerinin ve Seyyid Ebu’l Hasan Harakânî Vakfı’nın, Kars ilimizde yapmakta olduğu faaliyetler, şehir içinde ve dışında yurttaşlarımız ve devletimizin yetkili kurumları tarafından bilinmektedir. 1996 tarihinde Kars Merkez Evliya Camii ve Türbesi’nin restorasyon çalışmaları, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, 22.03.1996 gün, 740 sayılı kararıyla başlatıldı. Bu külliye içerisindeki; Evliya Camii, Ebu’l Hasan Harakânî Türbesi, Harakânî Kültür Merkezi, Osmanlı Evi, külliyeyi çevreleyen ihata duvarları, binlerce m2 çevre düzenlemesi ve bu tarihi eserlerin çevresinde bulunan bir kısım gecekondu ve harabelerin kamulaştırmaları yapılarak, başta Kars Valiliği olmak üzere, Kars Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Bölge ve Genel Müdürlükleri, Kültür Bakanlığı ve tüm özel ve tüzel kişiliklerle beraber yetkili kurumların onaylarıyla bu tarihi mekânın restorasyonu ve yeniden yapılandırılması gerçekleştirilerek aziz milletimizin hizmetine sunulmuştur.

Haberde mevzu bahis edilen külliye içerisindeki Kümbet Mescidi’nin bahçesindeki evin, yirmi beş yıllığına dönemin Belediye Başkanı tarafından Seyyid Ebu’l Hasan Harakânî Vakfı’na devredildiği ifadesi tamamen yanlıştır. Kars Belediyesi 09. 04. 2013 tarih ve 89 sayılı kararı ile, Belediye’ye ait bir çok gayrımenkulü satışa çıkardığı gibi, bahse konu olan evi de satışa çıkartmıştır. Harakânî Külliyesi içinde bulunması hasebiyle Seyyid Ebu’l Hasan Harakânî Vakfı bu evi satın almıştır. Evliya Camii’nin bahçesinde bulunan Kültür Merkezi, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 10. 09. 2007 tarih ve 722 sayılı kararı ile restore edilerek, 29. 10. 2011 yılında yapılan Gazi Kars Şehrengizi Sempozyum’u etkinlikleri kapsamında yurt içinden ve dışından gelen bir çok misafir ile, sayın Bakanımız Ahmet Arslan, Milletvekilimiz Yunus Kılıç ve dönemin Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un katılımlarıyla hizmete açılmıştır. Bahsedilen ev ise, 21.06. 2016 tarih ve 53 sayılı Seyyid Ebu’l Hasan Harakânî Vakfı Yönetim Kurulu kararıyla, Harakânî Tanıtım Evi olarak restore edilmeye başlanmıştır. Gayesi, maksadı anlaşılmayan bir kararla, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu iki evi kamulaştırmak için mahkemeye başvurmuştur. Mahkeme henüz sonuçlanmadığı için restorasyon çalışmaları yarıda kalmıştır. Mahkemenin sonucundan sonra restorasyon çalışmalarına devam edilecektir. Seyyid Ebu’l Hasan Harakânî Vakfımız, asırlardan beri Kars’ta ve Anadolu’da, milli, manevi ve tarihi değerlerini koruyarak aziz milletimize hizmet etmiştir ve hizmet etmeye devam edecektir.” Şeklinde ifadeler kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler