Kars’ta kurtuluş coşkusu

Kars’ta kurtuluş coşkusu

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu, 98’inci yılında düzenlenen törenlerle kutlandı

Volkan KARABAĞ

Kars Belediye Başkanlığı tarafından Vilayet Konağı önünde düzenlenen kutlama etkinliklerinde, protokol sırasına göre Vali Rahmi Doğan, 14. Mkz. Piy. Tug.Kom. Tuğ.Gen Özgür Nuhut ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta Atatürk anıtına çelenk sundu. Ardından da İstiklal Marşı eşliğinde şanlı bayrağımız göndere çekildi. 

Azerbaycan Kars Başkonsolos Yardımcısı Tural Hasanov’un da Vali Rahmi Doğan, 14. Mkz. Piy. Tug.Kom. Tuğ.Gen Özgür Nuhut ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ile birlikte protokol sıralamasında ilk sırada yer aldığı törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars halkına gönderdiği kutlama mesaj okundu. Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç’ın da kutlama mesajları gönderdikleri anons edildi. 

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta yaptığı açıklamada kutlama etkinliklerinin akşam saat 18.00 de Millet Bahçesinde Karslı sanatçı Yudum’un konseri ve Kars Kalesinde havai fişek gösterisi ile devam edeceğini söyledi. 

Karaçanta: “İki bayramı bir arada yaşıyoruz” 

Öte yandan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Başkan Karaçanta konuşmasında 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı ve ertesi gün 30 Ekim’de Kars’ın kurtuluş coşkusunun birlikte yaşandığını söyledi.

30 Ekim tarihinin 98 yıl önce bugün vatan toprağı olan serhat şehri Gazi Kars’ımızın Kurtuluş günü olduğunu da hatırlatan Başkan Karaçanta: “Bugün ben Türk’üm, Türk esir olmaz, ben Türküm, Türk devletsiz olmaz: ben Türk’üm, Türk bayraksız olmaz, ben Türküm, Türk ezansız olmaz, ben Türk’üm, Türk hürriyetsiz olmaz şiarını benimseyen Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümüdür.
Bundan tam 98 yıl önce bugün Gazi Kars’ımız; rus ve ermeni çetecilerinin esaret zincirlerini parçalayarak Türk milletinin ezansız ve bayraksız olamayacağını, hürriyetsiz yaşayamayacağını kazanılan zafer ile tüm dünyaya ilan ettikleri gündür.
Bundan tam 98 yıl önce Kars Kalesine şanlı Türk Bayrağının 34. Alay subaylarından Yüzbaşı Abdurrahman Bey’in ‘ Besleme-i şerif’ ile yeniden çekmesiyle Gazi Kars esaret zincirleri kırıp vatan toprağının bir parçası olduğu gündür.
Milli mücadele döneminin ilk zaferlerinden olan Karsın düşman işgalinden kurtuluşu Cumhuriyetimizin temellerinin atılmasında ki en büyük etkenlerden birisi olmuştur.  Doğu Cephesi Kumandanı KazIm Karabekir Paşa’nın emrindeki kuvvetler 28 Ekim 1920’ de Kars’ı kurtarmak için harekete geçmiş ve 9.Kafkas Tümeni’ nin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920 de serhat şehrimiz Gazi Kars düşman işgalinden kurtarılmıştır. Tam 43 yıl esareti yaşayan Kars halkı takdire şayandır ki, bu süre içerisinde mücadele ruhundan, milli örf ve adeti ile geleneklerinden hiçbir şey kaybetmemiştir.
 Ehli-islam olan bilsin, işitsin! 
Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana
İsterse uruset, ne var ki gelsin
Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana 
Diye destanlar yazan değerli Kars ahalisi; bugün dalgalanan Türk Bayrağımızı kalemiz burçlarına 98 yıl önce gönlere çeken yiğit ecdadımız; emanetiniz emin ellerdedir ve bizlere bırakmış olduğunuz mirasın da yılmaz bekçileriyiz. Bağımsızlık ateşini 30 Ekimde yakan hürriyet sevdalısı şehitlerimiz Karsı vatan topraklarına katan kahramanlarımız emin olsunlar ki Türkiye Cumhuriyeti var oldukça Kars’ın Kalesindeki ay-yıldız Türkiye’ye güneş gibi doğmaya devam edecektir.
30 Ekim Kars’ın kurtuluşunu yad ve idrak ettiğimiz bugün de bir başka temennim de budur ki; başta esir Türk illeri olan göz bebeğimiz Karabağ, öte yandan şah damarımız Musul ve Kerkük’ümüz Uzakta da olsa gönül coğrafyamızın dinmeyen sızısı Doğu Türkistan’ımızın da şanlı ve muzaffer kurtuluş günlerini görebilmek arzusunda olduğu mu bildirmek isterim.
Bu duygu ve düşüncelerimle Karsın kurtuluşunda varlık mücadelesi veren başta Cumhuriyetimizin kurucusu ve mimarı Gazi Mustafa ATATÜRK olmak üzere, Doğu Cephesi Komutanı, mümtaz kurtarıcımız Kazım Karabekir Paşa ile tüm silah arkadaşlarını minnetle, hürmetle yad eder, şahsım ve belediyemiz adına saygılar sunarım.”dedi.

kars’ta-kurtulus-coskusu-(4).jpgkars’ta-kurtulus-coskusu-(3).jpgkars’ta-kurtulus-coskusu-(2).jpgkars’ta-kurtulus-coskusu-(6).jpgkars’ta-kurtulus-coskusu-(5).jpgkars’ta-kurtulus-coskusu-(1).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler